Εταιρείες

Ο Κώδικας Αξιών και Αρχών του ΣΕΣΑΕ πυξίδα για τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς

Παρουσία της Δ/ντριας της ΔΕΙΑ, κας Ι. Σεληνιωτάκη, του Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Δ. Μαζαράκη, της Προέδρου της ΕΑΔΕ, κας Δήμητρας Λύχρου, και πλήθους κόσμου, έγινε στις 19 Οκτωβρίου η παρουσίαση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας των μελών του ΣΕΣΑΕ.

Ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος του Σ.Ε.Σ.Α.Ε. εξέφρασε την αισιοδοξία του, ώστε  ο Κώδικας να βοηθήσει τα Μέλη του Συνδέσμου να κάνουν πάντα σωστές επιλογές και να επηρεάζουν θετικά την Αγορά αλλά και την κοινωνία.

Ο κ. Ι. Βασιλάτος, Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Σ.Α.Ε. και Πρόεδρος της Επιτροπής Βέλτιστων Πρακτικών, παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή ασχολήθηκε με τη σύνταξη του Κώδικα, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου εκδηλώσεων για τη Διαφάνεια, τη σύνταξη του νέου Καταστατικού του Συνδέσμου και την έμφαση που δίνεται στη δεοντολογική συμπεριφορά στο δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό σημερινό περιβάλλον.

«Η κρίση έχει αμβλύνει τις αντιστάσεις στις κακές συμπεριφορές», επεσήμανε ο κ. Βασιλάτος, τονίζοντας ότι ο Κώδικας θα αποτελέσει «μια πυξίδα, ένα χρήσιμο εργαλείο, που θα βοηθάει τα μέλη του ΣΕΣΑΕ να μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και να αντιμετωπίζουν τα διάφορα ζητήματα με βάση συγκεκριμένες αρχές και αξίες».

Η Διευθύντρια της Δ.Ε.Ι.Α., κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη, κατά τον χαιρετισμό της εξήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Συνδέσμου, τονίζοντας ότι είναι κομβικής σημασίας να δεσμευτούν όλοι και να ενσωματώσουν τους κανόνες του κώδικα στην καθημερινή τους πρακτική. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα περιθώρια στο νέο περιβάλλον είναι περιορισμένα και ο θεσμικός εκσυγχρονισμός αυξάνει τις απαιτήσεις για πολυσχιδείς και εξειδικευμένες δεξιότητες των στελεχών της αγοράς.

Η κα Μαργαρίτα Γκολφινοπούλου, Μέλος του Δ.Σ. & Μέλος της Επιτροπής Βέλτιστων Πρακτικών ανέλυσε το περιεχόμενο και τους άξονες του Κώδικα, η αποδοχή του οποίου αποσκοπεί:

  • στην ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας δέσμευσης
  • στην καθιέρωση του Κώδικα ως απαραίτητου συστατικού της επαγγελματικής συγκρότησης του στελέχους της ασφαλιστικής αγοράς, όπως η κατάρτιση και η εμπειρία.
  • στην εξασφάλιση της ευρείας συναίνεσης για τον ενδεδειγμένο τρόπο συμπεριφοράς των στελεχών.
  • στην προαγωγή του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ακολούθησε συζήτηση, την οποία συμμετείχαν ο Πατέρας Βασίλειος Θερμός, Κληρικός, Ψυχολόγος, ο κ. Ιωάννης Παλαιολόγος, Δημοσιογράφος της Εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», η κα Μαρία Καζαμία, Δικηγόρος, και ως συντονιστής ο κ. Νότης Βαγιακάκος, Μέλος της Επιτροπής Βέλτιστων Πρακτικών του Σ.Ε.Σ.Α.Ε.

Από την ανάπτυξη και συζήτηση του θέματος από τους προσκεκλημένους προέκυψαν οι ακόλουθες διαπιστώσεις και επισημάνσεις:

  • Η αγορά έχει πληθώρα κανόνων για πολλά θέματα αλλά η ποιότητα του αποτελέσματος εξασφαλίζεται μόνο όταν ολοκληρωμένες προσωπικότητες ενστερνίζονται τις Αξίες και τις Αρχές που διέπουν τοις κανόνες.
  • Ο Κώδικας λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει σαν πυξίδα και όλοι πρέπει να συμβάλουν στην γνήσια αποδοχή των κανόνων, η οποία καταξιώνει το άτομο ως υπεύθυνο πολίτη.
  • Προφανώς η συμπεριφορά κάθε Μέλους πρέπει να βασίζεται στις ίδιες Αξίες στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή.
  • Ο Κώδικας περιγράφει επαρκώς τις Αξίες, οι οποίες είναι οι συγκεκριμένες και δεν χωρούν εκπτώσεις ή «εναλλακτικές».
  • Πρακτικές από άλλους επαγγελματικούς χώρους δείχνουν ότι η συστηματική και επαναλαμβανόμενη ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών του Συνδέσμου στις επιμέρους προβλέψεις του Κώδικα θα καθορίσει το εύρος και την επιτυχία αποδοχής και εφαρμογής των σχετικών Αρχών και κανόνων.

Την εκδήλωση αυτή υποστήριξαν οι Εταιρείες Carpenter Turner, ως Πλατινένιος Χορηγός,  Inter Partner Assistance & Matrix Brokers S.A., ως Χρυσοί Χορηγοί.

Δείτε: Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας των μελών του ΣΕΣΑΕ

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας