ΟΑΣΕ: Ανακοίνωση για την κλαδική ΣΣΕ με τον ΣΕΜΑ

1008
Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος

Η ΟΑΣΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή την προσφυγή του ΣΕΜΑ στη δευτεροβάθμια διαιτητική πενταμελή επιτροπή για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καταγγέλλοντας την τακτική του ΣΕΜΑ και καλώντας όλους  τους εργαζόμενους στους Μεσίτες Ασφαλίσεων «να στηρίξουν κάθε προσπάθεια του συλλόγου τους (ΣΥΑΕ) και της Ομοσπονδίας (ΟΑΣΕ) για θεσμοθέτηση κλαδικής ΣΣΕ που θα διασφαλίζει για όλους αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας».

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, όπως και στην περίπτωση του ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ, να βρεθεί σύντομα συναινετική λύση και στο θέμα της ΣΣΕ ΟΑΣΕ-ΣΕΜΑ. Η εργασιακή ειρήνη σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του κλάδου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε σχετικά με την κλαδική ΣΣΕ που αφορά τους εργαζόμενους στους Μεσίτες ασφαλίσεων.

Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους διαμορφώθηκαν μέχρι το 2013 με βάση την ισχύουσα τότε κλαδική ΣΣΕ της ΟΑΣΕ με τον ΣΕΜΑ.

Τα χρόνια που ακολούθησαν και παρά το γεγονός ότι στο 80% των εργαζομένων στους Μεσίτες διατηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από την κλαδική ΣΣΕ αμοιβές τους, η εργοδοτική οργάνωση του ΣΕΜΑ (Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων) ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική, αρνιόταν ουσιαστικά τη σύναψη νέας κλαδικής ΣΣΕ.

Το αίτημα της ΟΑΣΕ είναι μια κλαδική ΣΣΕ με τους όρους αμοιβής και εργασίας που προβλέπονταν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΟΑΣΕ και ΣΕΜΑ μέχρι και το 2012. Μετά από μια μακρόχρονη διαδικασία διαβουλεύσεων και προσφυγή της ΟΑΣΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) εκδόθηκαν τόσο η πρόταση της Μεσολάβησης όσο και η Διαιτητική απόφαση.

Και οι δύο αποφάσεις σε γενικές γραμμές έκαναν εν μέρει  αποδεκτές τις θέσεις της ΟΑΣΕ. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει και το δίκαιο των προτάσεών μας. Ολόκληρο το κείμενο της Δ.Α. δημοσιεύεται στο site σελίδες 9 έως 14:

http://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/%CE%A0%CE%9A-3-18.pdf

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΜΑ, επιλέγοντας να κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους και να μην αποδέχονται την ύπαρξη ενός πλαισίου για όλους μέσω της κλαδικής ΣΣΕ, για άλλη μια φορά αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και επιθυμώντας να διατηρηθεί το καθεστώς αυθαιρεσίας, αταξίας, αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ασυδοσίας, δεν αποδέχθηκαν ούτε την πρόταση της Μεσολάβησης ούτε την απόφαση των Διαιτητών και προσέφυγαν στην δευτεροβάθμια διαιτητική πενταμελή επιτροπή.

Η ΟΑΣΕ παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με την μη αποδοχή του συνόλου των απόλυτα ρεαλιστικών προτάσεών της, δεν προσέφυγε στο δεύτερο βαθμό διαιτησίας, προκειμένου να ισχύσει η κλαδική ΣΣΕ που θα διασφαλίζει όλους τους εργαζόμενους. Είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις θέσεις των εργαζομένων με κάθε τρόπο και μέσον πιστεύοντας ότι θα δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά μας και στον δεύτερο βαθμό Διαιτησίας.

Καταγγέλλουμε την τακτική του ΣΕΜΑ και καλούμε όλους  τους εργαζόμενους στους Μεσίτες Ασφαλίσεων να στηρίξουν κάθε προσπάθεια του συλλόγου τους (ΣΥΑΕ) και της Ομοσπονδίας (ΟΑΣΕ) για θεσμοθέτηση κλαδικής ΣΣΕ που θα διασφαλίζει για όλους αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                             Ο  Γεν.Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης                  Μανώλης Χατζάκης

Προηγούμενο άρθροGenerali: Μήνυμα ανανέωσης και αισιοδοξίας η ετήσια εκδήλωση των συνεργατών της
Επόμενο άρθροΑΧΑ Research Fund: «Αντιμετωπίζοντας» τον διαβήτη …με δεδομένα