Τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα για συμβόλαια κυβερνοασφάλισης αυξήθηκαν απότομα από το 2020 στο 2021, ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων λόγω κυβερνοεπιθέσεων. Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανάλυση της S&P Global Market Intelligence, τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα σχεδόν διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα $3,15 δισ. περίπου το 2021, από $1,64 δισ. το προηγούμενο έτος.

Ο κ. Max Dorfman, Research Writer, στο ενδιαφέρον άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο Insurance Information Institute (iii.org), επισημαίνει την αύξηση που παρατηρήθηκε στα συμβόλαια κυβερνοασφάλισης το 2021 και τις προκλήσεις που αναμένονται για το μέλλον:

Τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα για τυποποιημένα συμβόλαια κυβερνοασφάλισης αυξήθηκαν σχεδόν 48%, στα $1,68 δισ. το 2021, από $1,14 δισ. το 2020.

Ο μέσος δείκτης ζημιών για τα μεμονωμένα συμβόλαια μειώθηκε κατά 65,4% το 2021, από 72,5% το 2020, ενώ τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν σημαντικά. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό ίσως είναι μια ένδειξη ότι οι ασφαλιστές γίνονται περισσότερο αυστηροί και συντηρητικοί κατά το underwriting των κυβερνοκινδύνων. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της Fitch Ratings σημειώνουν ότι η κυβερνοασφάλιση είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος για τους ασφαλιστές Περιουσίας & Ατυχημάτων στις ΗΠΑ, με τις τιμές να αυξάνονται με αισθητά υψηλότερο ρυθμό από άλλες εμπορικές επιχειρηματικές γραμμές.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο εντείνεται

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Καταγγελιών για Εγκλήματα στο Διαδίκτυο του FBI (IC3), η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει δεχτεί 3.729 καταγγελίες μόνο για επιθέσεις ransomware, με πάνω από $49,2 εκατ. διακανονισμένες ζημιές. Συνολικά, οι απώλειες ανήλθαν σε $6,9 δισ. και αφορούσαν περισσότερες από 2.300 καταγγελίες κατά μέσο όρο ημερησίως. Η πιο συχνή καταγγελία ήταν οι απάτες phishing, καταδεικνύοντας μία τάση που συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό.

Πράγματι, πολλά στοιχεία καταδεικνύουν τις ολοένα και πιο επείγουσες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί εξαιτίας κυβερνοεπιθέσεων και την ανάγκη να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο προσεκτικές, αφού:

  • Το 91% των συνολικών κυβερνοεπιθέσεων γίνεται από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Επιθέσεις Ransomware πραγματοποιούνται κάθε 11 δευτερόλεπτα σε επιχειρήσεις.
  • Το 44% των παραβιάσεων δεδομένων προκλήθηκαν από κακόβουλους υπαλλήλους.
  • Το μέσο κόστος μιας επίθεσης ransomware ήταν $1,27 εκατ.
  • Οι κλάδοι που αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο στόχο το 2021 ήταν εκείνοι των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της υγειονομικής περίθαλψης.

Αναμενόμενες προκλήσεις

Σύμφωνα με μία ανάλυση της Fortune Business Insights, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της κυβερνοασφάλισης θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 25,3% από το 2021 έως το 2028, με την αγορά να φτάνει στα $36,85 δισ.

Ωστόσο, ο κ. Tom Johansmeyer, ειδικός στην κυβερνοασφάλιση, δήλωσε στο Harvard Business Review, τον Μάρτιο του 2022, ότι «σήμερα είναι πιο δύσκολο για τις εταιρείες να βρουν κυβερνοασφάλιση απ’ ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο –και πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο. Ενώ η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο γίνεται όλο και πιο απαραίτητη για τις επιχειρήσεις, η έκρηξη του ransomware και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο είναι η αιτία που γίνεται όλο και λιγότερο δελεαστική δραστηριότητα για τους ασφαλιστές».

Οι ασφαλιστές θα πρέπει να συνδυάσουν αυτά τα ασφαλιστήρια με ισχυρά συστήματα κυβερνοασφάλειας, για να διασφαλιστούν πλήρως από την πιθανότητα και τις συνέπειες μιας παραβίασης.

Πηγή: www.iii.org


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΕΥ: Προτεραιότητα οι επενδύσεις στην τεχνολογία για τα επόμενα 2 χρόνια
Επόμενο άρθροΈκρηξη κυβερνοεπιθέσεων λόγω ευπάθειας του Microsoft Office