Τι προτείνει η ΕΕΑΕ για τη μείωση των συνεπειών της πανδημίας

985
Λύχρου
Η Πρόεδρος της ΕΕΑΕ, κα Δήμητρα Λύχρου

Δέσμη προτάσεων, που δεν απαιτούν άμεση εκταμίευση χρημάτων, αλλά θα αμβλύνουν τις επερχόμενες, άσχημες για την αγορά, συνέπειες από την πανδημία, κατέθεσε η ΕΕΑΕ, στο ΕΕΑ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του.

Ειδικότερα, η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, διά της Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, κ.κ. Δήμητρας Λύχρου και Κωνσταντίνου Βλαχάκη, ζητά από την Πολιτεία, μέσω των Επιμελητηρίων, που συνομιλούν και ασκούν, θεσμικά, συμβουλευτικό ρόλο, τα εξής:

  • Μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% για τα εισοδήματα έτους 2019: Θεωρώντας δεδομένη τη μείωση των εργασιών και άρα των εισοδημάτων το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, θα ελαφρύνει άμεσα τις επιχειρήσεις, χωρίς να χρειαστεί η άμεση εκταμίευση κονδυλίων για την ενίσχυση της αγοράς εκ μέρους της Κυβέρνησης.

«Πρέπει να τονίσουμε πως το υπάρχον καθεστώς που αφορά στην προκαταβολή φόρου, είναι ούτως ή άλλως επαχθές και άδικο, κάτι που σημαίνει πως, υπό τις νέες συνθήκες, θα μεγενθύνει εξαιρετικά την δυσκολία όλων να είμαστε συνεπείς προς τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τα λειτουργικά μας έξοδα. Πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι συνέπειες αυτής της κατάστασης στον δικό μας κλάδο, είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς, θα γίνουν ορατές ίσως αρκετά πιο πίσω χρονικά. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να τονίζεται διαρκώς!», επισημαίνει η ΕΕΑΕ.

  • Εφαρμογή μέτρου Μερικής Αναστολής Εργασίας με συμμετοχή του κράτους: Να δοθεί η δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί μερικώς τους υπαλλήλους του και το κράτος να συμμετέχει στην αναπλήρωση των ωρών (αναφερόμαστε στους εργαζόμενους με πλήρες ωράριο), έτσι ώστε να διατηρηθεί το κεκτημένο των εργαζομένων, αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να διατηρήσουν ακέραιο το προσωπικό τους για το χρονικό διάστημα εκείνο που θα κριθεί αναγκαίο. Η ΕΕΑΕ επισημαίνει πως το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να αφορά σε εκείνες τις επιχειρήσεις/γραφεία τα οποία θέλουν και φυσικά θα παραμείνουν ανοικτά.
  • Μείωση ή και διαγραφή πρόσθετων τελών στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων στις Δ.Ο.Υ. : Ακόμη και αν αυτές θα αφορούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα είναι καλοδεχούμενες.
  • Μείωση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα έτους 2019 στο 20%.
  • Φοροαπαλλαγή στα ασφάλιστρα Ζωής και Περιουσίας: «Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και προτείνεται ως απαραίτητο μέτρο για να βοηθηθεί ο Κλάδος στην επανεκκίνηση που ελπίζουμε πως θα υπάρξει, όταν τα πράγματα θα αρχίσουν να βαδίζουν προς την κανονικότητα», επισημαίνει η ΕΕΑΕ, θυμίζοντας ότι «η Πολιτεία έχει ήδη υποσχεθεί το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο φυσικά αφορά εξίσου τις εταιρείες, αλλά θα αποτελέσει δικό μας σημαντικό εργαλείο για τη συνέχεια».

Επεξηγώντας το σκεπτικό της η ΕΕΑΕ επισημαίνει πως «η δέσμη των προτάσεών μας προέκυψε με κύριο μέλημα να μην υπάρξει (μια ακόμα) άμεση εκταμίευση από τα ταμεία του κράτους, αλλά τα μέτρα να είναι ευκολότερο αποδεκτά και με τη λογική της σταδιακής ελάφρυνσης. Άλλωστε και τις συνέπειες μάλλον σταδιακά θα αρχίσουμε να τις αντιλαμβανόμαστε».

Προηγούμενο άρθροΕπιδείνωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος δείχνει η έρευνα ΕΑΣΕ CEO Index για το 1o τρίμηνο 2020
Επόμενο άρθροAffidea: Μήνυμα Θεόδωρου Καρούτζου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας