Ποιοι είναι οι μήνες, οι ημέρες και οι ώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και οι συνηθέστερες αιτίες, σύμφωνα με τα δεδομένα της Hellas Direct για το 2021.

Η εικόνα στους δρόμους ακολουθεί τα παράδοξα που συμβαίνουν την τελευταία διετία, αποτυπώνοντας άλλοτε την ελάχιστη κυκλοφορία, λόγω των lockdown, άλλοτε τη –μαζική– επιστροφή στην άσφαλτο, με όσα αυτή συνεπάγεται.

Παρά τη μείωση στα τροχαία ατυχήματα που καταγράφηκε στην καραντίνα του 2020, τα στατιστικά δείχνουν ξανά αύξηση. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, τον Ιανουάριο καταγράφηκε άνοδος 18% και τον Φεβρουάριο “έκρηξη” 46,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021. Με την ίδια τάση έκλεισε και το 2021: 65,2% αύξηση τον Δεκέμβριο, 47,2% τον Νοέμβριο, 13,2% τον Οκτώβριο και 9,1% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020.

“Ακτινογραφία” του 2021 – Τα στοιχεία της Hellas Direct

Αναλύοντας τα στοιχεία από τους ασφαλισμένους της για το σύνολο του 2021, η Hellas Direct κατέγραψε τις πιο “επικίνδυνες” μέρες και ώρες, τότε δηλαδή που σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία, όπως και τους μήνες που τα ποσοστά αυξάνονται.

Η πιο επιβαρυμένη ημέρα είναι η Δευτέρα, με ποσοστό 17,5%, και ακολουθεί η Τετάρτη με 16,9%. Οι πιο “χαλαρές” ημέρες είναι το Σαββατοκύριακο, με σημαντική διαφορά από τις καθημερινές.

Πότε καταγράφονται τα περισσότερα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους

Αναφορικά με τις ώρες, μακράν οι πιο “δύσκολες” είναι οι μεσημεριανές, 12-3, με ποσοστό 25,2%. Ακολουθεί το πρωί 9-12 και το απόγευμα 3-6. Τα λιγότερα ατυχήματα καταγράφονται βαθιά νύχτα και πρώτες πρωινές ώρες: 0,8% 3-6 το πρωί, 2% από μεσάνυχτα έως 3.

Πότε καταγράφονται τα περισσότερα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων

Ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα αναδεικνύει τα πιο αδύναμα σημεία της οδηγικής μας συμπεριφοράς και καταγράφει τις –φαινομενικά– ανώδυνες συνθήκες, στις οποίες όμως μπορεί να γίνει ένα τρακάρισμα.

Από τα στοιχεία των ασφαλισμένων της Hellas Direct, προκύπτει πως σχεδόν το 30% των ατυχημάτων είναι σύγκρουση με σταθμευμένο όχημα. Ακολουθούν σε σημαντικά ποσοστά η κίνηση όπισθεν, που ευθύνεται για ένα στα τέσσερα τρακαρίσματα, η μη τήρηση αποστάσεων (1 στα 5) και η μη τήρηση απαγορεύσεων σε ποσοστό 13%. Με ποσοστό κάτω από 10% καταγράφεται η σύγκρουση σε αλλαγή πορείας και με 2% η παραβίαση προτεραιότητας και η μετωπική σύγκρουση.

Πότε καταγράφονται τα περισσότερα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους

Η δύναμη της πληροφορίας

Η καταγραφή του πότε, πώς και γιατί γίνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα είναι η δυνατή πληροφορία που μπορεί να αξιοποιηθεί για να συμβάλει –μαζί με άλλους παράγοντες, ασφαλώς– στην αντιστροφή της αυξητικής πορείας τους. Η Hellas Direct αναλύει τα στοιχεία που συγκεντρώνει από τους ασφαλισμένους της και αναδεικνύει τα συμπεράσματα. Στόχος είναι να φωτίσει από πολλές πλευρές το φαινόμενο με τεκμηριωμένα στοιχεία, ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν καλά μελετημένα και εφαρμόσιμα βήματα για τον περιορισμό του.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΤτΕ: Έγκριση έμμεσης ειδικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής
Επόμενο άρθροAffidea: Βραβεύτηκε ως «Πάροχος Διαγνωστικών Υπηρεσιών Υγείας»