Σε συνέχεια της 117ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής της, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) πραγματοποίησε στις 5 Απριλίου 2023 εκδήλωση, με τίτλο «Προετοιμάζοντας το Μέλλον», στο Ωδείο Αθηνών.

Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, Βουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Τράπεζας της Ελλάδος, των Επιμελητηρίων, των φορέων της οικονομικής ζωής της χώρας και της ασφαλιστικής αγοράς ήταν μεταξύ των 500 καλεσμένων, τους οποίους καλωσόρισε η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, ανοίγοντας την εκδήλωση. Σημείωσε, χαρακτηριστικά: «Σήμερα θα συζητήσουμε για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τον ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς σε αυτή, μέσω του διττού της ρόλου ως διαχειριστή κινδύνων και ως μεγάλου θεσμικού επενδυτή».

«Προετοιμάζοντας το Μέλλον»: Ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στην ομιλία του, εστίασε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κράτη και οι πολίτες, καθώς και στο μεγάλο ασφαλιστικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, με μεγάλο ποσοστό πολιτών να παραμένουν ανασφάλιστοι. «Η ασφαλιστική αγορά έχει λύσεις με προϊόντα και για την περιουσία και για την υγεία και για τη σύνταξη. Λύσεις προσιτές. Κάθε χρόνο επιτελώντας την αποστολή της πληρώνει περίπου €2,5 δισ. αποζημιώσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει πολιτική συναίνεση και συνεργασία, ώστε να ασφαλιστεί ο ανασφάλιστος Έλληνας», τόνισε. Παράλληλα, ανέφερε πως «η ασφαλιστική αγορά, εκτός του ότι απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, είναι μεγάλος θεσμικός επενδυτής και μάλιστα patient investor, δηλαδή υπομονετικός μακροπρόθεσμος επενδυτής. Ακριβώς το είδος του επενδυτή που στηρίζει την υγιή οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και του κ. Σαρρηγεωργίου, πάνω στην οικονομία, τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ασφαλιστική αγορά. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε εμφατικά πως όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και όλες καλύπτουν τον δείκτη Solvency II, για να συμπληρώσει πως οι προσπάθειες τόσο του κλάδου όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, ως εποπτικής αρχής, έχουν αποδώσει καρπούς. Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης για φυσικές καταστροφές, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Διοικητής ανέφερε πως η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης θα ελάφρυνε το κόστος των ζημιών, ιδίως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τόσο για τους πληγέντες ασφαλισμένους όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα ελευθέρωνε πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.

«Προετοιμάζοντας το Μέλλον»: Ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη συζήτηση του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, και του Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μάντζου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, η ιδιωτική ασφάλιση διαθέτει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα. Στην Ελλάδα, λόγω χρόνιων αγκυλώσεων, γίνεται το αντίθετο και υπάρχει υπασφάλιση, ιδιαίτερα έναντι των φυσικών φαινομένων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι του σεισμικού κινδύνου πρωτίστως.

«Προετοιμάζοντας το Μέλλον»: Ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Από την πλευρά της η κα Ξενογιαννακοπούλου στάθηκε στον ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών, ως κλάδου με σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τους πολίτες, την κοινωνία και τον τομέα της εργασίας. Στη συνέχεια αναγνώρισε πως το θέμα των φυσικών καταστροφών είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και πως μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει ένας συγκροτημένος εθνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που να αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Μάντζος, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως ως κλάδος η ιδιωτική ασφάλιση έχει πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η Ιδιωτική Ασφάλιση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανταγωνιστής του Δημοσίου. Αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε πολλούς τομείς, προς όφελος των πολιτών. Συνοψίζοντας, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι κανένα σύστημα ασφάλισης δεν θα είναι βιώσιμο, εάν η χώρα δεν επιτύχει πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Την εκδήλωση υποστήριξε η SRS Group of Companies.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΕΙΑΣ: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ομαδικών Ασφαλίσεων και Αξιολόγησης Εταιρικών Κινδύνων
Επόμενο άρθροΤτΕ: Εξετάσεις πιστοποίησης στη Θεσσαλονίκη στις 24 και 25 Ιουνίου 2023