Περαιτέρω αύξηση μεγεθών για την HDI Global SE το 1ο εξάμηνο του 2017

3319

Η αύξηση στα έσοδα από ασφάλιστρα για την HDI Global SE* συνεχίστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Στις 30 Ιουνίου 2017 τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ (2,7), αύξηση που ισοδυναμεί με 3,3% (ενώ η μεταβολή σε τοπικά νομίσματα διαμορφώθηκε σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα στο 2,6%). Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τα υποκαταστήματα στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιαπωνία.

Τόσο το υποκατάστημα της Γαλλίας όσο και του Βελγίου σημείωσαν αύξηση ασφαλίστρων της τάξεως του 10%. Τα έσοδα από ασφάλιστρα στην Ιαπωνία αυξήθηκαν πάνω από 40%.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα της HDI Global SE, που ηγείται του τομέα Βιομηχανικών Ασφαλίσεων του Ομίλου Talanx παγκοσμίως, επωφελήθηκαν τόσο από την αύξηση των ασφαλίστρων, όσο και από τον περιορισμό των επιβαρύνσεων από μεγάλες ζημίες καθώς και από τα εν εξελίξει μέτρα βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου: το λειτουργικό κέρδος (ΕΒΙΤ) ενισχύθηκε κατά 13,3% κατά το πρώτο εξάμηνο, σε 162 εκ. ευρώ (143). Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν επίσης λόγω του χαμηλότερου δείκτη φορολογίας, και ανήλθαν σε 112 εκ. ευρώ (91), ενισχυμένα κατά 23,4%.

«Η HDI Global SE σημείωσε εξαιρετικά ικανοποιητική αύξηση εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Τα βήματα για περαιτέρω βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς και επιτύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση στα έσοδα από ασφάλιστρα, κυρίως στις διεθνείς αγορές», ανέφερε ο Dr Christian Hinsch, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Talanx AG και CEO της HDI Global SE.

«Στον ανερχόμενης σημασίας κλάδο της ασφάλισης κυβερνοκινδύνων (cyber insurance) είδαμε σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά της βιομηχανίας και αυξημένο  αριθμό ασφαλιστηρίων. Πρόσφατα, προσφέραμε στη Γερμανία τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 5 και 50 εκ. ευρώ, να αγοράσουν online ασφάλιση για cyber risks. Στα επόμενα έτη αναμένουμε σημαντική ανάπτυξη στον κλάδο αυτόν. Η τάση διαφαίνεται ήδη από τα αιτήματα που λαμβάνουμε. Στο πρώτο μισό του έτους έχουμε ήδη λάβει περισσότερα αιτήματα ασφάλισης από ότι ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο αυτή είναι η ταχεία επέκταση των προϊόντων cyber risks στις διεθνείς μας τοποθεσίες, όπως η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Ελβετία. Ως αποτέλεσμα, η HDI είναι ένας από τους λίγους ασφαλιστές με διεθνή δραστηριότητα, που έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης της ίδιας τεχνογνωσίας της από διαφορετικές χώρες στον τομέα της ασφάλισης κυβερνοκινδύνων, μια τεχνογνωσία η οποία συνεχώς επεκτείνεται».

Σε ακολουθία με τη στρατηγική της εταιρείας, ο δείκτης ιδίας κράτησης ήταν υψηλότερος από το προηγούμενο έτος, και διαμορφώθηκε στο 54,4% (52,7). Η μεταβολή οφείλεται κυρίως σε μειωμένη εκχώρηση προς εξωτερικούς αντασφαλιστές στους κλάδους αστικής ευθύνης και αυτοκινήτου.

Η συνεχιζόμενη εφαρμογή μέτρων για τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου οδήγησε σε περιορισμό τόσο του δείκτη ζημιών όσο και του δείκτη εξόδων. Ο μεικτός δείκτης βελτιώθηκε σε 97,2% (97,8). Το τεχνικό αποτέλεσμα αυξήθηκε σε 32 εκ. ευρώ (25). Τα καθαρά έσοδα από επενδύσεις ανήλθαν σε 137 εκ. ευρώ (109) σημειώνοντας αύξηση 25,7% στο πρώτο εξάμηνο. Τα κέρδη ΕΒΙΤ ενισχύθηκαν κατά 13,3% σε 162 εκ. ευρώ (143).

Πιο συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, τα έσοδα από ασφάλιστρα ανήλθαν σε 791 εκ. ευρώ (785). Το τεχνικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 13 εκ. ευρώ (12). Τα καθαρά έσοδα από επενδύσεις έφθασαν τα 68 εκ. ευρώ (59). Ο μεικτός δείκτης βελτιώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε 97,8% (98,1). Τα κέρδη ΕΒΙΤ έφθασαν τα 82 εκ. ευρώ (69) και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 53 εκ. ευρώ (43).

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, περίπου το 61% των μικτών ασφαλίστρων της εταιρείας προήλθαν από αγορές του εξωτερικού και το 39% από την εγχώρια γερμανική αγορά. Μέχρι το 2019, η HDI Global SE έχει ως στόχο τα δύο τρίτα των μικτών ασφαλίστρων της να προέρχονται από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της συνεχούς στρατηγικής της για περαιτέρω διεθνοποίηση, η εταιρεία έρχεται πιο κοντά στους πελάτες της με εγκατάσταση σε νέες τοποθεσίες: κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 νέα γραφεία εγκαινιάστηκαν στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας και τη Βέρνη της Ελβετίας.

Βασικά μεγέθη A’ εξαμήνου 2017*, ενοποιημένα (IFRS)

σε εκ. ευρώ

2017

2016

+/-

Μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα

2.795

2.706

+3,3%

Καθαρά δεδουλευμένα ασφάλιστρα

1.160

1.083

+7,1%

Μικτός δείκτης (Combined ratio)

97,2%

97,8%

-0.6
% μονάδες

* Όλοι οι οικονομικοί δείκτες που αναφέρονται είναι κατά IFRS και αφορούν τον Τομέα Βιομηχανικών Ασφαλίσεων του Ομίλου Talanx τον οποίο διαχειρίζεται η HDI Global SE.

Προηγούμενο άρθροΟι πολιτικές ταραχές εγείρουν νέες ασφαλιστικές ανάγκες
Επόμενο άρθροΗ Εθνική Ασφαλιστική επιβραβεύει τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που διακρίθηκαν στο Bancassurance