Διαμεσολαβούντες

O ΣΑΔΧ ενημερώνει τους καταναλωτές για τα Συνταξιοδοτικά-Eπενδυτικά προγράμματα

Επειδή …“τα στερνά τιμούν τα πρώτα”, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων (ΣΑΔΧ) ενημερώνει τους καταναλωτές για τα Συνταξιοδοτικά-Επενδυτικά προγράμματα, και πώς μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπληρώσουν την κρατική σύνταξη που όλο και φθίνει.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο ΣΑΔΧ είναι από τους λίγους –αν όχι ο μοναδικός–  σύλλογος ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που συστηματικά παρέχει έγκυρη πληροφορηση στην τοπική κοινωνία για θέματα που άπτονται της ιδιωτικής ασφάλισης, προάγοντας παράλληλα τον θεσμό.

Στο δελτίο τύπου, που εξέδωσαν για λογαριασμό του ΔΣ του ΣΑΔΧ, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, κ.κ. Δημήτρης Σκιτζής και Δημήτρης Μουντάκης,  αναφέρουν:

Ο θυμόσοφος λαός λέει “τα στερνά τιμούν τα πρώτα”.  Στην εποχή μας με τις παροχές των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης να φθίνουν ολοένα και περισσότερο η ρήση αυτή αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η ασφαλιστική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει ούτως ώστε ένα μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος να κατευθύνεται από νωρίς σε ιδιωτικά αποταμιευτικά προγράμματα αναπλήρωσης της κρατικής σύνταξης.

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων ενημερώνει σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτών των προγραμμάτων ούτως ώστε να γίνουν περισσότερο γνωστά στους συμπολίτες μας:

  • Η απόδοση ενός αποταμιευτικού προγράμματος εξαρτάται άμεσα από το ποσό που θα αποταμιεύει ο ασφαλισμένος, από τη διάρκεια της αποταμίευσης και από την ηλικία στην οποία θα βρίσκεται ο ασφαλισμένος όταν βγει στη σύνταξη. Για αυτούς τους λόγους όσο πιο νωρίς αρχίσει κάποιος να βγάζει λεφτά στην άκρη τόσο μεγαλύτερες αποδόσεις θα εισπράξει μελλοντικά.

 

  • Υπάρχει επιλογή μεταξύ προγράμματος περιοδικών καταβολών, δηλαδή να αποταμιεύει κάποιος μία, δύο ή περισσότερες φορές κάθε χρόνο, ή εφάπαξ καταβολής, δηλαδή επένδυση ενός ποσού μια κι έξω. Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής υπάρχει ένα ελάχιστο όριο όσον αφορά το ποσό που θα επενδυθεί.

 

  • Μπορεί κάποιος να διαλέξει μεταξύ προγράμματος εγγυημένου επιτοκίου, το οποίο στη λήξη δίνει ένα ελάχιστο εγγυημένο κεφάλαιο, ή πρόγραμμα συνδεδεμένο με επενδύσεις χωρίς εγγύηση επιτοκίου, με αντάλλαγμα την προσδοκία για καλύτερες αποδόσεις σε βάθος χρόνου. Τα προγράμματα εγγυημένου επιτοκίου δυνητικά παρέχουν στον ασφαλισμένο επιπλέον μέρισμα σε περίπτωση που η απόδοση υπερβαίνει το εγγυημένο επιτόκιο. Η πώληση ασφαλειών ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις απαιτεί ειδική πιστοποίηση του ασφαλιστή από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σιγουρευτείτε ότι ο ασφαλιστής που σας εξυπηρετεί είναι κάτοχος Πιστοποιητικού τύπου Δ’.

 

  • Η δυνατότητα συνταξιοδότησης μεταφέρεται στην οικογένεια του ασφαλισμένου σε περίπτωση θανάτου του. Το διάστημα που η σύνταξη θα καταβάλλεται στην οικογένεια αποφασίζεται από τον ασφαλισμένο κατά τη σύναψη της ασφάλισης.

 

  • Ο ασφαλισμένος στα προγράμματα περιοδικών καταβολών μπορεί να διαλέξει μεταξύ σταθερού ποσού πληρωμής ή αυξανόμενου κάθε έτος κατά ένα συμφωνημένο ποσοστό, ούτως ώστε η επένδυσή του να αυγατίζει. Εφιστούμε εδώ την προσοχή των ασφαλισμένων να ζητούν πίνακα αναπροσαρμογής ασφαλίστρου, εφόσον διαλέξουν αυξανόμενο ασφάλιστρο, ούτως ώστε να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να πληρώνουν μετά από μερικά χρόνια.

 

  • Οι περισσότερες εταιρίες δίνουν το δικαίωμα σε προγράμματα περιοδικών καταβολών, επιπλέον καταβολής εφάπαξ ποσών κατά τη διάρκεια της αποταμίευσης. Μάλιστα σε κάποια από αυτά τα προγράμματα το εγγυημένο επιτόκιο εφαρμόζεται και στις εφάπαξ καταβολές.

 

  • Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός προγράμματος ασφαλιστικής εταιρeίας και ενός οποιοδήποτε άλλου αποταμιευτικού είναι ότι η ασφαλιστική παρέχει εγγύηση πληρωμής ασφαλίστρων σε περίπτωση Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας του ασφαλισμένου. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να εργαστεί εξαιτίας ασθένειας ή ατυχήματος η ασφαλιστική εταιρeία έναντι μιας πολύ μικρής αύξησης του ασφαλίστρου θα συνεχίσει να αποταμιεύει τα χρήματα για μία αξιοπρεπή σύνταξη ή εξασφάλιση της οικογένειάς του.

‘’Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι’’. Στη σημερινή εποχή της ανασφάλειας είναι σημαντικό για την ψυχική μας υγεία αλλά και την υγεία της τσέπης μας να αισθανόμαστε ότι θα έχουμε ένα αποκούμπι στις δύσκολες στιγμές.

Εμπιστευτείτε τον ασφαλιστή σας και αφήστε τον να γίνει συνοδοιπόρος στη μακροχρόνια πορεία της οικονομικής ανεξαρτησίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας