Δράσεις ΕΚΕ

ΣΥΑΕ: Αιμοδοσία στα γραφεία της Eurolife ERB, στις 11 Δεκεμβρίου

Αιμοδοσία στα γραφεία της Eurolife ERB διοργανώνει, στις 11 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΥΑΕ)

Η αιμοδοσία θα γίνει την Τρίτη 11/12/2018  από τις 10.00 π.μ  έως  14.00 μ.μ., στο ισόγειο των γραφείων της Eurolife ERB, Πανεπιστημίου 33-35 & Κοραή, (Είσοδος από Πανεπιστημίου), σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΑΕ παρακαλεί «να διευκολυνθούν από τις εταιρείες τους, οι συνάδελφοι που επιθυμούν να προσέλθουν για να ενισχύσουν την Τράπεζα αίματος».

Τι γίνεται με το αίμα που προσφέρεις;

Το ολικό αίμα όπως συλλέγεται στην αιμοδοσία, σπάνια χρησιμοποιείται σε αυτή τη μορφή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαχωρίζεται στα τρία κύρια συστατικά του (πλάσμα, ερυθρά και αιμοπετάλια) και μεταγγίζεται ανάλογα με την ανάγκη του ασθενή, γι᾽ αυτό και μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές. Το πρώτο βήμα σε μια αιμοδοσία είναι ο έλεγχος της συμβατότητας δότη και δέκτη πριν τη μετάγγιση.

Εφόσον διαπιστωθεί συμβατότητα, χορηγείται στον ασθενή το απαραίτητο συστατικό: Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις απώλειας όγκου αίματος όπως τα ατυχήματα και ο τοκετός και για την αντιμετώπιση της αναιμίας και άλλων παθήσεων του αίματος. Συντηρούνται στους +4 βαθμούς Κελσίου και πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 35-42 ημερών από την ημέρα της συλλογής τους.

Το πλάσμα χρησιμοποιείται σαν πηγή παραγόντων πήξεως, σαν υποκατάστατο όγκου ή για την παραγωγή λευκωματίνης (πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και σοκ). Συντηρείται κατεψυγμένο για μια περίοδο ενός έτους. Από τη διαδοχική επεξεργασία ψύξης και απόψυξης, προκύπτει ένα μικρό μέρος του πλάσματος, το κρυοκαθίζημα, το οποίο περιέχει παράγοντες πήξης και χρησιμοποιείται σαν πηγή παράγοντα VIII της πήξης του ινωδογόνου.

Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων. Πρέπει να παραχθούν μέσα σε οχτώ ώρες από την αιμοληψία, φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου υπό συνεχή ανακίνηση για να είναι λειτουργικά και συντηρούνται μόνο για 5 ημέρες.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας