Ανακοίνωση ΣΥΑΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΟΑΣΕ-ΣΕΜΑ

1205
ΣΥΑΕ

O Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΥΑΕ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζομένους σε μεσίτες ασφαλίσεων (16/12/2016-31/12/2018):

 Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτέλους, μετά από μια περίοδο χάους στα εργασιακά που ξεκίνησε από το 2012 και με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, η ΟΑΣΕ και ο ΣΥΑΕ κατόρθωσαν μετά από την προσφυγή στην διαδικασία του ΟΜΕΔ, να τεθεί σε ισχύ Κλαδική Σύμβαση που να κατοχυρώνει τα ελάχιστα μισθολογικά όρια και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα γραφεία των Μεσιτών Ασφαλίσεων.

Η απόφαση της διαιτησίας ήταν μια πρώτη επιτυχία που κατάφεραν οι εργαζόμενοι μέσω του Κλαδικού Σωματείου (ΣΥΑΕ) και της Ομοσπονδίας (ΟΑΣΕ) απέναντι στις προσπάθειες των εργοδοτών του ΣΕΜΑ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ)που δεν επιθυμούσαν την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης και ζητούσαν βασικούς μισθούς της τάξης των 586 ευρώ!

Με την υπ’ αριθμ. 2/2018 Διαιτητική Απόφαση της Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του ΟΜΕΔ που έρχεται συνέχεια της υπ’ αριθμ. 2/2018 Διαιτητικής Απόφασης της τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του ΟΜΕΔ:

  • συνεχίζουν να ισχύουν οι βασικοί μισθοί που ορίζονταν με την κλαδική ΣΣΕ που έληξε το 2012.
  • Επιπλέον, στην απόφαση προβλέφθηκε μεταβατική διάταξη προσαρμογής των μισθών όσων προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012.
  • Επίσης, η κλαδική ΣΣΕ είναι διετής και έχει αναδρομική ισχύ από 16/12/2016 έως 31/12/2018.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Οι μισθολογικές διορθώσεις-προσαρμογές πρέπει να γίνουν αναδρομικά από 16/12/2016 και οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν άμεσα τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Παράδειγμα: Για εργαζόμενο που το 2012 είχε προϋπηρεσία 11 ετών (μισθολογικό. Κλιμάκιο 11ο) ο οποίος μετά τη λήξη της ΣΣΕ υποχρεώθηκε να υπογράψει τη μείωσή του σε χαμηλότερο ποσό (π.χ. 700 €) θα πρέπει από 16/12/2016 να επανέλθει ο βασικός του μισθός στο 11ο κλιμάκιο (ήτοι 1078 €). Αντίστοιχα επηρεάζονται και τα όποια επιδόματα έπαιρνε (Πολυετίας, Πτυχίου, ΕΙΑΣ, Γάμου, τέκνων κλπ). Για όλο το διάστημα από 16/12/2016  και μέχρι την λήξη της σύμβασης (ήτοι και λόγω της μετενέργειας της ΣΣΕ  μέχρι 31/3/2019). Άρα θα πρέπει να άμεσα να καταβληθούν όλα τα αναδρομικά και να προσαρμοστεί ολόκληρος ο μισθός βάσει των νέων δεδομένων.

  • Υπενθυμίζουμε, ακόμα, ότι, ευνοϊκότεροι όροι και συνθήκες εργασίας, ρυθμίσεις, μισθολογικές και πάσης φύσεως θεσμικές παροχές που έχουν θεσπιστεί για τους εργαζόμενους με διατάξεις νόμων, Ατομικές Συμβάσεις, επιχειρησιακές ΣΣΕ, την ΕΓΣΣΕ (π.χ. επίδομα Γάμου κ.ά.) , Κανονισμούς Εργασίας , Οργανισμούς  Προσωπικού, Πρακτικά Συμφωνίας, αποφάσεις Δ.Σ. και Πράξεις Διοικήσεων,  ή έθιμο ή με επιχειρησιακή πρακτική εξακολουθούν να ισχύουν και εφαρμόζονται.
  • Σε περίπτωση καταστρατήγησης των εργασιακών και μισθολογικών σας δικαιωμάτων από τις Επιχειρήσεις που εργάζεστε μπορείτε να τις καταγγείλετε είτε στον ΣΥΑΕ (τηλ. 210 3616572, email: [email protected]) όπου θα κάνουμε επώνυμη καταγγελία στο ΣΕΠΕ να ελέγξει την επιχείρηση  είτε μπορείτε απευθείας στον ΣΕΠΕΑΝΩΝΥΜΑ– να κάνετε την καταγγελία σας στο τηλ. 15512 αναφέροντας: την επωνυμία, το ΑΦΜ και την Διεύθυνση της Εταιρείας καθώς και την παράβαση.

Ήδη, ο ΣΥΑΕ έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για διάφορα θέματα (παραβίαση ωραρίου, επίδομα γάμου κ.ά.) με αποτέλεσμα να υπάρξουν ανάλογοι έλεγχοι από τον ΣΕΠΕ και να έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινές (πρόστιμα κλπ), με αποτέλεσμα την συμμόρφωση αρκετών επιχειρήσεων. Οι Έλεγχοι θα συνεχιστούν…

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ό,τι καταφέρνει ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία μας οφείλεται στη δική σας στήριξη!

Ο μόνος τρόπος να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας και να διεκδικήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις και όρους εργασίας είναι η μαζική σας συμμετοχή στο Κλαδικό Σωματείο (ΣΥΑΕ).

Εάν δεν είσαι ήδη μέλος μας μπες στην ιστοσελίδα του ΣΥΑΕ: www.syae.gr κατέβασε την αίτηση εγγραφής και ενώσου μαζί μας

Ο ΣΥΑΕ είναι πάντα δίπλα σου!

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας

Σπύρος Κολαΐτης                                             Τέλης Χρηστίδης

 

Προηγούμενο άρθροΣΕΜΑ: Ενιαίο προσχέδιο παραρτήματος σύμβασης για τον GDPR
Επόμενο άρθροΔύσκολος μήνας και ο Σεπτέμβριος για τις Ασφαλίσεις Ζωής