Ο Ι. Χατζηθεοδοσίου για την άρνηση συνεργασίας ασφαλιστικών εταιρειών με διαμεσολαβητές

2722

Την άρνηση συνεργασίας ασφαλιστικών εταιρειών με διαμεσολαβητές στηλιτεύει ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, στο κείμενο που ακολουθεί:

Η τακτική επιλεκτικής και κατά βούληση κατηγοριοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που επιδίδονται ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες με πρόφαση την IDD, δεν βοηθούν την ασφαλιστική αγορά.

Συγκεκριμένα ζητούν, από τις επιχειρήσεις διαμεσολάβησης οι οποίες έχουν συνεργάτες διαμεσολαβητές, να τους δώσουν τα στοιχεία των συνεργατών τους και εν συνεχεία κάθε εταιρεία με τα δικά της κριτήρια, μη καθορισμένα από κάποια Αρχή, εγκρίνουν κάποιους ή απορρίπτουν κάποιους άλλους, επικαλούμενες διάφορα προσωπικά στοιχεία για την κάθε περίπτωση.

Η τακτική αυτή βρίσκεται στα όρια της αυθαιρεσίας, καθώς τα μόνα γνωστά έως σήμερα “στάνταρ”  για τη δραστηριοποίηση ή μη κάποιου επαγγελματία στην αγορά είναι η άδεια επαγγέλματος και οι πιστοποιήσεις. Όταν, λοιπόν, ο επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής διαθέτει αυτά τα δύο έχει την επάρκεια για να εργαστεί. Συνεπώς, οποιοδήποτε άλλο κριτήριο, μη θεσπισμένο από τη νομοθεσία ή καθορισμένο από κάποια Αρχή, δεν μπορεί να θεωρείται στοιχείο αποδοχής ή απόρριψης συνεργάτη ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Ακόμη περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση όταν αυτόν που απορρίπτει με τα δικά της κριτήρια κάποια εταιρεία, τον δέχεται κάποια άλλη. Έτσι, τον ίδιο συνεργάτη ενός διαμεσολαβητικού ασφαλιστικού γραφείου η μία εταιρεία τον εγκρίνει και η άλλη τον απορρίπτει.

Όπως είναι προφανές, η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ορθή για την εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να πάρουν θέση και να ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο τεκμηριωμένος και νομοθετικά πλαισιωμένος λόγος βάσει του οποίου μπορεί να αρνηθεί η οποιαδήποτε εταιρεία την συνεργασία με ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αλλά και η ΔΕΙΑ θα πρέπει να δώσουν το στίγμα προς τις εταιρείες, ώστε να σταματήσει αυτή η κατηγοριοποίηση και η κατά περίπτωση διακριτική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που χωρίς αιτιολογημένη βάση οδηγεί σε αδικαιολόγητη άρνηση συνεργασίας μαζί τους και βάζει έναν Τειρεσία από το παράθυρο…

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Προηγούμενο άρθροVictory Promise #ΜεΤουςΚαλύτερους!
Επόμενο άρθροMetLife: Με αφορμή τις ετήσιες βραβεύσεις