Πυρκαγιές: Από την Καλιφόρνια στην Ελλάδα μία “σπίθα” δρόμος

1154
fires Attiki

Οι μεγαλύτερες και συχνότερες πυρκαγιές θα είναι πλέον μία …φυσιολογική κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει στο άρθρο που ακολουθεί η Allianz. Με δεδομένο ότι πάνω από το 80% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπους που προκαλούν τη “σπίθα”, μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Ένα άρθρο που γράφτηκε με αφορμή τις πυρκαγιές που μαίνονται ακόμα στην Καλιφόρνια και έχουν ήδη καταστρέψει πάνω από 336.000 στρέμματα, αλλά που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο σε μία χώρα, που θρηνεί 97 νεκρούς από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

Το βασίλειο της φωτιάς

Ζήσαμε μια εποχή καταστροφικών πυρκαγιών.
Μόνο η Καλιφόρνια στις Η.Π.Α. αντιμετωπίζει τη χειρότερη σεζόν της, με περισσότερους από 14.000 πυροσβέστες που αγωνίζονται να περιορίσουν πυρκαγιές. Η πυρκαγιά του συμπλέγματος Mendocino, η οποία έχει ήδη καταστρέψει πάνω από 336.000 στρέμματα, δεν φαίνεται να υποχωρεί πριν από τον Σεπτέμβριο.

Είναι προφανές ότι η Καλιφόρνια έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές με πολλούς τρόπους. Περισσότεροι από 10 άνθρωποι έχουν πεθάνει, πολλοί έχουν εκτοπιστεί και το κλείσιμο σημαντικών τμημάτων του παγκοσμίου φήμης Εθνικού Πάρκου Yosemite έχει πλήξει τον τουρισμό. Η επίδραση στα διάσημα οινοποιεία της Καλιφόρνιας δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ενώ η αμερικανική πολιτεία κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα αυτή την εποχή, σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, η κατάσταση είναι ανησυχητική και σε άλλα μέρη του κόσμου. Από την Ελλάδα, στη Σουηδία και στην Πορτογαλία στην Ευρώπη, στον Καναδά, ακόμη και σε μέρη της Ασίας, οι μεγάλες πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές.

Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος, δημιουργούν ξηρές και ζεστές συνθήκες που αποτελούν εύφορο έδαφος για φλόγες. Σύμφωνα με έκθεση της AGCS (Allianz Global Corporate and Specialty), η διάρκεια της εποχής που είναι επικίνδυνη για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, έχει επεκταθεί σε επτά μήνες, από τέσσερις-πέντε μήνες τα τελευταία 30 χρόνια.

Η εποχή πυρκαγιών και στην Ευρώπη έχει επίσης επιμηκυνθεί τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές Αυγούστου, ο αριθμός των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ευρώπη ήταν κατά 43% υψηλότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές. Τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ έχουν βιώσει περισσότερες πυρκαγιές από ό, τι συνήθως για αυτή την εποχή του χρόνου.

Fires California

Τι διακυβεύεται

Έχουμε πολλά να χάσουμε από αυτές τις πυρκαγιές. Εκτός από τις ζωές και την περιουσία, οι πυρκαγιές προκαλούν, σε μερικές περιπτώσεις και μακροπρόθεσμες ζημιές. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, η βιομηχανία οίνου θα αισθανθεί τις οδυνηρές συνέπειες σε βάθος χρόνου.

«Στη Napa και τη Sonoma συναντάμε μερικές από τις καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας σταφυλιών στον κόσμο –ένας μοναδικός συνδυασμός εδάφους, θερμοκρασίας, διάρκειας της καλλιεργητικής περιόδου και των ημερών», εξηγεί η κα Karen Walter, επικεφαλής αγροβιομηχανίας για τη Δυτική Ζώνη της AGCS NA.

«Τα σταφύλια που καλλιεργούνται σε αυτή την περιοχή χρησιμοποιούνται για να παράγουν την πλειοψηφία των ακριβότερων ποικιλιών των ΗΠΑ. Τα στρέμματα παραγωγής που χάνονται εδώ δεν μπορούν να αναπαραχθούν αλλού, επομένως οποιαδήποτε απώλεια παραγωγής είναι σημαντική». Όμως, δεν είναι μόνο ξινά σταφύλια αυτό που μας περιμένει.

Οι πυρκαγιές της περιοχής Medocino καίνε σε μια περιοχή που παράγει επίσης χριστουγεννιάτικα δέντρα, καρύδια, αχλάδια, πουλερικά και βοοειδή. Η περιφέρεια Shasta County έχει σημαντικά βοσκοτόπια και οικόπεδα, σανό, ξυλεία και βοοειδή. Οι πυρκαγιές στο Όρεγκον έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες σίτου και βοσκότοπους που χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Αυτό σημαίνει ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε αβοήθητοι, καθώς η φωτιά καίει ό,τι μας είναι πολύτιμο; Με δεδομένο ότι πάνω από το 80% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπους που προκαλούν τη “σπίθα” –μέσω κατεστραμμένων ηλεκτρικών γραμμών, αγροτικών εργασιών, αμέλειας ακόμη και  εμπρησμού– μπορούμε να κάνουμε πολλά.

«Η πρόληψη είναι το πρώτο βήμα. Μην ανάψετε φωτιά όταν υπάρχουν σχετικές απαγορεύσεις ή υπάρχουν ισχυροί άνεμοι και ξηρασία. Μην εμπλακείτε σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου σε περιοχές με ξηρή θαμνοειδή βλάστηση (πυροβολισμοί, οδήγηση εκτός δρόμου, κάπνισμα κ.λπ.)», συνιστά η κα Walter.

«Η προετοιμασία είναι το δεύτερο βήμα. Βεβαιωθείτε ότι τα δέντρα είναι μακριά από ηλεκτρικές γραμμές. Καθαρίστε τους θάμνους, καθαρίστε τα φυλλώματα των δέντρων που είναι πολύ χαμηλά στο έδαφος. Επιλέξτε στέγες και υλικά εξωτερικής κατασκευής που δεν αναφλέγονται εύκολα. Σχεδιάστε τον εξωτερικό χώρο, έτσι ώστε τα φυτά και τα δέντρα να μην αγγίζουν τα κτήρια και μειώστε ή αντικαταστήστε τα εύφλεκτα υλικά όπως ο φλοιός ξύλου. Επίσης, κρατήστε τα εύφλεκτα υλικά, όπως οι παλέτες, το ξύλο, τα απορρίμματα αυλών, και γενικότερα τα απορρίμματα μακριά από δομές κτηρίων».

Mati pyrkagies

Πρόληψη και προστασία

Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν την έναρξη μιας πυρκαγιάς, οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται από μια τέτοια κατάσταση. Εκτός από την ασφάλιση περιουσίας και καλλιεργειών, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες κινδύνου μπορούν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, η Allianz προσφέρει αυτή την υπηρεσία μέσω της Allianz Risk Consulting.

«Έχουμε επίσης επιλεκτικά προσλάβει ιδιωτικές υπηρεσίες μετριασμού καταστροφής από πυρκαγιά, κάτι το οποίο είναι μοναδικό στην ασφαλιστική αγορά. Η υπηρεσία αυτή παρακολουθεί τις δυναμικές συνθήκες κατά τη διάρκεια μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς και χρησιμοποιεί υλικά καταστολής πυρκαγιάς αν συντρέχουν οι συνθήκες. Επίσης, κάνουν συστάσεις για τη μείωση των εύφλεκτων υλικών στην τοποθεσία του πελάτη», αναφέρει η κα Walter.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, οι πυρκαγιές έχουν κάψει πάνω από 820.000 στρέμματα σε όλη την Καλιφόρνια, το διπλάσιο της έκτασης που είχε καεί μέχρι αυτή τη στιγμή πέρυσι. Καθώς η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη θερμοκρασία στον πλανήτη, θα είναι οι ισχυρότερες και μεγαλύτερες πυρκαγιές το νέο φυσιολογικό;

Πηγή: allianz.com

Προηγούμενο άρθροΟι κυριότερες αιτίες ζημιών στα αεροδρόμια
Επόμενο άρθροΜία ακόμα διάκριση για την Interamerican στα “Famous Brands”