Ταμείο Φυσικών Καταστροφών και (αντ)ασφαλιστές θα αποζημιώσουν για τους Σεισμούς στο Μεξικό

1218

Ασφαλιστές, αντασφαλιστές και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών θα καλύψουν τις μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς στο Μεξικό, στις 7 και στις 19 Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την εταιρεία μοντέλων καταστροφών AIR Worldwide, οι ασφαλισμένες και αντασφαλισμένες απώλειες από τον σεισμό μεγέθους 8,1, που έπληξε την περιοχή Chiapas στις 7/9, αναμένεται να κυμανθούν από US$790 εκατ. έως US$1,13 δις. Ωστόσο, οι ζημιές που θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστές και αντασφαλιστές, για τον δεύτερο σεισμό, μεγέθους 7,1, αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό αξιολόγησης A.M. Best στην Πόλη του Μεξικού υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ασφαλιστική διείσδυση, από ό,τι στην περιοχή Τσιάπας, καθώς είναι το κέντρο της επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας της χώρας. Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές ζημίες θα είναι πιθανώς πολύ υψηλότερες.

Για τον ασφαλιστικό τομέα, η A.M. Best προβλέπει «σχετική αύξηση των απαιτήσεων για τη βιομηχανία, ειδικά σε συνδυασμό με ασφαλισμένες απώλειες από τον σεισμό που έλαβε χώρα νωρίτερα τον ίδιο μήνα».

Οι Μεξικανοί ασφαλιστές διατηρούν χαμηλά επίπεδα διακράτησης, μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου από σεισμό στους αντασφαλιστές. Οι αντασφαλιστές με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο Μεξικό είναι οι τέσσερις μεγάλοι Ευρωπαίοι παίκτες, αντασφαλιστές των Βερμούδων και τα συνδικάτα των Lloyd’s του Λονδίνου.

Όσον αφορά τους ασφαλιστές που εκτίθενται, τα στοιχεία της A.M. Best δείχνουν ότι η AXA Seguros κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (12,8%) στην ασφάλιση σεισμού, ακολουθούμενη από τη Seguros Banorte Generali (9,9%), τη Seguros Inbursa (8,1%), την Grupo Nacional Provincial (8,1%) και τη Mapfre Tepeyac (7,5%). Η Zurich, η ACE, η AIG, η Allianz, η QBE και η FM Global θα αναλάβουν επίσης μέρος των ζημιών, δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται στις ασφαλιστικές αγορές του Μεξικού.

Οι ζημιές στην πόλη έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών δρόμων και στη διακοπή της παροχής ρεύματος ή αερίου και συνεπώς στη διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες του Μεξικού είναι εγκατεστημένες στην Πόλη του Μεξικού θα μπορούσε επίσης να είναι ένα ζήτημα, για τη γρήγορη διευθέτηση των ζημιών.

Σύμφωνα με νεότερο ενημερωτικό δελτίο της Α.Μ. Best, πολλά από τα κτήρια που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές στην πόλη του Μεξικού φαίνεται να είναι παλαιότερες κατασκευές. Μετά τον θανατηφόρο σεισμό του 1985 (19 Σεπτεμβρίου, επίσης), τα κτήρια σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να συμμορφώνονται με αυστηρότερα πρότυπα κατασκευής.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η AIR, οι οικοδομικοί κανονισμοί στο Μεξικό είναι από τους πιο ολοκληρωμένους στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει ένας εθνικός οικοδομικός κανονισμός. Καθένας από τους περισσότερους από 2.400 δήμους στο Μεξικό θεσπίζει και επιβάλλει τους δικούς του κανονισμούς. Αυτό κάνει πιο αδύναμη την επιβολή τους και οι σχεδιαστές και εργολάβοι συχνά δεν εφαρμόζουν πλήρως τους οικοδομικούς κανονισμούς.

Πάλι σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η AM Best, τον Δεκέμβριο του 2016, ο ασφαλιστικός κλάδος του Μεξικού ανέφερε αποθεματικά για καταστροφές από σεισμό ύψους US$999 εκατ. (20 δισ. MXN), που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του προσαρμοσμένου πλεονάσματος του κλάδου, ενσωματώνοντας και τα αποθεματικά για σεισμό.

Η κυβέρνηση του Μεξικού διαθέτει επίσης εγγυήσεις για καταστροφές ύψους μέχρι US$360 εκατ. έναντι ζημιών από σεισμούς και τροπικούς κυκλώνες που εκδόθηκαν τον Αύγουστο του 2017, οι οποίες θα καταβάλλονταν στο Ταμείο Φυσικών Καταστροφών του Μεξικού, FONDEN. Tο ομόλογο αυτό ενεργοποιήθηκε κατά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου και οι πόροι του πιθανότατα δεν θα ενεργοποιηθούν και γι’ αυτόν τον σεισμό, λόγω του μικρότερου μεγέθους.

 

Προηγούμενο άρθροΠολλαπλές διακρίσεις για την εφαρμογή Groupama NOW στα Mobile Excellence Awards 2017
Επόμενο άρθροΗ ΑΧΑ βραβεύεται για την υπηρεσία ψηφιακής πραγματογνωμοσύνης