Άρθρα

Την υλοποίηση των υπεσχημένων περιμένουν οι ασφαλιστές από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αναμένει στωικά, καιρό τώρα, την υλοποίηση όσων υποσχέθηκαν όχι μόνον ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί σε επίσημες τοποθετήσεις τους. Εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τι περιμένει να ακούσει ο ασφαλιστικός κλάδος από τον Πρωθυπουργό; Στο ερώτημά μας απαντά ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι διαρροές για τα όσα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της έκθεσης μιλούν για φοροελαφρύνσεις με ορίζοντα διετίας και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Φιλοκυβερνητικά μέσα επαναλαμβάνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε το 2019 και αναβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης. Σε αυτούς που περιμένουν στωικά την υλοποίηση υποσχέσεων εντάσσεται και ο ασφαλιστικός κλάδος.

Με αυτό ως δεδομένο, απευθύναμε το ακόλουθο ερώτημα στον Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου: Τι περιμένει να ακούσει ο κλάδος της Ιδιωτικής Ασφάλισης από τον Πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;

Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ επισημαίνει τα εξής:

«Τα γεγονότα του τελευταίου έτους στους τομείς της υγείας και των φυσικών καταστροφών ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι το απίθανο είναι πιθανό, ότι ο κίνδυνος είναι μέσα στη ζωή μας και ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι.

Αυτή η έννοια, που είναι η βάση της ασφάλισης, εδραιώθηκε περαιτέρω στη συνείδηση των πολιτών και έκανε σαφή την αναγκαιότητά της. Στα μεγάλα γεγονότα, τα μεγέθη των επιπτώσεων είναι τεράστια, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να επέλθουν μαζικές και, κυρίως, απρόβλεπτες απώλειες και ζημίες σε πολλούς τομείς, επομένως απαιτείται η συμβολή τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το ζήτημα είναι η ελληνική πολιτεία να αξιοποιήσει τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Nα δώσει τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ειδικά σε αυτούς που οι ανάγκες τους είναι μεγαλύτερες από το πορτοφόλι τους, να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες και τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης και να προβεί σε παροχές κινήτρων που θα καταστήσουν ακόμα πιο προσιτή την ασφάλιση στον μέσο Έλληνα, όπως ισχύει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Το τελευταίο διάστημα, που η χώρα μας βιώνει τις δραματικές επιπτώσεις από τις καταστροφικές φωτιές, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα έχουν γίνει συχνότερα και εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα, περίπου 9 στα 10 σπίτια δεν είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα κ.λπ., παρά το πολύ χαμηλό κόστος αυτής της ασφάλισης. Το κράτος στις περιπτώσεις καταστροφών αποζημιώνει τους πληγέντες ανάλογα με τις δυνατότητές του τη δεδομένη στιγμή, αλλά η βοήθεια αυτή είναι συχνά πολύ χαμηλότερη της πραγματικής ανάγκης και έρχεται με καθυστέρηση.

Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τους πολίτες με φορολογικά κίνητρα ώστε να ασφαλίσουν τα σπίτια τους. Έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ένα τέτοιο κίνητρο και αναμένουμε να αναφερθεί με συγκεκριμένο πλέον τρόπο στα επόμενα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση».

* Φωτ. αρχείου: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 26 Φεβρουαρίου 2019. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε δώσει το “παρών” στην ανοιχτή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με μήνυμα: «Στο μέλλον με ασφάλεια». Μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει τότε: «Μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Πρέπει να εξετάσουμε πώς Κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα παρέχουν φθηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού. Είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα να μην έχουμε στη διάθεσή μας ένα τέτοιο εργαλείο».


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας