Εκδηλώσεις

Τα μέλη του ΣΕΣΑΕ μαθαίνουν για την Ελληνική Επανάσταση

Tην 1η Ιουνίου 2021 ο Σύνδεσμος Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει ως ομιλήτρια την κα Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισµού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα«1821  – Τομές και συνέχεια – οικονομικές παράμετροι».

Η κα Μαρία Ευθυμίου με τη γνωστή σε όλους εξαιρετική της ακαδημαϊκή κατάρτιση και την ικανότητά της να παρουσιάζει δύσκολα θέματα με κατανοητό και ουσιαστικό τρόπο, καθήλωσε τους ακροατές της. Με γλαφυρότητα παρουσίασε τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου πολέμου της παλιγγενεσίας (1821 – 1829), ο οποίος αν και ξεκίνησε ως εθνικός απελευθερωτικός αγώνας κατέληξε στη γνωστή σε όλους μας Επανάσταση. 

Με χαρισματικό τρόπο,  βοήθησε να κατανοήσουμε το μέγεθος και τη σημασία κυρίως των οικονομικών παραμέτρων της Ελληνικής Επανάστασης, μέσω ενός Αγώνα, ο οποίος δοκιμάστηκε σε πολλά επίπεδα: πολεμικά, ιδεολογικά, πολιτικά, διπλωματικά, κοινωνικά.

Εκτενής ήταν η αναφορά της στην ανάπτυξη μηχανισμών για την προσέλκυση χρηματοδότησης, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Φιλικής Εταιρίας και των Ελλήνων που πρωτοστάτησαν. Σημείωσε με έμφαση την παγκόσμια πρωτιά, για την εποχή εκείνη, που δεν ήταν άλλη από τη σύμπραξη των ετερόχθονων πατριωτών Ελλήνων και των κοινωνικά διαχυμένων φιλελληνικών κινημάτων (κομιτάτων) που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Εκτενής ήταν η αναφορά της και στην αδιαμφισβήτητη συμβολή των φιλελλήνων διανοουμένων (Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, Λόρδος Βύρωνας Ευγένιος Ντελακρουά κ.ά.), αλλά και τη θρυλικότερη όλων, του μεγαλύτερου χρηματιστή της Γενεύης,  Jean-Gabriel Eynard, αδελφικού φίλου του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος βοήθησε και μεταπολεμικά στην ανοικοδόμηση της χώρας (κτήρια, σχολεία κ.λπ.) και ίδρυσε με τον Γ. Σταύρου την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1842).

Επιπλέον, η κα Ευθυμίου επεσήμανε ότι ο Αγώνας κατέληξε νικηφόρος χάρη στην ανάμειξη ξένων δυνάμεων με τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο –του εθνικού κράτους με το όνομα Ελλάς. Το προχωρημένο πολιτικό σκέλος της επανάστασης, το οποίο δημιουργήθηκε από τις τρεις εθνοσυνελεύσεις (1822 – Επιδαύρου, 1823 – Άστρους, -1827 – Τροιζήνας), οδήγησε σε:

  • εξαιρετικά συντάγματα
  • προχωρημένες διοικητικές επιλογές
  • δημιουργία Υπουργείων (Μινιστερίων)
  • διαχωρισμό βουλευτικού και εκτελεστικού ρόλου
  • δημιουργία ανεξάρτητου δικαστικού σώματος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ

Την εκδήλωση υποστήριξαν οι Εταιρείες :

  • AON – Πλατινένιος Χορηγός,
  • ERGO, EUROLIFE FFH & HOWDEN MATRIX – Χρυσοί Χορηγοί,
  • AIG, ΕΘΝΙΚΗ, INTERAMERICAN – Ασημένιοι Χορηγοί,
  • HDI Global SE, Hellas – Xορηγός.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας