Συνεντεύξεις

Σταύρος Κωνσταντάς: «Η Εθνική Ασφαλιστική ηγέτης από γενιά σε γενιά»

Συνέντευξη του κ. CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρου Κωνσταντά, στην “Ασφαλιστική Αγορά”.

Η σημερινή διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει καταφέρει να σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις, όμως, πολλοί διερωτώνται: τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ιστορική εταιρεία;

Ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρος Κωνσταντάς, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, εξαντλεί τα όρια της δικαιοδοσίας του και μας πληροφορεί πώς έχει σήμερα η κατάσταση και πού πάει η Εθνική Ασφαλιστική.

Έχοντας γνωρίσει και ζήσει την ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ από την εποχή της δικτατορίας, επί γενικής διευθύνσεως Αλεξάνδρου Ζαγοριανάκου, εκεί στην Καραγιώργη Σερβίας, δεν μπορώ παρά να θυμάμαι… Τι αλήθεια να πρωτοπεριγράψω;
Τα τέσσερα ασανσέρ, εκ των οποίων το ένα ήταν αποκλειστικά για τους “ενοίκους” της γενικής διευθύνσεως του τετάρτου ορόφου;
Τι να θυμηθώ από πρόσωπα, και γενικούς, και προέδρους; Τον Παναγιώτη Τζανετάκη;
Τον Μένη Θεοδωρόπουλο; Τον Νίκο Τσαγκρίδη; Τον Κωνσταντή Κανάρη; Τον Γιώργο Γιγκλά; Τον Παύλο Νικολαΐδη; Τον Λάμπρο Κόκκινο; Τον Μιλτιάδη Νεκτάριο; Τον Κώστα Φιλίππου;
Αυτοί, και… τέλος η Καραγιώργη Σερβίας! Τέλος οι θυγατρικές Πλοίων και Αεροσκαφών, ο Αστέρας, η Πανελλήνιος, η ΕΤΕΒΑ…
Ύστερα, το όραμα Καρατζά. Το δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο στην Ελλάδα, μετά από εκείνο του ΟΤΕ, και όνειρα για επέκταση στα Βαλκάνια.
Στη συνέχεια ξεκίνησε μια περίοδος ιδιαίτερων προκλήσεων αλλά και δυσκολιών για την Εθνική Ασφαλιστική, της οποίας έζησα τα 80χρονα, τα 100χρονα, τα 120…
Θα γιορτάσει η εταιρεία ως «Εθνική Ασφαλιστική», το 2031, τα 140 χρόνια λειτουργίας;
Προσωπικά, το εύχομαι! Γι’ αυτό και απευθύνθηκα στον σημερινό Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Σταύρο Κωνσταντά. Στον CEO που εν έτει 2019, μαζί με τον Πρόεδρο κ. Χριστόφορο Σαρδελή, βιώνουν τα δύσκολα χρόνια της μακράς μεταβατικής περιόδου (αναφερόμαστε στα χρόνια που έχει οριστικοποιηθεί η πρόθεση πώλησης της εταιρείας), τα δύσκολα χρόνια της πρωτόγνωρης κρίσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κρίση που ταλανίζει τον οργανισμό της μητρικής Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, NBG σήμερα…
Η σημερινή διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μοναδικής πλέον αμιγώς ελληνικής, θυγατρικής Τράπεζας, έχει καταφέρει να σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις σε συνθήκες πίεσης της αγοράς και των θεσμών, όμως πολλοί διερωτώνται: τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ιστορική εταιρεία;
Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της Εθνικής.
Ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς, στη συνέντευξη που ακολουθεί, εξαντλεί τα όρια της δικαιοδοσίας του και μας πληροφορεί πώς έχει σήμερα η κατάσταση και πού πάει η Εθνική Ασφαλιστική.
Ας τον παρακολουθήσουμε…

Δημήτρης Ρουχωτάς

Κύριε Κωνσταντά, θυμάστε πόσους Προέδρους και πόσα Δ.Σ. ζήσατε στην Εθνική;
Στ.Κ.: Η Εθνική Ασφαλιστική, στο σύνολο των 127 ετών λειτουργίας της, βρίσκεται διαχρονικά στην προνομιούχο θέση να διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογα Δ.Σ., απαρτιζόμενα από εγνωσμένης αξίας στελέχη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας.

Αποτελώντας προσωπικά μέρος της ιστορικής αυτής διαδρομής της Εθνικής Ασφαλιστικής από το 2011, είχα τη χαρά να συνεργαστώ με Δ.Σ. ιδιαίτερου κύρους και αποτελεσματικότητας και συνακόλουθα με ικανούς και αξιόλογους Προέδρους, όπως τον κ. Λεωνίδα Θεόκλητο, τον κ. Δημήτρη Δημόπουλο και τον κ. Χριστόφορο Σαρδελή, ο οποίος τελεί σήμερα Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το σύνολο των Δ.Σ. με τα οποία έχω συνεργαστεί, απαρτιζόμενα από Μέλη με ιδιαίτερα αξιόλογο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο, συνέχισε να διαφυλάττει και να ενισχύει την ηγετική θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής και ταυτόχρονα να υλοποιεί ιδιαίτερα πλούσιο κοινωνικό έργο, αξιοποιώντας όλους τους εκάστοτε διαθέσιμους πόρους, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Οφείλω να επισημάνω ότι η Εταιρεία αδιάλειπτα, τα χρόνια της παρουσίας μου σε αυτήν, αποτελεί υπόδειγμα Εταιρικής διακυβέρνησης, αξιοποιώντας στο έπακρο την εμπειρία και τις δομές της μητρικής Εταιρείας. Θεωρώ ότι, στο νέο περιβάλλον Ασφαλιστικής Εποπτείας υπό την ΤτΕ και συνεχών κανονιστικών διατάξεων, η Εταιρεία μας έχει υποδειγματική συμπεριφορά.

Ποια θεωρείτε κομβικά σημεία στη θητεία σας;
Στ.Κ.: Καθίσταται απολύτως κατανοητό πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για κάθε στέλεχος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς να αποτελεί μέρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μακροβιότερης και μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η ανάληψη επιτελικών θέσεων στην ελληνική αυτή εταιρεία, την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά αξιόλογα στελέχη του ασφαλιστικού χώρου.

 • Εάν πρέπει επιγραμματικά να σταθώ σε κομβικά σημεία, αυτά θα ήταν:
  η επίτευξη οικονομικών αποτελεσμάτων με επαναλαμβανόμενα κέρδη, τα οποία την περίοδο 2012 έως και το 9μηνο του 2018 ανέρχονται αθροιστικά σε 570 εκατ. Ευρώ.
 • η επιτυχής υιοθέτηση του Solvency II.
 • η συνεπής διαχρονικά αύξηση του ποσοστού Κεφαλαιακής Επάρκειας της Εταιρείας από επίπεδα κάτω από 100% σε επίπεδα κοντά στο 150% χωρίς μεταβατικά μέτρα.
 • η διαδικασία αύξησης μετοχικού Κεφαλαίου κατά 500 εκατ. Ευρώ, που ήταν συνέπεια ζημιάς 600 εκατ. Ευρώ από τη συμμετοχή στο PSI.
 • ο εξορθολογισμός των προϊόντων και η δημιουργία νέων, τα οποία αποτέλεσαν best sellers της αγοράς.
 • η συνεχής βελτίωση των αντασφαλιστικών συμβάσεων, με μείωση του κόστους τους, η οποία όμως συνοδεύεται από αύξηση των παροχών.
 • ο διαρκής εξορθολογισμός των δαπανών, μέσω βελτίωσης λειτουργικών δομών.
 • ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών είσπραξης.
 • η κεντροποίηση των διαδικασιών Προμηθειών σε συνεργασία με τον Όμιλο της ΕΤΕ.
 • η απορρόφηση τμήματος του χαρτοφυλακίου της International Life, ως αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων ενός έτους, συμβάλλοντας στην εξυγίανση της “τραυματισμένης” αγοράς μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και του Μετόχου μας και, τέλος,
 • η επιτυχημένη διαχείριση εκ μέρους όλης της Εταιρείας (Προσωπικού, Δικτύων και Διοίκησης) της διαδικασίας διερεύνησης μεταβίβασης των μετοχών της σε νέο Μέτοχο.

Στο σημείο αυτό κρίνεται απαραίτητο να τονισθεί πως το σύνολο των κομβικών σημείων που αναφέρω αποτελούν μέρος της διαρκούς προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Εταιρείας μας. Η προσπάθεια ευοδώνεται καθώς τόσο εγώ, όσο και η εκάστοτε Διοικητική ομάδα έχουμε πιστούς συμμάχους και αρωγούς το Προσωπικό και τα ασφαλιστικά μας Δίκτυα.

Στο σύγχρονο οικονομικό και επικοινωνιακό περιβάλλον, όπου όλες οι κινήσεις είναι ορατές και αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού, σύσσωμη η Διοικητική ομάδα αισθανόμαστε υπερήφανοι για όσα έχουν επιτευχθεί, για όσα υλοποιούμε και για όσα σχεδιάζουμε, εστιάζοντας στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Οφείλω να ομολογήσω, μετά από 28 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον ασφαλιστικό χώρο, ότι η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει στελέχη με μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία. Επίσης, έχει ένα πολύ πιστό και συναισθηματικά συνδεδεμένο Δίκτυο, που έκλεισε τα αυτιά σε “σειρήνες” και δολίως κατευθυνόμενους σχολιασμούς και έδωσε τον αγώνα με πάθος μέχρι σήμερα.

Τέλος, έχουμε, πιστεύω, καταφέρει να προσελκύσουμε πάλι κοντά μας Πράκτορες, Μεσίτες αλλά και να δώσουμε πνοή στα εξειδικευμένα στελέχη της Τράπεζας, για να μεγαλώσουμε την Εταιρεία μας.

H Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει στελέχη με μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία. Επίσης, έχει ένα πολύ πιστό και συναισθηματικά συνδεδεμένο Δίκτυο, που έκλεισε τα αυτιά σε “σειρήνες” και δολίως κατευθυνόμενους σχολιασμούς και έδωσε τον αγώνα με πάθος μέχρι σήμερα.

Σταύρος Κωνσταντάς: «Η Εθνική Ασφαλιστική ηγέτης από γενιά σε γενιά»

Ως ηγέτης και πυλώνας σταθερότητας, η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, που αφουγκράζεται και προσαρμόζεται πάντα με επιτυχία σε κάθε αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί.

Τι εκτιμά ο μέτοχος για τα Δίκτυα;
Στ.Κ.: Ένας από τους πρωταρχικούς, στρατηγικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζει την ανάπτυξή της η Εθνική Ασφαλιστική, είναι η ακατάπαυστη και προσεκτικά σχεδιασμένη επένδυση στα Δίκτυά της. Η ιδιαιτερότητα του ασφαλιστικού προϊόντος προσδίδει σημαντικό ρόλο στα Δίκτυα πωλήσεων για την προώθησή του.

Ο Μέτοχος επιθυμεί η Εταιρεία να συνεχίσει να επενδύει σε όλα τα ασφαλιστικά της Δίκτυα, με γνώμονα τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας των Δικτύων, την επικέντρωση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την Εταιρεία, τα οποία να προωθούνται από τα κατάλληλα Δίκτυα, την πλήρη και συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση των Δικτύων, καθώς και την πλήρη συμμόρφωση στις κανονιστικές και άλλες διατάξεις.

Ο Μέτοχος έχει απόλυτη συναίσθηση της προστιθέμενης αξίας του κάθε Δικτύου και ο ρόλος τους είναι βέβαιο ότι καθίσταται σημαντικός.

Ποιος ο ρόλος της Εταιρείας στην ελληνική αγορά;
Στ.Κ.: Από την ίδρυσή της, το 1891, η αδιάλειπτη παρουσία και η επιτυχημένη πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής την καθιστούν αδιαμφισβήτητα θεμέλιο λίθο του Κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα. Στη μακρόχρονη διαδρομή της έχει οδηγούς διαχρονικές αξίες, όπως η αξιοπιστία, το ήθος, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια, η εμπειρία, αξίες που την ανέδειξαν και την καθιέρωσαν ως πρωταγωνιστή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Ως ηγέτης και πυλώνας σταθερότητας, η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, που αφουγκράζεται και προσαρμόζεται πάντα με επιτυχία σε κάθε αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί. Σύνθετα συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης, νέο νομοθετικό πλαίσιο, αυστηρότεροι κανονισμοί και έλεγχοι, αλλά και σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις λειτουργούν καταλυτικά και οδηγούν στην αναδιαμόρφωση της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα.

Στη σύγχρονη ασφαλιστική αγορά, η Εθνική Ασφαλιστική, με την ευθύνη και το κύρος που της προσδίδει η ιστορία της και η σημερινή ηγετική της θέση, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Ασφαλιστική, αφουγκραζόμενη τα νέα δεδομένα και τις νέες τάσεις, προσαρμόζεται άμεσα στις νέες απαιτήσεις και θέτει τις προδιαγραφές παραμένοντας πάντα φιλική και ανθρώπινη απέναντι στους πάνω από 1.000.000 ανθρώπους που την εμπιστεύονται.

Η Διοίκηση, τα ασφαλιστικά Δίκτυα και το Προσωπικό της Εταιρείας θα προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε με πρωτοβουλίες περαιτέρω τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης, επιδιώκοντας να διευρύνουμε την παραγωγική “πίτα”, με γνώμονα τη συμπληρωματικότητα της Ιδιωτικής Aσφάλισης ως προς την Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και την ανταπόκριση σε περιπτώσεις προστασίας από καταστροφικά φαινόμενα.

Πού βρίσκεται σήμερα η Εταιρεία κεφαλαιακά και παραγωγικά;
Στ.Κ.: Εντός του 2018 σε επίπεδο παραγωγής η Εταιρεία ξεπέρασε οριακά τα 600 εκατ. Ευρώ, όντας ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με το 2017. Καταγράφεται, επίσης, αύξηση παραγωγής και στις δύο θυγατρικές μας, στην Κύπρο και στη Ρουμανία.

Το 9μηνο του 2018, ο Όμιλος της Εθνικής Ασφαλιστικής παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους €50,1 εκατ. Τα αποτελέσματα του έτους 2018 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, αναμένονται ικανοποιητικά, παρότι θα έχουν ενσωματώσει πλήρως τη ζημιά από την τραγική καταστροφή στην ανατολική Αττική.

Η θετική πορεία των κερδών τόσο της Εταιρείας, όσο και των Θυγατρικών αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ενίσχυση του πλεονάσματος κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας, υπό το νέο εποπτικό πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ σε σχέση με το 2017, με συνέπεια την υλοποίηση των σχετικών στρατηγικών στόχων της Εταιρείας.

Η Εταιρεία υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο με επιτυχία και η ποιότητα και συνέπεια των οικονομικών αποτελεσμάτων έχουν σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο πήχης των προκλήσεων για όλους μας.

Τι διεκδικεί σήμερα για το αύριο η Εταιρεία;
Στ.Κ.: Η σημερινή εξαιρετική εικόνα της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν μπορεί παρά να προδικάσει τη συνέχιση της επιτυχημένης της πορείας και την περαιτέρω ισχυροποίηση και εδραίωση της ηγετικής της θέσης. Η Εθνική Ασφαλιστική και οι άνθρωποί της, τα δυναμικά Δίκτυά της και το έμπειρο Προσωπικό της, είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν με επιτυχία σε κάθε νέα πρόκληση που φέρνει το μέλλον.

Εδώ και 127 χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική καλύπτει τις σύγχρονες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ασφαλιστικές ανάγκες της οικογένειας, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιχειρηματία, ενισχύοντας κατ’ επέκταση και στηρίζοντας ενεργά την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Στόχος αλλά και μοναδικός μας προορισμός είναι η Εθνική Ασφαλιστική να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς και αξιοπιστίας, επενδύοντας στη συνεχή αναβάθμιση των προϊόντων της σε όλους τους κλάδους ασφάλισης και εκσυγχρονίζοντας τις υπηρεσίες της.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο και με δεδομένη την αναγκαιότητα του Μετόχου για διάθεση ενός ποσοστού μετοχών σε άλλο Μέτοχο, οφείλουμε ως Διοίκηση να προχωρήσουμε τόσο σε επενδύσεις υποδομών, ώστε να προσαρμοστεί ο ασφαλιστικός γίγαντας που λέγεται Εθνική στη νέα εποχή, να διαθέσουμε προϊόντα διαφορετικά και πρωτότυπα σε Κλάδους υψηλής ζήτησης και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός σχεδίου Στρατηγικού μετασχηματισμού του Λειτουργικού μοντέλου της Εταιρείας (Operating Model).

Έχοντας ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, δε, την ηθική υποχρέωση να λειτουργεί ανταποδοτικά στο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, υποστηρίζοντας παράλληλα δράσεις και φορείς που προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο.

Αυτό, όμως, που διεκδικεί καθημερινά η Εθνική Ασφαλιστική και θα συνεχίσει να διεκδικεί για το αύριο δεν είναι παρά η μακροχρόνια σχέση με τους ασφαλισμένους της, μια σχέση εμπιστοσύνης που περνά από γενιά σε γενιά.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας