Βιώσιμη Ασφάλιση: Μπορεί να την υποστηρίξει η ελληνική αγορά;

2671

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κάνει, στη νέα εποχή της, μια εμφανή και πολύ οργανωμένη προσπάθεια να σταθεί στο ύψος των σύγχρονων απαιτήσεων της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που, ενώ αντιμετωπίζει τις διαρκείς προκλήσεις των τελευταίων ετών, πρέπει να προετοιμάζεται ταυτόχρονα για την κλιμάκωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που έρχονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα από ό,τι φανταζόμασταν λίγα χρόνια πριν.

Η πρωτοβουλία να συμμετάσχει, από το 2022, η ΕΑΕΕ ως Μέλος του Προγράμματος UNEP FI του ΟΗΕ για το περιβάλλον, είναι μία από τις πολλές που αναλαμβάνει, για να προσεγγίσει πιο ουσιαστικά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης. Με αφορμή τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, οργάνωσε ειδική εκδήλωση, με θέμα: Insurance Industry Contribution in building a sustainable future, και προσκάλεσε σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να αναλύσουν την πολύπλευρη συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στη βιωσιμότητα του πλανήτη και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις ασφαλιστικές και επενδυτικές δραστηριότητες του κλάδου.

Ένας εκ των βασικών ομιλητών ήταν και ο κ. Butch Bacani, Programme Leader του UNEP FI PSI, ο οποίος έφερε στο προσκήνιο τον τριπλό ρόλο της ασφάλισης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, μέσα από την ασφαλιστική δραστηριότητα, την επενδυτική στρατηγική αλλά και τη διαχείριση κινδύνου. Ο κ. Bacani έθεσε το πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν οι ομιλίες των εξεχόντων επιστημόνων και στελεχών που συμμετείχαν στη Ημερίδα, ενώ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι στη διαχείριση των ζημιών μόνον οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να εισάγουν πρακτικά και αποτελεσματικά την παράμετρο της βιωσιμότητας. Αν αλλάξουν τις πρακτικές τους οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα ακολουθήσουν οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, σημείωσε ο κ. Bacani, καθώς σε αυτής της σημαντικότητας τα ζητήματα ο πιο ευέλικτος παίκτης πρέπει να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία.

Βιώσιμη Ασφάλιση: Μπορεί να την υποστηρίξει η ελληνική αγορά;
Ο κ. Butch Bacani, Programme Leader του UNEP FI PSI.

Οι επιστήμονες λένε εμφατικά ότι ο στόχος τού να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,5ο Κελσίου θα κριθεί στη δεκαετία που διανύουμε. Οι επιπτώσεις, ακόμα και αν ο στόχος επιτευχθεί, θα είναι δραματικές για πολλές χώρες, που θα αντιμετωπίσουν ακόμα και υπαρξιακό κίνδυνο, ενώ σίγουρα θα αφανιστεί μέρος της χλωρίδας και της πανίδας του σύγχρονου κόσμου.

Η ασφάλιση είναι συνυφασμένη στον πυρήνα της δραστηριότητάς της με τη βιωσιμότητα. Στη λειτουργία της συναντώνται η επιστήμη με την κοινωνική ευημερία, για τον προσδιορισμό των κινδύνων που η τελευταία αντιμετωπίζει, την πρόληψή τους στον βαθμό που είναι εφικτό και την διαχείριση των ζημιών που αυτοί θα επιφέρουν.

Φυσικά, οι δυνατότητες που έχει η ασφάλιση να εντάξει τη βιωσιμότητα στη δραστηριότητά της είναι πολλές και συνεχώς αναδεικνύονται νέες, μέσα από την εξέλιξη της επιστήμης. Μία από τις κυριότερες είναι αυτή των πράσινων επενδύσεων, όχι όμως χωρίς προϋποθέσεις.

Οι βιώσιμες επενδύσεις σε περιβάλλον Solvency II είναι σήμερα σχεδόν απαγορευτική επιλογή για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, κανείς επενδυτής δεν θα επέλεγε τις πράσινες επενδύσεις, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα “τιμωρηθεί” για την παρέκκλισή του από τις εμπεδωμένες επενδυτικές επιλογές των περασμένων χρόνων. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους και, για να το διαχειριστεί η αγορά, θα πρέπει να γίνουν τολμηρές παρεμβάσεις.

Ποιες εισηγήσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση; Ποιος μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών; Πόσο σημαντική είναι η αναθεώρηση του Solvency II, υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης;

Το βέβαιο είναι ότι, χωρίς κίνητρα και αλλαγή πλαισίου, οι βιώσιμες επενδύσεις θα είναι εκτός βεληνεκούς για τον ασφαλιστικό κλάδο. Ο σχετικός διάλογος είναι πλέον ενεργός και οι ασφαλιστικές εταιρείες εκφράζουν, έστω και επιφυλακτικά, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Η ημερίδα της ΕΑΕΕ ήταν μια εξαιρετική αφορμή να γίνει και επί ελληνικού εδάφους αυτή η συζήτηση και είναι –αν μη τι άλλο– ενθαρρυντικό ότι στο ακροατήριο ήταν και η Δ/ντρια της ΔΕΙΑ, κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη.

Θα έπρεπε, φυσικά, και άλλα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, πέραν του Προέδρου, κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, και του Προέδρου της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης & Επαγγελματικών Ευθυνών, κ. Giuseppe Zorgno, να είχαν αξιολογήσει την εκδήλωση ως σημαντική, για να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους. Εξίσου σημαντική και χρήσιμη για την ενδυνάμωση του διαλόγου θα είναι στο εξής η συμμετοχή και των στελεχών των ασφαλιστικών εταιρειών που απασχολούνται σε τομείς που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως αναφέρθηκαν στην Ημερίδα.

Το underwriting, ο κλάδος ζημιών, οι επενδύσεις είναι λειτουργίες που επηρεάζονται, θα επηρεαστούν ακόμα περισσότερο στο βραχυπρόθεσμο μέλλον και η συμβολή των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτούς είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση οποιουδήποτε σχετικού εγχειρήματος. Δεν είναι θέμα δημοσίων σχέσεων, αλλά ζήτημα του κατά πόσο τελικά οι επικεφαλής των εταιρειών επιλέγουν οι εταιρείες τους να σχετίζονται με την επικαιρότητα.

Βιώσιμη Ασφάλιση: Μπορεί να την υποστηρίξει η ελληνική αγορά;
Η κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούσαμε, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση της κας Δ. Αυγερινοπούλου, Βουλευτή και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Ν.Δ.: όχι μόνον γιατί αναφέρθηκε στην κατά προτεραιότητα επικείμενη αναθεώρηση του ΕΛΓΑ με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά γιατί, κυρίως, μας υπενθύμισε –αναρωτήθηκε η βουλευτής για την αντίδραση της αγοράς στην απόπειρα εισαγωγής της υποχρεωτικής ασφάλισης στο πλαίσιο του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου– πόσο εύφορο είναι το έδαφος για την ΕΑΕΕ να ασχοληθεί επισταμένα και συστηματικά με την εκπαίδευση των βουλευτών αλλά και των ευρωβουλευτών μας, σε γενικά και ειδικά θέματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος. Γνωρίζουμε ότι έχει ήδη αναληφθεί δράση σε αυτή την κατεύθυνση και αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη του εγχειρήματος.

Αμαλία Ρουχωτά

Το Δ.Τ. της ΕΑΕΕ σχετικά με την εκδήλωση:
H ασφαλιστική βιομηχανία επιδρά καταλυτικά στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα χωρών και κοινωνιών

H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε με τίτλο “insurance industry contribution in building a sustainable future”, στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα που έχει ορισθεί ως η ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ανέδειξε τον πολλαπλό ρόλο που έχει ο ασφαλιστικός κλάδος στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω του τριπλού του ρόλου, ως διαχειριστή κινδύνων, ως παρόχου ασφαλιστικής κάλυψης και ως επενδυτή.

Μέλος του Προγράμματος UNEP FI τoυ Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το περιβάλλον (UN Environment’s Principles for Sustainable Insurance (PSI) Initiative), από το 2022, η ΕΑΕΕ προσκάλεσε σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να αναλύσουν την πολύπλευρη συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στη βιωσιμότητα του πλανήτη και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις ασφαλιστικές και επενδυτικές δραστηριότητες του κλάδου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσω του Προγράμματος UNEP FI έχει τεθεί ένας φιλόδοξος στόχος για την αύξηση του ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς στη βελτίωση της ανάλυσης του κλιματικού κινδύνου και την ευθυγράμμιση των ασφαλιστικών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων, με σκοπό να συμβάλλει ο κλάδος στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5ο C τα επόμενα χρόνια.

Οι Αρχές για τη Βιώσιμη Ασφάλιση ενσωματώνουν τα ESG κριτήρια στην αλυσίδα αξίας και το διοικητικό κορμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καλώντας τον κλάδο σε δράσεις για τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από αυτούς.

Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και ήδη συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς με τη μορφή ολοένα συχνότερων και ισχυρότερων φυσικών καταστροφών, οι οποίες επηρεάζουν κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μέσω της ασφάλισης περιορίζονται οι επιπτώσεις των κλιματικών κινδύνων και των φυσικών καταστροφών, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των κοινωνιών.

Η Βιώσιμη Ασφάλιση μέσω των Αρχών του ΟΗΕ δεν εξαντλείται στα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος, αλλά σηματοδοτεί την ευρύτερη, θετική επίδραση που μπορεί να έχει η ασφαλιστική βιομηχανία, μέσα από πολλά διαφορετικά επίπεδα και κανάλια, στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, προωθώντας τη δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες και την πρόσβαση στην ασφάλιση αλλά και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής βασικά συμπεράσματα:
• Η ανάγκη για στενή συνεργασία όλων των μερών (επιστημονική κοινότητα, επιχειρήσεις, εποπτεία, ενεργοί πολίτες, κυβερνήσεις).
• Η ανάγκη να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας
• Η σημασία του τριπλού ρόλου της ασφαλιστικής εταιρείας: ως διαχειριστή κινδύνου και συμβούλου, ως παρόχου ασφαλιστικής κάλυψης και προστασίας και ως επενδυτή
• Η ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση και δράση.

Την εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε η κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.
Χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, και ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τοποθετήθηκαν οι κ.κ. (με σειρά, βάσει προγράμματος):
• Renaud Guidée, Chair of the Net – Zero Insurance Alliance.
• Butch Bacani, Programme Leader UNEP FI PSI.
• Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας.
• Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα.
• Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Technical University of Denmark, Πρόεδρος EAERE, Πρόεδρος UN SDSN Global CLimate Hub.
• Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ.

Στο πάνελ συζήτησης συμμετείχαν οι κ.κ.:
• Dr Kai-Uwe Schanz, Deputy Managing Director, Head Research & Foresight, Geneva Association.
• Doris Pöpplein, Senior Sustainability Analyst, Vice President, Reinsurance, Swiss RE.
• Flavia Micilotta, Sustainability Adviser.
• Dora Antonakaki, Director Climate Change and Sustainability Centre BOG.
• Philippe Angelis, Senior policy advisor, Corporate Reporting & Sustainable Finance, Insurance Europe.

Το πάνελ συντόνισε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ.
Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΕΑΕΕ θα ακολουθήσουν και άλλες, ανάλογες δράσεις, με στόχο να υπογραμμιστεί ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης ως ένας ισχυρός πυλώνας προστασίας, ο οποίος δίνει δυναμικά το παρών στην προσπάθεια για αναζήτηση βιώσιμων λύσεων.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΗ νέα καμπάνια της Generali απευθύνεται σε ανθρώπους, «μοναδικά ξεχωριστούς»
Επόμενο άρθροEurolife FFH: Ασφαλιστικά προγράμματα και λύσεις για ΜμΕ