Άρθρα

Οι στόχοι της ΠΟΑΔ για την επόμενη τριετία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) πραγματοποίησε στις 21 Ιανουαρίου, στην Αγριά του Βόλου, Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, από την οποία αναδείχτηκε το νέο Δ.Σ. για την τριετία 2023 – 2026.

Έχοντας καταφέρει να διπλασιάσει τη δύναμη και τη δυναμική της, η Ομοσπονδία έχει θέσει ψηλά τον πήχη της εκπροσώπησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

«Είναι πολλά αυτά που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι περισσότερα αυτά που μένει να επιτευχθούν… και σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς», τονίζουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΑΔ, κ.κ. Ηλίας Τσολάκης και Δημήτρης Μουντάκης, οι οποίοι αναλύουν παρακάτω τους στόχους και τον προγραμματισμό της Ομοσπονδίας για τα τρία επόμενα χρόνια.

Διεύρυνση της Ομοσπονδίας πανελλαδικά

Ήδη, κατά την προηγούμενη θητεία, η ΠΟΑΔ κατάφερε, υπό πιεστικές συνθήκες, να αυξήσει τον αριθμό των μελών της. Ουσιαστικά, διπλασιάστηκε τόσο η δύναμή της όσο και η δυναμική της και αυτό αποτυπώνεται στην αναγνώριση των θεσμικών φορέων και του ίδιου του κράτους.

Πλέον, η Ομοσπονδία πανελλαδικά απαρτίζεται από 16 Πρωτοβάθμια Όργανα από 16 Νομούς: Αττικής, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ροδόπης, Έβρου, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Δωδεκανήσων, Ημαθίας, Λαρίσης. Μάλιστα, σε πολλούς από τους προαναφερόμενους Νομούς, το πεδίο δραστηριότητας του σωματείου ξεπερνά τα όριά τους και συμπεριλαμβάνει και γειτονικούς! Παράδειγμα η Αχαΐα, που συμπεριλαμβάνει τη ΝΔ. Ελλάδα, καθώς και η Κοζάνη, που συμπεριλαμβάνει όλη τη Δυτ. Μακεδονία.

Η ΠΟΑΔ εκπροσωπεί χιλιάδες επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και στόχος της είναι να γίνει πρωταγωνιστής στις διεκδικήσεις των θεμάτων που απασχολούν τη διαμεσολάβηση. Σκοπός και του νέου Δ.Σ. παραμένει η διεύρυνση της Ομοσπονδίας με υπάρχοντα σωματεία, με τα οποία βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Παράλληλα, συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία σωματείων σε περιοχές που δεν υπάρχουν, με στόχο στη συνέχεια να ενταχθούν στην ΠΟΑΔ.

Ομάδες εργασίας με σκοπό την κεφαλαιοποίηση του ρόλου της ΠΟΑΔ

Ένα όργανο με 9 μέλη στο Δ.Σ. έχει την “πολυτέλεια” του καθορισμού συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων για κάθε μέλος, ώστε να είναι πιο παραγωγικό. Στη νέα σύνθεση, υπάρχουν μέλη με ειδικές γνώσεις και πεδία δραστηριοτήτων και σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το στοιχείο, που θα δώσει μια νέα δυναμική στην Ομοσπονδία.

Kάτι αντίστοιχο έγινε και στην προηγούμενη θητεία, με τους Δ. Μουντάκη και Γ. Νίκο. Στην περίπτωση του επανεκλεγέντα στη θέση του Γενικού Γραμματέα, κ. Δ. Μουντάκη, αξιοποιήσαμε την εμπειρία του στα Επιμελητηριακά θέματα (Μέλος Δ.Σ. και Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Χανίων), και προωθήσαμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν τα Επιμελητήρια. Ο νεοεκλεγείς στη θέση του Αναπλ. Γενικού Γραμματέα, κ. Γ. Νίκος, επί σειρά ετών εργαζόταν στην Κομισιόν και γνωρίζει τα ευρωπαϊκά θέματα. Ήδη, ανέλαβε επιτετραμμένος ευρωπαϊκών θεμάτων για την ΠΟΑΔ, ώστε η Ομοσπονδία να καταφέρει να εδραιώσει και να διευρύνει τη θέση της, συμμετέχοντας και στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη διαμεσολάβηση.

Ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της ΠΟΑΔ

Όσοι παρευρέθηκαν στην 4η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια, τον προηγούμενο Νοέμβριο, στο Divani Caravel, και παρακολούθησαν την ομιλία του Πρόεδρου της BIPAR, κ. Dominique Sizes, θα θυμούνται την αναφορά του στην ΠΟΑΔ. Ευχαρίστησε την Ομοσπονδία ως το μοναδικό δευτεροβάθμιο όργανο, πανευρωπαϊκά, το οποίο έστειλε τεκμηριωμένες προτάσεις για την τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την εξ αποστάσεως πώληση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αυτή η αναγνώριση αποτελεί παρακαταθήκη για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας και το νέο Δ.Σ. ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οργανωμένες δράσεις για φορολογικά και άλλα θέματα

Από την προηγούμενη θητεία μας, ήδη, έχουμε κάνει σειρά παρεμβάσεων σε ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες συναδέλφους και καταφέραμε, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, να επιλύσουμε πολλά από αυτά. Η ένταξη των ΚΑΔ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στη λίστα των ΚΑΔ της ΕΥΚΕ (Εθνική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων) ήταν το πρώτο βήμα για την ένταξή μας στα ΕΣΠΑ –όχι μόνον τα τρέχοντα ή αυτά που υλοποιήθηκαν λόγω Covid, αλλά κυρίως σε αυτά που σχεδιάζονται για το μέλλον.

Για την αμέσως επόμενη περίοδο, σχεδιάζονται μια σειρά από συναντήσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε: ΔΕΙΑ, Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Υπουργεία κ.ά.), που σκοπό έχουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίλυση ζητημάτων όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που ταλαιπωρούν την ασφαλιστική αγορά εδώ και δεκαετίες.

Στοχευμένες διαφημιστικές παρουσιάσεις

Οι καταναλωτές κατακλύζονται από διαφημίσεις εναλλακτικών δικτύων πώλησης ασφαλιστικών υπηρεσιών, κυρίως πλατφόρμες online ασφάλισης, οι οποίες διαγκωνίζονται για το ποια είναι πιο οικονομική! Μια ατέρμονη διαδικασία, η οποία τραυματίζει βαθιά την ελάχιστη ασφαλιστική συνείδηση που υπάρχει. Σε αυτήν τη διαδικασία η ΠΟΑΔ θα σταθεί απέναντι! Δική μας πρόθεση είναι να δημιουργηθεί μια οργανωμένη καμπάνια για την ΑΞΙΑ του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, που είναι και το ΜΟΝΟ δίκτυο διανομής που μπορεί να προσθέσει ΑΞΙΑ στην ασφαλιστική αγορά και να αυξήσει την ασφαλιστική συνείδηση του πολίτη.

Ίδρυση ΙΕΚ (Ασφαλιστικών Σπουδών & επαναπιστοποιήσεων) με την αρωγή του ΕΕΑ

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία των επαναπιστοποιήσεων, τα σεμινάρια επαναπιστοποίησης έχουν μετατραπεί σε προϊοντικές καμπάνιες των ασφαλιστικών εταιρειών. Χωρίς να μειώνουμε τη συνεισφορά τους στη δημιουργία αυτών των σεμιναρίων, ειδικά σε ένα περιβάλλον που από τη στιγμή εφαρμογής του μέτρου δεν υπήρχε επαρκές εκπαιδευτικό υλικό, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δημιουργηθεί υλικό που να μη βασίζεται στα προϊόντα, αλλά να εκπαιδεύει άρτια τους ασφαλιστές σε τεχνικά θέματα, να τους παρέχει επαγγελματικές γνώσεις και να τους καθιστά πρωταγωνιστές της αγοράς. Η ΠΟΑΔ, ήδη από την προηγούμενη θητεία, εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσει με ακόμα εντονότερους ρυθμούς.

Εν κατακλείδι, είναι πολλά αυτά που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι περισσότερα αυτά που μένει να επιτευχθούν… και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς! Με πυξίδα την ενότητα και την αγάπη μας για τον κλάδο, είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα έχουμε ακόμα περισσότερα να προσφέρουμε ως νίκες στους συναδέλφους απ’ όλη τη χώρα.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας