Διεθνή

Munich Re: Αναγκαία η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Με αφορμή το καθιερωμένο ραντεβού των αντασφαλιστών στο Monte Carlo, που ξεκίνησε στις 9 και θα ολοκληρωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, η Munich Re εστιάζει στις καλύψεις που δημιουργεί για την κάλυψη νέων κινδύνων –ενώ ο τυφώνας Harvey αναδεικνύει το κενό ασφάλισης για φυσικές καταστροφές.

Η Munich Re συνδυάζει τις βαθιές γνώσεις της για τον κίνδυνο με καινοτόμες τεχνολογίες και ασφαλιστικές λύσεις, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό του ασφαλιστικού κλάδου.

Οι σημερινές φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ και στην Ινδία αποδεικνύουν πολύ οδυνηρά το σημαντικό χάσμα στην κάλυψη των φυσικών απωλειών κινδύνου, επισημαίνει ο διεθνής αντασφαλιστικός όμιλος.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνει ότι, ενώ οι απαιτήσεις των ασφαλιστών μεταβάλλονται ταχύτατα, ο θεμελιώδης ρόλος τους παραμένει ο ίδιος -δηλαδή η εξασφάλιση αξίας για την προώθηση της ευημερίας και τη διατήρηση των μέσων διαβίωσης.

Οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέες ευκαιρίες στην κατεύθυνση αυτή. Εκτός από την ίδια την αποζημίωση, αυξάνεται η σημασία του μετριασμού των ζημιών και της αποφυγής τους.

«Η αξιολόγηση, η διαχείριση και η αποδοχή των κινδύνων για την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι –και πάντα θα είναι– ο πιο σημαντικός μας ρόλος. Με βάση τις βασικές μας ικανότητες, αναπτύσσουμε λύσεις για νέους κινδύνους και ομάδες πελατών, χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τους πελάτες μας και στο μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Torsten Jeworrek, μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος Αντασφάλισης της Munich Re.

Ωστόσο, οι ζημιές από φυσικές καταστροφές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστες παγκοσμίως –ακόμη και σε ιδιαίτερα ανεπτυγμένες αγορές.

«Παρόλο που δεν γνωρίζουμε το ακριβές επίπεδο ζημιών από τον Harvey και τις σοβαρές πλημμύρες από τους μουσώνες στην Ινδία, είναι ήδη σαφές ότι υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ των οικονομικών απωλειών που υπέστησαν οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές και του ποσού που κάλυπτε η ασφάλιση», επισημαίνει η Munich Re, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις και η ιδιωτική ασφάλιση καλούνται να βρουν λύσεις για τον μετριασμό των σημαντικών φυσικών καταστροφών. Οι κυβερνήσεις το κάνουν αυτό εξασφαλίζοντας επαρκή πρόληψη των ζημιών, ενισχύοντας τους κανονισμούς των κτηρίων και εφαρμόζοντας πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ οι ασφαλιστές καταρτίζουν σχέδια έξυπνων καλύψεων και αναπτύσσουν νέα προϊόντα».

Εκτός από την καθαρά εμπορική κάλυψη που παρέχει ο ασφαλιστικός κλάδος, η Munich Re δεν παραλείπει να αναφέρει και ορισμένα καλά παραδείγματα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Σημαντικά παραδείγματα είναι η Flood Re, το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο για τους κινδύνους από πλημμύρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Πλημμυρών (NFIP) στις ΗΠΑ. Αυτές οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα επωφελούνται από την εμπειρία των πρωτασφαλιστών και αντασφαλιστών και την κεφαλαιακή τους δύναμη, καθώς και από την υποδομή που διαθέτουν στις πωλήσεις και στη διεκπεραίωση των απαιτήσεων. Παράλληλα, παρέχουν στους ασφαλισμένους περισσότερες επιλογές ασφαλιστικής κάλυψης, προωθούν την προστασία από τις πλημμύρες και ενισχύουν επίσης τη βάση για βελτιωμένη διαχείριση κινδύνων».

Οι επιδημίες είναι άλλος σημαντικός κίνδυνος που απειλεί όχι μόνο τις ζωές αλλά και ολόκληρες οικονομίες. Η επιδημία Ebola στη Δυτική Αφρική το 2014 έδειξε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ιδιαίτερα ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους για να παράσχουν επειγόντως την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και να ελέγξουν μια επιδημία.

Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις επιχειρήσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η Munich Re έχει αναπτύξει την πρώτη ασφαλιστική λύση για την κάλυψη των επιδημικών κινδύνων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπός της είναι να σταματήσει η διάδοση των επιδημιών και να τις αποτρέψει να μετατραπούν σε πανδημίες. Το Pandemic Emergency Financing Facility (PEF) δημιουργεί έναν εντελώς καινοτόμο μηχανισμό για τη γρήγορη διοχέτευση κεφαλαίων πρώτης βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν μια εστία νόσου που μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία.

Σύμφωνα με τη Munich Re, oι κυβερνήσεις αξιοποιούν όλο και περισσότερο την ικανότητα και την οικονομική δύναμη του ασφαλιστικού κλάδου, προκειμένου να παράσχουν επείγουσα βοήθεια μετά από μια σημαντική καταστροφή.

«Οι πιο αδύναμες οικονομίες συνεχίζουν να υποφέρουν από φυσικές καταστροφές και άλλα σημαντικά ζημιογόνα συμβάντα, που ανατρέπουν την οικονομική τους ανάπτυξη εδώ και χρόνια. Οι κυβερνήσεις και η ιδιωτική βιομηχανία πρέπει να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων που θα μειώνουν τον κίνδυνο και θα ενισχύουν τη βάση για ευημερία στις χώρες αυτές», τονίζει ο κ. Jeworrek, εν κατακλείδι.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας