Μελέτες

Οι 5 πιο κερδοφόρες ασφαλιστικές σύμφωνα με την ICAP

Η Eurolife FFH AAEZ, η Εθνική Ασφαλιστική, η Eurolife FFH ΑΕΓΑ, η AXA Ασφαλιστική και η Interlife ΑΑΕΓΑ είναι οι κορυφαίες στον τομέα των Ασφαλειών, με βάση τα κέρδη EBITDA.

Οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για το 2019, σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP: «Business Leaders in Greece 2020». Με κέρδη €264,4 εκατ. κάλυψαν από κοινού το 60,6% των συνολικών κερδών EBITDA του τομέα των Ασφαλειών.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP, τα τελευταία τρία χρόνια (2017-2019) η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε ελαφρά αναπτυξιακή τροχιά, καθώς η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ έλαβε θετικό πρόσημο, μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης. Ωστόσο, οι συνθήκες της πανδημίας Covid – 19 που επικρατούν παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας το τρέχον έτος, έχουν αντιστρέψει τη θετική εικόνα των προηγουμένων ετών, καθώς η εγχώρια οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση το 2020. Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης είναι σημαντικές και αντανακλώνται στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε (σε όρους όγκου) κατά 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ICAP δήλωσε σχετικά: «Η βελτίωση της εγχώριας οικονομίας κατά την τριετία 2017-2019 σαφώς και επίδρασε θετικά στις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το 2020 οι συνθήκες της πανδημίας έχουν αντιστρέψει, μέσα σε λίγους μήνες, εντελώς τη θετική εικόνα των τελευταίων ετών. Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αντανακλώνται στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε ύφεση 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις, έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, επιφέροντας σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Ελληνικών Εταιρειών, έστω και σε βραχύ χρονικό ορίζοντα.

Από την άλλη πλευρά όμως, κοιτώντας στο χθες, διαπιστώνεται ότι η ελαφρά ανάκαμψη της οικονομίας είχε θετικές επιδράσεις στον Ελληνικό εταιρικό τομέα, καθώς σύμφωνα με τους ισολογισμούς του έτους 2019 οι 500 πιο κερδοφόρες Ελληνικές εταιρείες βελτίωσαν σημαντικά τα αποτελέσματά τους, πετυχαίνοντας εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας τους.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 32% και ανήλθαν στο ποσό των €14,7 δισ. Όλοι οι τομείς δραστηριότητας παρουσίασαν αύξηση στα κέρδη EBITDA το 2019, ωστόσο ιδιαίτερα υψηλή ήταν η αύξηση του τομέα των Τραπεζών και του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών. Τα συνολικά προ φόρου κέρδη διευρύνθηκαν κατά 4,7% και διαμορφώθηκαν σε €6,7 δισ., μέγεθος που υπερκαλύπτει το αντίστοιχο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς για το 2019. Ο κύκλος εργασιών τους ενισχύθηκε κατά 2,3% το 2019 σε σχέση με το 2018, ενώ υψηλότερη ήταν η ποσοστιαία αύξηση των ιδίων κεφαλαίων (5,4%) των 500 επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το κριτήριο (κέρδη EBITDA) για να συμπεριληφθεί μια εταιρεία στην ομάδα των top 500 διαμορφώθηκε το 2019 σε επίπεδα υψηλότερα κατά 5,5% σε σχέση με το 2018, γεγονός που υποδεικνύει τη βελτίωση των επιδόσεων του Ελληνικού εταιρικού τομέα. Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι ότι 103 από τις εταιρείες της φετινής κατάταξης διακρίνονται ανελλιπώς ως “Business Leaders in Greece” την τελευταία δεκαετία (2010-2019), επομένως μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι “πρωταθλητές” των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας.

Οι κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις με συνεχή προσπάθεια και αποφασιστικότητα πέτυχαν αξιοσημείωτες επιδόσεις και το 2019. Βεβαίως, οι συνθήκες που επικρατούν τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το 2020, λόγω της πανδημίας, αποτελούν τροχοπέδη στην απρόσκοπτη ανάπτυξή τους και οι εταιρείες λειτουργούν σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας. Θεωρώ, ωστόσο, ότι με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης το συντομότερο δυνατόν, οι επιχειρήσεις αυτές οι οποίες αποτελούν την αφρόκρεμα των Ελληνικών εταιρειών, προσαρμόζοντας κατάλληλα τη στρατηγική τους και αξιοποιώντας τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αναστροφή του κλίματος ύφεσης της χώρας, δημιουργώντας μεγαλύτερες προοπτικές για το μέλλον», καταλήγει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας