20.4 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

ΟΑΣΕ: αναλογική ανάληψη του χαρτοφυλακίου της International Life από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής

Δημόσιο κάλεσμα στην  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος απηύθυνε η ΟΑΣΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 12 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, κάλεσε την ΕΑΕΕ να πιέσει τα μέλη της ώστε να αποδεχτούν την πρόταση της ΟΑΣΕ και να αναλάβουν, αναλογικά με την παραγωγή τους, μέρος του χαρτοφυλακίου της International Life.

H ΟΑΣΕ, στην ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, κ.κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης και Μανώλης Χατζάκης, αντίστοιχα, υπογραμμίζει ότι με την υιοθέτηση της λύσης που προτείνει θα εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των συμβολαίων της International Life και θα απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοί της. Επιπρόσθετα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποδείξουν ότι και ικανές είναι και τη διάθεση έχουν να προστατέψουν τη φήμη του θεσμού, τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ως εξής:
«Ήδη με προηγούμενες ανακοινώσεις μας έχουμε ενημερώσει ότι από τους σχετικούς ελέγχους της ΤτΕ, για την ετοιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην εφαρμογή του Solvency II, η εταιρεία International Life δεν διαθέτει τα απαιτούμενα αποθεματικά.

Εδώ και καιρό εκκρεμεί το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο, αν δεν επιλυθεί, θα μειώσει την αξιοπιστία της Ιδιωτικής Ασφάλισης, θα επιβαρύνει ασφαλισμένους με οικονομική ζημιά και θα κοστίσει στους εργαζόμενους τις θέσεις εργασίας τους. Ήδη, με την καθυστέρηση που υπάρχει, επιτείνεται η ανησυχία των ασφαλισμένων και των εργαζομένων.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι τόσο η ΤτΕ όσο και η πολιτεία οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε θεσμικό περιθώριο παρέμβασής τους, προκειμένου να μη βιώσουμε για άλλη μια φορά τα αρνητικά φαινόμενα ανακλήσεων αδειών.

Οι μέχρι τώρα ενέργειες που έγιναν ήταν η τοποθέτηση Επιτρόπου από την ΤτΕ στην εταιρεία και η έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης τμήματος του χαρτοφυλακίου της στην Εθνική Ασφαλιστική. Διαδικασία που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει παγώσει, προφανώς διότι ενέχει κινδύνους και δεν είναι η καταλληλότερη λύση.

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την ασφαλιστική αγορά δεν λύνεται με τη συμμετοχή όλων των εταιρειών της και καθυστερεί. Καλούμε την ΕΑΕΕ να εξετάσει την πρόταση της ΟΑΣΕ και, εφόσον αιτιολογημένα δεν την απορρίψει, να πιέσει τα μέλη της προς την κατεύθυνση υλοποίησής της, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της, όπως εξάλλου κάνει σε θέματα μικρότερης σημασίας.

Η λύση που προτείνει η ΟΑΣΕ είναι βιώσιμη και δοκιμασμένη. Αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε πολύ γρήγορα και χωρίς προβλήματα να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των συμβολαίων της εταιρείας αυτής και να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοί της, χωρίς να επιβαρυνθούν, ενδεχομένως σημαντικά, τα αποτελέσματα μιας εταιρείας ενόψει Solvency II.

Επαναλαμβάνουμε και δημόσια ότι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που ασκούν τον κλάδο Ζωής θα πρέπει:
1. Να αναλάβουν, αναλογικά με την παραγωγή τους, μέρος των υποχρεώσεων του χαρτοφυλακίου της International.
2. Να ορίσουν μία εταιρεία που θα τα διαχειρίζεται για λόγους ενιαίας μηχανογραφικής και υπαλληλικής εξυπηρέτησης, και
3. Να επωμισθούν ένα μικρό μέρος από πιθανή συνολική ζημιά είτε να επωφεληθούν ανάλογο μέρος πιθανών μελλοντικών κερδών αυτού του χαρτοφυλακίου.
Με τον τρόπο αυτόν κανείς δεν θα χάσει. Αντίθετα, θα αποδείξουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ότι και ικανές είναι και τη διάθεση έχουν να προστατέψουν τη φήμη του θεσμού αλλά κυρίως τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους του κλάδου».

Eίχε προηγηθεί, στις 5 Ιανουαρίου 2016, ανάλογη ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον υποδιοικητή της ΤτΕ, κ. Θ. Μητράκο, και την επικεφαλής της ΔΕΙΑ, κα Ι. Σεληνιωτάκη. Πέραν του θέματος της International Life, ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης, και ο Γενικος Γραμματέας, κ. Μανώλης Χατζάκης, ενημέρωναν ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της Αιγαίον και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, ενώ τέθηκαν επίσης προς συζήτηση ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού από ΕΠΥ και τραπεζικά καταστήματα.

Η ανακοίνωση της ΟΑΣΕ της 5ης Ιανουαρίου έχει ως εξής:
«Η διοίκηση της ΟΑΣΕ σας εύχεται καλή χρονιά με υγεία και με την ελπίδα το 2016 να είναι χρονιά οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων του καθενός μας. Η ΟΑΣΕ σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει, όπως μέχρι σήμερα κάνει, να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.
Σας ενημερώνουμε ότι με το κλείσιμο του 2015 ολοκληρώθηκε η εξόφληση των αποζημιώσεων των εργαζομένων των υπό εκκαθάριση εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Le Monde.
Η ΟΑΣΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους της ΔΕΙΑ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη σε πολλές υπό εκκαθάριση ασφαλιστικές εταιρείες.
Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της από 20/11/2015 συνάντησής μας, πραγματοποιήθηκε στις 23/12/2015 νέα συνάντηση της ΟΑΣΕ και του ΣΥΑΕ με τον υποδιοικητή της ΤτΕ, κ. Θ. Μητράκο, και την επικεφαλής της ΔΕΙΑ, κα Σεληνιωτάκη. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τη γενικότερη εικόνα και τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, καθώς και όσα είχαν ειδικότερα συζητηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις μας.
Μας ενημέρωσαν ότι εν όψει της 1/1/2016 και της εφαρμογής των κανόνων του SOLVENCY II, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που εποπτεύονται από τη ΔΕΙΑ, πλην μίας, δεν παρουσιάζουν μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα όσον αφορά στην προσαρμογή τους στους νέους κανόνες λειτουργίας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εξετασθούν από την ΤτΕ τα τελικά στοιχεία των εταιρειών, με 31/12/2015, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πλήρης προσαρμογή τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο.
Η ΟΑΣΕ θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη ΔΕΙΑ παρακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία και ιδιαίτερα όσον αφορά στη βιωσιμότητα των εταιρειών, τη φερεγγυότητα του κλάδου  και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα για την International Ζωής που υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα, μας δήλωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα νόμιμα μέτρα (με την τοποθέτηση Επιτρόπου) και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου της, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με ανακλήσεις αδειών. Η ΟΑΣΕ εξέφρασε τη θέση, ότι σε ενδεχόμενη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου θα πρέπει να συμμετέχουν αναλογικά όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής. Είναι προφανές ότι η εξεύρεση λύσης είναι πρόβλημα του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς.
Επίσης, τέθηκε εκ νέου το θέμα της εξασφάλισης των συναδέλφων μας που εργάζονται σε εταιρείες που αλλάζουν μορφή και δραστηριότητες (όπως η Αιγαίον).
Τονίσαμε δε, με σαφήνεια, ότι δεν αποδεχόμαστε καμιά λύση στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις, που δεν θα περιλαμβάνει πρωτίστως και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων μας.
Στη συνάντηση τέθηκε και πάλι το θέμα της κωλυσιεργίας στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Αγροτικής Ασφαλιστικής και τις επιπτώσεις που έχει στην εταιρεία αυτή η καθυστέρηση. Προτείναμε εντός των ημερών να υπάρξουν επίσημες δεσμεύσεις για την εταιρεία και την απρόσκοπτη λειτουργία της. Η ΤτΕ δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά της θα έχει πλήρη και επίσημη ενημέρωση από τον μέτοχο εντός των ημερών και, πολύ δε περισσότερο, από τη στιγμή που έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον για την εταιρεία και από άλλους υποψηφίους επενδυτές.
Τέλος, επισημάναμε τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που προέρχονται είτε από το πλαίσιο λειτουργιάς των ΕΠΥ είτε από τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσω τραπεζών, αγνοώντας τη χρησιμότητα των επαγγελματιών διαμεσολαβούντων του κλάδου, και ζητήσαμε τη συμπλήρωση του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.
Η ΔΕΙΑ δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει το αμέσως προσεχές διάστημα, ενημερώνοντάς μας για τις εξελίξεις σε όλα τα  προαναφερόμενα ζητήματα.
Ζητάμε, επιτακτικά, από την κυβέρνηση και την ΤτΕ να ασκήσουν τον θεσμικό τους ρόλο εφαρμόζοντας τις ενδεδειγμένες πολιτικές και τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα ανακλήσεων αδειών, απολύσεων εργαζομένων, ζημιάς των ασφαλισμένων και απώλειας της εμπιστοσύνης προς τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Επιπρόσθετα, απαιτούμε από την κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά την ελληνική ασφαλιστική αγορά και να μην υιοθετεί προφάσεις και επιχειρήματα όσων επιθυμούν την ολοκλήρωση του αφελληνισμού της ασφαλιστικής αγοράς της χώρας μας».   

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας