Μελέτες

Σε €5,17 εκατ. εκτιμώνται οι αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις στην Κρήτη

€5,17 εκατ. εκτιμάται ότι θα καταβάλει η ελληνική ασφαλιστική αγορά για τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου 2022 στην Κρήτη, σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Στις 15 Οκτωβρίου 2022 ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις – πλημμύρες) επικράτησαν στην Κρήτη προκαλώντας απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκτεταμένες καταστροφές.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), πιστή στη συστηματική καταγραφή και διερεύνηση των ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές, προχώρησε σε έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων – μελών της, σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 190 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε €5,17 εκατ.

Από αυτές, 135 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση ποσού απαίτησης €4,97 εκατ.) και 55 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €208 χιλ.).

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο site της ΕΑΕΕ εδώ.

Ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ, σχολίασε σχετικά :

«Από 2017 έως σήμερα ως ΕΑΕΕ έχουμε καταγράψει στην Κρήτη τέσσερα περιστατικά ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων και ένα σεισμό. Γενικότερα αναφερόμενοι στο 2022 και για ολόκληρη την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν τελειώσει το έτος, έχουμε ήδη καταγράψει 9 περιστατικά φυσικών καταστροφών : χιονοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς. Για όλα αυτά τα περιστατικά και παρά το σημαντικό κενό προστασίας, η ασφαλιστική αγορά καταβάλλει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους της.

Οι φυσικές καταστροφές είναι αδιαμφισβήτητα συχνότερες και εντονότερες τα τελευταία χρόνια -και ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής- με βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ως ασφαλιστική αγορά, προσβλέπουμε πάντα στην συνεργασία με την Πολιτεία για τη χάραξη και υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου και την προστασία των πολιτών, που θα οδηγήσει στην καλύτερη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στο μέλλον».


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας