Ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου καλεί τις Εταιρείες να συνέλθουν και να υπηρετήσουν το Θεσμό

217

Ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και κορυφαίος μεσίτης ασφαλειών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στη σύντομη παρέμβασή του, προσπαθεί να αφυπνίσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και να αναδείξει το ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς στις διαστάσεις που η Ηθική και η Δεοντολογία επιβάλλουν.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΜΑΣ…

Βιώνουμε τη δυσκολότερη οικονομική δυσχέρεια των τελευταίων 40 ετών. Σ’ αυτήν τη συγκυρία, δεν έχει μείνει ούτε ο Κλάδος μας ανεπηρέαστος. Παρ’ όλα αυτά, η ασφαλιστική βιομηχανία είναι αυτή που έχει πληγεί λιγότερο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πόσο σημαντική είναι για τους πελάτες μας καταναλωτές. Για παράδειγμα, τα νοσοκομειακά προγράμματα όχι μόνο αντέχουν, αλλά έχουν και ανοδική τάση, επειδή καλύπτουν το κενό που αφήνει η Πολιτεία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στα δημόσια νοσοκομεία. Άρα, κάποιος θα θεωρούσε χρέος μας να δούμε τις πραγματικές ανάγκες του καταναλωτή και να διευρύνουμε την αγορά μας. Κι αυτό είναι κάτι που πιστεύω ακράδαντα ότι είναι εφικτό, αφού σε αυτήν την περίοδο οι ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ είναι αυτές που έχει περισσότερο ανάγκη η κοινωνία.

Ωστόσο, αντί για όλα αυτά, παρατηρούμε, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ  όλων των ασφαλιστικών εταιριών και κυρίως των πολυεθνικών, με μειώσεις τιμών και μεταφορές παραγωγής από τη μία εταιρεία στην άλλη. Οι πρακτικές αυτές το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι η μείωση της πίτας της ασφαλιστικής αγοράς στο Α.Ε.Π. και, μοιραία, θα επιφέρουν, κάποια στιγμή, τόσο στις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ενώ θα οδηγήσουν και ένα μεγάλο μέρος τους σε πτώχευση.

Όλοι παρακολουθήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια από τηλεοράσεως τη σύγκρουση των ασφαλιστικών εταιριών για το ποια δίνει το μικρότερο ασφάλιστρο. Σίγουρα, θα είδατε όλοι ότι πλέον στις διαφημίσεις τους δεν αναφέρουν τιμή, αντιλαμβανόμενες προφανώς το οικονομικό πρόβλημα που ήδη έχουν.

Ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε. Αν θέλουμε η αγορά μας να έχει παρόν και μέλλον, τότε ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πρέπει να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική για την ανάπτυξη της αγοράς μας, που θα αποβεί προς όφελος όλων μας.

Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι πολιτικές εκείνες που εκθέτουν το επάγγελμα και θυμίζουν περισσότερο κακούς πλειστηριασμούς και όχι ένα λειτούργημα, όπως θέλουμε να νιώθουμε πάντα.

Η Ε.Α.Ε.Ε., σε συνεργασία με την Ε.Α.Δ.Ε. και τη Δ.Ε.Ι.Α., πρέπει άμεσα να πάρουν θέση –πριν να είναι αργά.   

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου  

Γενικός Γραμματέας  Ε.Ε.Α.          

   ΜΕΣΙΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ»                           

Προηγούμενο άρθροΤο μέλλον του Συνεδρίου της Ύδρας
Επόμενο άρθροGroupama ΖΕΝ – Ιανουάριος 2014