Τα συμπεράσματα της 5ης Συνδιάσκεψης των Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια

436

Η 5η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας πραγματοποιήθηκε, στις 24 και 25 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτή το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΕΕΘ επισημαίνει σχετικά με την εκδήλωση τα εξής:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος ο θεσμός της 5ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας στις 24 και 25 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Hotel Capsis, η οποία διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της ΚΕΕΕ και την χορηγική υποστήριξη της Infotrust S.A.

Ο θεσμός συνεχίστηκε με κάθε επισημότητα αναδεικνύοντας το κύρος του επαγγέλματος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, την αξία αλλά και σημαντικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η φετινή θεματολογία που αναπτύχθηκε σε τρία διαδοχικά πάνελ στο κομμάτι των εργασιών, αφορούσε πολύ σημαντικά, αλλά και επίκαιρα ζητήματα του κλάδου.
Η συνδιάσκεψη επέφερε «καρπούς» και συνδυάστηκε με θετικά αποτελέσματα. Ετέθησαν ερωτήματα, κατεγράφησαν απόψεις, ενώ υπήρξαν και δεσμεύσεις από πλευράς κυβερνητικών στελεχών για τη φορολογική μεταχείριση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών άλλα και όσον αφορά διεκδικήσεις ετών και πάγια κλαδικά αιτήματα.

Η διοργάνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης έλαβε άκρως θετικές κριτικές από τους παρευρισκόμενους και έθεσε ακόμη υψηλότερα τον πήχη για την ποιότητα των μελλοντικών συνδιασκέψεων.

Την 5η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια χαιρέτησαν οι κ.κ.: Κυριάκος Μερελής, μέλος Δ.Σ. ΕΕΘ – εκπρόσωπος Προέδρου, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Λεωνίδας Μίχας, Β΄ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά – εκπρόσωπος Προέδρου, Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δημήτριος Σαρηγιάννης, Διευθυντής Γραφείου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Θεσσαλονίκη, Θεόδωρος Μητράκας, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας – Εκπρόσωπος Περιφερειάρχη, Στυλιανός Αγγελούδης, Εκλεγμένος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Στο σκέλος των εργασιών, η ανάπτυξη, ανάλυση και κατάθεση απόψεων πραγματοποιήθηκε σε τρία πάνελ των οποίων η θεματολογία ήταν η εξής:

Α΄ πάνελ θέμα: Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές- Ιδιωτική Ασφάλιση
Ομιλητές:

 • Νικόλαος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών, Πέτρος Καμπούρης, Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (διαδικτυακά), Νικόλαος Καντηράνης, Γεωλόγος Καθηγητής Α’ βαθμιας
 • Μπεντρός Χαλατζιάν, Πραγματογνώμονας στην εταιρεία Ακριτίδης Π.-Χαλατζιάν Μ. Ο.Ε.,
 • Γεώργιος Ανδρέου, Μέλος ΔΣ ΕΕΠ, Μέλος Δ.Σ. ICC-Hellas,
 • Κωνσταντίνος Λάσκος, Μέλος Δ.Ε. – Υπεύθυνος ΓΕΜΗ Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων ΕΕΘ.

Συντόνισε ο Δημοσιογράφος, Αθανάσιος Μόσχης.

Β΄ πάνελ θέμα:  Φορολογικά
Ομιλητές:

 • Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Οικονομικών
 • Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
 • Αντώνης Μουζάκης, Οικονομολόγος
 • Δημήτριος Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΕΑ

Συντόνισε ο Δημοσιογράφος, Γιώργος Νεοχωρίτης

Γ΄ πάνελ θέμα: Αθέμιτος Ανταγωνισμός
Ομιλητές:

 • Αθανασία Γαβαλά, Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
 • Παναγιώτης Γεωργιάδης, Εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων Ινστιτούτου Καταναλωτών,
 • Αργύρης Αργυριάδης, Νομικός,
 • Κωνσταντίνος Μαρκουλιδάκης, Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Συντόνισε ο Δημοσιογράφος, Παναγιώτης Κρινής.

Συμπεράσματα Συνδιάσκεψης

Από την 5η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα μεταξύ των οποίων και κυβερνητικές δεσμεύσεις που αφορούν τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.

 • Παραδοχή πως η πολιτεία δεν μπορεί να καλύψει το κόστος αποζημιώσεων που απορρέουν από τον αυξανόμενο αριθμό ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές σε οικίες, επιχειρήσεις, αλλά και κρατικές υποδομές. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση για την ανάγκη αξιοποίησης των προϊόντων που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση ενάντια σε καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.
 • Κατέστη ξεκάθαρο πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θεσμοθετεί φορολόγηση βάση τεκμαρτού εισοδήματος ίσο με το ύψος του κατώτατου μισθού, δεν αφορά τον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς αμείβονται μέσω καταστάσεων προμηθειών οι οποίες γνωστοποιούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίως Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σε αυτό το σημείο υπήρξε διαβεβαίωση του Υφυπουργού Οικονομικών για μη στοχοποίηση του κλάδου μέσω του νέου φορολογικού και η ταυτόχρονη δέσμευση για ήπια φορολογική μεταχείριση του.
 • Διατύπωση του αιτήματος για υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων έναντι των φυσικών φαινομένων.
 • Δέσμευση του Υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για άμεσα αποτελέσματα, όσον αφορά το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων, το οποίο χαρακτήρισε σύνθετο ζήτημα καθώς εμπλέκονται πολλοί φορείς.
 • Αναφέρθηκε ο γενικότερος προβληματισμός για τις τιμολογήσεις και τα κόστη στον κλάδο ασφάλισης υγείας.
 • Ξεκαθαρίστηκε πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού στα ασφαλιστικά προϊόντα. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η δυνατότητα αντίδρασης που δίνει στον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Οι εργασίες τις συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων κλαδικών σωματείων. Πιο συγκεκριμένα τον λόγο έλαβαν οι κ.κ.: Ηλίας Τσολάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), Αριστείδης Βασιλειάδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Β. Ελλάδος, Βάσω Μουτάφη, Πρόεδρος Συλλόγου Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκάνησων «Ισχύς».


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροEurolife FFH: Προσθήκη νέας επενδυτικής στρατηγικής στο My Investment Plan
Επόμενο άρθροMEGA Brokers: 3 βραβεία στην ετήσια εκδήλωση της Εθνικής Ασφαλιστικής