«ΣΕ ΕΠΑΦΗ» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

1237

Ένα μουσείο ανοικτό σε όλους με βάση τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας, αυτόν τον στόχο κάνει πραγματικότητα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ», που υποστηρίζει η Eurolife FFH.

Το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ», που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, στις 9 Ιουνίου, είναι μια νέα πρωτοβουλία μέσω της οποίας άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική ή ακουστική βλάβη) αποκτούν πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Στάθης, Γενικός Διευθυντής και Ιδρυτής της κοινωνικής εταιρείας Hands Up Agency, Τζουλιάνα Μπούση, φιλόλογος και χειρίστρια του σκύλου- οδηγού τυφλών Γιούνι, η Γιούνι, Βαγγέλης Αυγουλάς, Δικηγόρος και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ με «Άλλα Μάτια», Μαρίνα Πλατή, Διευθύντρια Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νικόλαος Καλτσάς, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος EUROLIFE FFH, και Ευγενία Χριστοδουλάκου, Εκτελεστική Διευθύντρια Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Στόχος του προγράμματος είναι να καταστεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ένα μουσείο ανοικτό σε όλους με βάση τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας. Με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», και τον πρόεδρό της Βαγγέλη Αυγουλά, και τη HandsUp, το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα. Η συμβολή τους στον σχεδιασμό του προγράμματος ήταν καίρια και ουσιαστική. Άλλωστε όπως οι ίδιοι τονίζουν: “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”.

Το πρόγραμμα αποτελείται από μια νέα κινητή προθήκη ξενάγησης στο Μουσείο για άτομα με προβλήματα όρασης, μια πολυαισθητηριακή μουσειοσκευή, καθώς και μια σειρά από δράσεις που το καθιστούν προσβάσιμο σε κωφά ή βαρήκοα άτομα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Eurolife FFH θα υποστηρίξει και μια σειρά από επισκέψεις σχολείων για παιδιά με αισθητηριακές αναπηρίες, στη μόνιμη έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης, όπου τα παιδιά, με τη βοήθεια της κινητής προθήκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κυκλαδικό πολιτισμό.

Η κινητή προθήκη με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό περιλαμβάνει κάτοψη της αίθουσας, απτικούς χάρτες της Ελλάδας και των Κυκλάδων, αντίγραφα εκθεμάτων κατασκευασμένα από μάρμαρο ή ρητίνη, καθώς και περιγραφικά κείμενα σε γραφή Braille (για τυφλά άτομα) ή σε μεγαλογράμματη εκτύπωση (για άτομα με μερική όραση).

Η πολυαισθητηριακή μουσειοσκευή περιέχει ένα βιβλίο με πληροφορίες σε γραφή Braille και μεγαλογράμματη γραφή, έναν κεντημένο χάρτη, έναν απτικό χάρτη νερού, πέτρες, κλωστές, θραύσματα από αντίγραφα ειδωλίων και μαρμάρινα αντίγραφα, επιτρέποντας σε άτομα με προβλήματα όρασης να εξερευνήσουν θέματα όπως η γεωγραφία, η ιστορία των Κυκλάδων και οι πρώτες ύλες.

Τέλος, με στόχοη συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης να είναι προσβάσιμη σε Έλληνες και ξένους κωφούς & βαρήκοους επισκέπτες, στη μόνιμη έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης έχει συμπεριληφθεί βίντεο με μαγνητοσκοπημένη ξενάγηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους, καθώς και στα διεθνή νοήματα με αγγλικούς υπότιτλους.

Η Eurolife FFH υποστηρίζει την έννοια της συμπερίληψης, δίνοντας έμφαση στη μοναδικότητα των ανθρώπων και τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτός είναι και ο λόγος που προωθεί την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις συνεργασίες της, όπως τόνισε και ο επικεφαλής της Εταιρείας, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Μία από αυτές τις συνεργασίες, που δίνει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν δραστηριότητες και πρωτοβουλίες πολιτιστικού χαρακτήρα, είναι αυτή με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η εταιρεία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του Μουσείου, από το 2012, και ως στρατηγικός συνεργάτης από το 2019, υποστηρίζοντας το έργο του, που φέρνει παιδιά, ενήλικες και οικογένειες πιο κοντά στον αρχαίο ελληνικό αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό. Πλέον, με το πρόγραμμα ΣΕ ΕΠΑΦΗ, δίνει την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση και επαφή με ό,τι όμορφο έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος στο πέρασμα του χρόνου!


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΕΙΑΣ: Σεμινάριο Ασφαλίσεων Εμπορικών Εκθέσεων, Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων & Συνεδρίων
Επόμενο άρθροΕθνική Ασφαλιστική: Μεγάλος χορηγός στο 6ο No Finish Line Athens