Οι ασφαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ ζητούν την ένταξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ΤΤΙΡ

202

Η Αμερικανική Ένωση ασφάλισης (ΑΙΑ), η Insurance Europe και το Αμερικανικό Συμβούλιο των Ασφαλιστών Ζωής (ACLI) επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για πλήρη ένταξη της ασφάλισης στην Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership -ΤΤΙΡ).

Οι φορείς αυτοί, που αντιπροσωπεύουν τους κλάδους ασφάλισης κατά Ζημιών και Ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν ότι το διατλαντικό εμπόριο και οι επενδύσεις θα λειτουργήσουν προς όφελός τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα. Το διμερές εμπόριο ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων υπερβαίνει ήδη τα $185 δις/€137 δις τον χρόνο. Η ενίσχυση αυτής της σχέσης συνεργασίας θα μπορούσε να ανοίξει δυνητικές αγορές για τους ασφαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ και να εξασφαλίσει μια υγιή παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία.

Οι παραπάνω φορείς προετοιμάζονται για τον 11ο γύρο των διαπραγματεύσεων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι, και ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν ότι μια επιτυχής ΤΤΙΡ πρέπει να περιλαμβάνει ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η ένταξη στην ΤΤΙΡ θεωρούν ότι δημιουργεί την ευκαιρία να αυξηθεί το εμπόριο της ασφάλισης και των επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, θέτει ένα υψηλό πρότυπο για τις μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις με τρίτους και διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Δυστυχώς, ούτε τα εμπορικά ζητήματα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ούτε η κανονιστική συνεργασία έχουν αντιμετωπιστεί στους τελευταίους γύρους διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, θετικό κρίνεται το γεγονός ότι, τον Σεπτέμβριο, ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Πρέσβης Michael Froman, και η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Cecilia Malmström, αναγνώρισαν την ανάγκη να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις και αναμένεται ότι αυτό θα ισχύσει και για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρουν οι τρεις φορείς (ΑΙΑ, Insurance Europe και ACLI) θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον υφιστάμενο ρυθμιστικό διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Ωστόσο, πιστεύουν ότι η ΤΤΙΡ προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργηθούν σταθερές δομές για ισχυρότερη και συνεπή ρυθμιστική συνεργασία και, ανάλογα με την περίπτωση, αμοιβαία αναγνώριση. Επιπλέον, τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση οι προτάσεις ρυθμιστικής συνεργασίας στον ΤΤΙΡ που αφορούν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δεν θα μειώσουν την ικανότητα των ρυθμιστικών αρχών να ενεργούν όταν είναι απαραίτητο. Αντίθετα, μια τέτοια κανονιστική συνεργασία θα στηρίξει τις πολυμερείς προσπάθειες των G-20 και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να συμβάλουν σε ένα σταθερό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Προηγούμενο άρθροΝέα δυνατότητα ευέλικτης πληρωμής ασφαλίστρων από την ΑΧΑ
Επόμενο άρθροΈγραψε τη διαφορά η Groupama!