Διεθνή

Munich Re: $110 δισ. οι ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών το α΄ εξάμηνο του 2023

Στα $110 δισ. οι συνολικές απώλειες το α΄ εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Munich Re –πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών. Οι ασφαλισμένες απώλειες ανέρχονται σε $43 δισ., επίσης πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία ευθύνεται για τις υψηλότερες συνολικές απώλειες. Σειρά ακραίων καταιγίδων, συμπεριλαμβανομένων ανεμοστρόβιλων και χαλαζόπτωσης, στις ΗΠΑ ευθύνονται περίπου για το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων ζημιών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν μια περίοδος υψηλών απωλειών. Παρότι οι συνολικές ζημίες, ύψους $110 δισ.*, ήταν μικρότερες από εκείνες του α΄εξαμήνου του 2022 ($120 δισ.), εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών ($98 δισ., προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό). Το ίδιο ισχύει και για τις ασφαλισμένες ζημίες, ύψους $43 δισ. (προηγούμενο έτος: $47 δισ. – μέσος όρος δεκαετίας για ζημίες εξαμήνου: $34 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Δυστυχώς, λιγότερο από το 40% των συνολικών ζημιών κατά το α΄ εξάμηνο του έτους ήταν ασφαλισμένες, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ασφαλιστικό κενό που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές χώρες για πολλαπλούς φυσικούς κινδύνους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες επωμίστηκαν περίπου το 35% των παγκόσμιων ζημιών, όσον αφορά τον μέσο όρο των ζημιών εξαμήνου, κατά την περίοδο 2013-2022.

Οι πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές του α΄ εξαμήνου

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία ήταν μακράν η πιο ολέθρια φυσική καταστροφή. Στις 6 Φεβρουαρίου, μια σειρά δονήσεων έπληξε τη ΝΑ. Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι δύο ισχυρότερες δονήσεις (7,8 και 7,5 βαθμών) ήταν οι ισχυρότεροι σεισμοί στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Καταστράφηκε πολύ μεγάλος αριθμός κτηρίων, δρόμων και γεφυρών. Περίπου 58.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φυσικών καταστροφών, κατά το α΄ εξάμηνο του έτους (περίπου 62.000), ήταν υψηλότερος από ό,τι ήταν από το 2010. Οι συνολικές απώλειες από τον σεισμό και στις δύο χώρες εκτιμώνται σε περίπου $40 δισ., εκ των οποίων τα περίπου $5 δισ. αντιστοιχούν στη Συρία.

Παρά τη λειτουργία του Ταμείου Ασφάλισης Καταστροφών της Τουρκίας (TCIP), το οποίο παρέχει υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας και έχει πλέον ασφαλιστική διείσδυση άνω του 50%, το ασφαλισμένο μέρος των συνολικών ζημιών, συνολικού ύψους περίπου $5 δισ., παρέμεινε μικρό. Το ασφαλισμένο ποσό, στο πλαίσιο του TCIP, περιορίζεται σε 640.000 TL ανά οικιστική μονάδα (που ισοδυναμεί με περίπου $34.000 δολάρια ΗΠΑ τη στιγμή του σεισμού). Ως γνωστόν, οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν υπάγονται στην κάλυψη του TCIP, ενώ και οι υποδομές γενικά δεν είναι ασφαλισμένες. Ιδιαίτερα σε μια χώρα τόσο εκτεθειμένη σε σεισμούς όσο η Τουρκία, θα ήταν και επιθυμητό και εφικτό να υπάρχει ευρύτερη ασφαλιστική κάλυψη, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πληγέντες –συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων– μπορούν να ανακάμψουν ταχύτερα από τις οικονομικές απώλειες.

Εξαιρετικά υψηλές απώλειες από σοβαρές καταιγίδες στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, οι συνολικές ζημίες από ισχυρές καταιγίδες, που συνοδεύτηκαν από καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους και χαλάζι, υπερέβησαν τα $35 δισ., εκ των οποίων περισσότερα από $25 δισ. ήταν ασφαλισμένα. Ζημιές αυτού του μεγέθους από ισχυρές καταιγίδες στις ΗΠΑ φαίνεται πλέον να αποτελούν φυσιολογικά φαινόμενα και όχι ακραίες εκδηλώσεις. Να σημειωθεί ότι υψηλότερες απώλειες από καταιγίδες κατά το α΄ εξάμηνο έχουν εμφανιστεί μόνο μία φορά στο παρελθόν στις ΗΠΑ (το 2011, με συνολικές απώλειες $46 δισ. και ασφαλισμένες $29 δισ.).

Munich Re: $110 δισ. οι ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών το α΄ εξάμηνο του 2023

Το πιο δαπανηρό μεμονωμένο γεγονός του έτους μέχρι στιγμής ήταν μια σειρά καταιγίδων στα μέσα Ιουνίου, που επηρέασαν μεγάλα τμήματα του Τέξας. Σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλάζι με διάμετρο μέχρι δώδεκα εκατοστά (σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από μια μπάλα του τένις) προκάλεσαν τις σοβαρότερες ζημιές. Καταγράφηκαν περισσότεροι από 50 ανεμοστρόβιλοι, ορισμένοι από τους οποίους βαθμολογήθηκαν με F3 στην ενισχυμένη κλίμακα Fujita, με ταχύτητες ανέμου που ξεπερνούσαν τα 218 km/h. Οι συνολικές ζημιές υπολογίζονται σε περίπου $8,4 δισ., εκ των οποίων τα ασφαλισμένα ήταν περίπου $7 δισ.

Ευρώπη: υψηλό ποσοστό ζημιών λόγω του σεισμού στην Τουρκία

Ως αποτέλεσμα της καταστροφής από τον σεισμό στην Τουρκία, το ποσοστό των ζημιών στην Ευρώπη το α΄ εξάμηνο του 2023 ήταν εξαιρετικά υψηλό. Από τα περίπου $59 δισ. (€48 δισ.) συνολικών ζημιών, μόνο τα $7 δισ. περίπου (€6,7 δισ.) ήταν ασφαλισμένα.

Εκτός από τον σεισμό στην Τουρκία, σοβαρές πλημμύρες στη ΒΑ. Ιταλία και σε γειτονικές χώρες είχαν ως αποτέλεσμα εξαιρετικά υψηλές ζημίες. Ιδιαίτερα επλήγη η περιοχή Emilia-Romagna στη βόρεια Ιταλία, όπου, μετά από δύο χρόνια ξηρασίας, η περιοχή επλήγη από πολλά συμβάντα ακραίων βροχοπτώσεων τον Μάιο. Περίπου 23 ποτάμια υπερχείλισαν. Μια ανάλυση του συμβάντος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα τέτοιων παρατεταμένων ισχυρών βροχοπτώσεων στην πληγείσα περιοχή ήταν 1 στα 200 χρόνια.

Λόγω του υψηλού βαθμού αστικοποίησης, οι πλημμύρες είχαν σοβαρές επιπτώσεις: οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε περίπου $10 δισ. (€9 δισ.). Ωστόσο, μόνο $1,1 δισ. (€1 δισ.) από αυτές ήταν ασφαλισμένες, λόγω του ότι, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, ο κίνδυνος πλημμύρας δεν καλύπτεται από την τυπική ασφάλιση κτηρίων. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η υψηλότερη ασφαλιστική διείσδυση θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι πληγέντες δεν θα επωμίζονταν οι ίδιοι τις απώλειες ή ότι δεν θα εξαρτώνταν από εξωτερική βοήθεια. Επιπλέον, ένα κατάλληλα σχεδιασμένο ασφαλιστήριο θα μπορούσε να αυξήσει τα κίνητρα για τη λήψη μέτρων μείωσης των ζημιών.

*Τα ποσά είναι σε $ A

Πηγή: Munich Re (δείτε εδώ το ΔΤ).


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας