Άρθρα

Παρακαταθήκη τα λόγια του Μάνου Μάρκογλου

Αυτά έλεγε ο Μάνος Μάρκογλου, που έφυγε πλήρης ημερών, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά μιας ηγετικής φυσιογνωμίας και ενός παραδειγματικού επαγγελματία και λαμβάνοντας απλόχερα την αναγνώριση της επαγγελματικής και κοινωνικής καταξίωσης:

«Στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι ασφαλίζονται, αλλά ο αριθμός των ασφαλισμένων δεν ανεβαίνει, γιατί ο ένας ακυρώνει το συμβόλαιο του άλλου –όχι με την Alico. Το να ακυρώσεις το ασφαλιστήριο που έκανε ο άλλος, για να του κάνεις εσύ δικό σου, δήθεν καλύτερο, αυτό στην Αμερική λέγεται twisting, είναι ποινικό αδίκημα και πας 5 χρόνια φυλακή. Εδώ δεν πας πέντε χρόνια φυλακή, αντιθέτως είσαι αξιαγάπητο παιδί!

Μιλάω για τη λεγόμενη ασφαλιστική βιομηχανία στην Ελλάδα και αντιδρώ και στη λέξη βιομηχανία, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με αντικείμενα, με ανθρώπους έχουμε να κάνουμε. Η ασφαλιστική δουλειά είναι λειτούργημα.

Αυτοί που πηγαίνουν από εταιρεία σε εταιρεία κάποια στιγμή βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού τομέος.

Ένας νέος ο οποίος θέλει να γίνει ασφαλιστής, πρώτα-πρώτα, θα πρέπει να αποφασίσει να το κάνει σαν σταδιοδρομία. Να μην το κάνει περιστασιακά. Δεν είναι μία δουλειά η οποία θα σε κάνει πλούσιο από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θέλει επιμονή.

Το ντεπόζιτο αδειάζει: άλλος πεθαίνει, άλλος παραιτείται, άλλος γερνάει, φεύγουν διαρκώς. Δηλαδή, πρέπει να βάλουμε νέους, εκτός αν δεν πιστεύουμε στο agent system».

 

Αυτά έλεγε ο Μάνος Μάρκογλου, που έφυγε πλήρης ημερών, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά μιας ηγετικής φυσιογνωμίας και ενός παραδειγματικού επαγγελματία και λαμβάνοντας απλόχερα την αναγνώριση της επαγγελματικής και κοινωνικής καταξίωσης.

Υπηρέτησε με πίστη και ήθος την ασφαλιστική ιδέα και τον Θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης, συνεργαζόμενος μόνο με την Alico (MetLife), αρχής γενομένης από το 1965, έναν χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών της στη χώρα μας.

Είχε ήδη δουλέψει για οκτώ χρόνια ως ασφαλιστής στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε: «Με στρατολόγησαν στην Αμερική από το Πανεπιστήμιο ακόμα. Όταν παίρναμε το πτυχίο μας, έρχονταν εκπρόσωποι εταιρειών και μας στρατολογούσαν επιτόπου. Εγώ είχα ήδη πάρει το bachelor degree στην Αμερική και το master και είχα ήδη γίνει δεκτός και από το Columbia και από το New York University, για να πάρω το PhD μου, το οποίο και πήρα με άριστα και με υποτροφία το Φεβρουάριο του 1964 στην πολιτική επιστήμη, από το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης».

Το 1956 ξεκίνησε να εργάζεται ως ασφαλιστής στη Νέα Υόρκη και το 1957 ήταν ο πρώτος Έλληνας εξ Ελλάδος που έγινε Member of the Million Dollar Round Table και το 1958 ήταν πρώτος στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Στη χώρα μας ξεκίνησε να εργάζεται ως ασφαλιστής το 1965 και το 1966 κατάφερε να είναι ο πρώτος Unit Manager παγκοσμίως και το 1967 ο πρώτος Agency Manager παγκοσμίως!

Παράλληλα με την ασφαλιστική του δραστηριότητα δίδαξε στην Πάντειο ως έκτακτος και τακτικός καθηγητής, καθώς και στο Deree, πολιτική επιστήμη, πολιτική ψυχολογία, πολιτική κοινωνιολογία, πολιτική φιλοσοφία. Ασχολήθηκε και με τη συγγραφή, και δύο από τα βιβλία του έγιναν best sellers.

Αυτός ήταν ο Μάνος Μάρκογλου, ένας εξαιρετικά προικισμένος άνθρωπος!

Τα λόγια του που παραθέτουμε παραπάνω αποτελούν ένα μικρό απόσπασμα από την εκ βαθέων συνέντευξή του, που μου δόθηκε με την ευκαιρία της δημιουργίας του λευκώματος για τα 50 χρόνια της MetLife στην Ελλάδα, το 2014.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας