Άρθρα

Μ. Σεβαστάκη: Ασφάλεια – Ασφάλιση – Ασφαλιστής

Το Βήμα των Financial Planners

Το τρίπτυχο που συντροφεύει τη Ζωή μας –από την αρχή ως το τέλος!

Στο ερώτημα «ποιες είναι οι πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό, όταν ακούτε τη λέξη “ασφάλεια”», οι περισσότεροι απαντούν κυρίως με τις λέξεις «προστασία», «σιγουριά», «εμπιστοσύνη», και αυτά ακριβώς είναι τα συναισθήματα που υπηρετεί ο θεσμός της ασφάλισης, μέσα από τα ασφαλιστικά προγράμματα που παρέχει.

Η ιδιωτική ασφάλιση έχει ως σκοπό να εξασφαλίζει οικονομικά τον άνθρωπο σε όλα τα στάδια της ζωής του και να τον προστατεύει απέναντι στα απρόβλεπτα περιστατικά που έχουν οικονομικές συνέπειες, ώστε να νιώθει πάντα, οικονομικά τουλάχιστον, «ασφαλής».

Σε ένα έκτακτο περιστατικό υγείας, η ασφάλιση θα καλύψει άμεσα όλα τα έξοδα που θα απαιτηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί και αν από αυτό το θέμα υγείας προκύψει αδυναμία κάλυψης παγίων εξόδων, λόγω ανικανότητας προς εργασία, και εδώ η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει άμεσα όλα τα απαραίτητα χρήματα, ώστε όλες οι υποχρεώσεις να συνεχίσουν να καλύπτονται κανονικά για όσο χρειαστεί.

Εκτός από ένα σοβαρό θέμα υγείας, επίσης δυσβάσταχτες και μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες μπορεί να προκαλέσει σε μια οικογένεια και ένας πρόωρος θάνατος. Και εδώ η ιδιωτική ασφάλιση εξασφαλίζει ότι όλες οι υποχρεώσεις θα αποπληρωθούν και η ζωή όσων μένουν πίσω θα συνεχιστεί, χωρίς κανένα τουλάχιστον οικονομικό “κενό”. 

Φυσικά –και ευτυχώς–, μπορεί κάποιος να σταθεί τυχερός και ούτε να αρρωστήσει, ούτε να μείνει εκτός εργασίας (λόγω της ασθένειας), ούτε να πεθάνει πρόωρα. αντιθέτως, να ζήσει πολλά χρόνια και μάλιστα καλά (στην υγεία του)! Και εδώ η ιδιωτική ασφάλιση στέκεται αρωγός! Γιατί και στην τρίτη ηλικία δημιουργείται ένα “οικονομικό κενό”, καθώς η σύνταξη είναι συνήθως χαμηλή και τα έξοδα διαβίωσης υψηλά. άρα, και σε αυτήν την περίοδο της ζωής η οικονομική στήριξη μέσω της ασφάλισης αποτρέπει να γίνουμε οικονομικό “βάρος” σε όσους μας αγαπούν και μας φροντίζουν.

Η ιδιωτική ασφάλιση, αν το σκεφτούμε καλά, ουσιαστικά συνιστά μια πράξη αγάπης, κυρίως για όσους θα κληθούν να μας φροντίσουν τη δύσκολη στιγμή. Είναι λάθος να πιστεύουν οι γονείς ότι ασφάλιση χρειάζονται μόνο τα παιδιά και όχι οι ίδιοι. Όταν κάνουμε μια ασφάλιση για τη δική μας υγεία, το δικό μας εισόδημα, τη δική μας σύνταξη ή τη δική μας πρόωρη απώλεια ζωής, αυτά είναι χρήματα που, αν δεν υπάρχουν τη δύσκολη στιγμή άμεσα διαθέσιμα, θα πρέπει αυτοί που μας φροντίζουν να κληθούν να τα βρουν… Συνεπώς, με την ασφάλιση προστατεύουμε κυρίως αυτούς τους ανθρώπους από την αγωνία μιας έκτακτης και πιθανώς αδύνατης ρευστοποίησης.

Εξίσου σημαντική με την ασφάλιση που αφορά στον ίδιο τον άνθρωπο (υγεία, ζωή, σύνταξη) είναι και η ασφάλιση που αφορά στην περιουσία του, ένα θέμα πολύ σοβαρό και επίκαιρο, καθώς οι φυσικές καταστροφές ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι πια ΕΔΩ και συχνά βλέπουμε πώς οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε μια στιγμή. Και εδώ η ιδιωτική ασφάλιση εξασφαλίζει την αποκατάσταση της ζημιάς άμεσα και στο ακέραιο, και ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από το άγχος για το πού θα βρει τόσα πολλά χρήματα άμεσα, για να ξαναφτιάξει την περιουσία του. Και αυτή η συνδρομή της ασφάλισης είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν το κράτος παρέχει στους πληγέντες μόνο επιδόματα (με ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες) και σε καμία περίπτωση δεν αποκαθιστά τη ζημιά ολοσχερώς. Άλλωστε, ο σχετικός κρατικός προϋπολογισμός, προερχόμενος από τους φόρους πολιτών, σκοπεύει κυρίως στην αποκατάσταση ζημιών σε κρατικές υποδομές, ενώ η περιουσία του καθενός θα έπρεπε –και οφείλει– να είναι καθαρά προσωπική ευθύνη.

Αν κάποιοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, κυρίως για τα υψηλά ασφάλιστρα και τα “μικρά γράμματα” των συμβολαίων, αρχικά απαντάμε πως «ναι», στην ιδιωτική ασφάλιση καταβάλλουμε κάποια χρήματα (ασφάλιστρα), προκειμένου να απολαμβάνουμε τις αντίστοιχες παροχές, πλην όμως «αυτά που δίνουμε είναι λίγα σε σχέση με τα πολλά που εισπράττουμε» στην ώρα ανάγκης. Η ασφάλιση λειτουργεί σαν ένας “κουμπαράς” που μας χρηματοδοτεί σε κάτι έκτακτο, άμεσα και ακέραια (ανεξαρτήτως ποσού που έχουμε εμείς καταβάλει ως τότε και μάλιστα χωρίς να μας τα ζητήσει πίσω)!

Ο μέσος Έλληνας δεν φαίνεται να γνωρίζει ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα μέσω της ασφάλισης, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ειδικά στην υγεία, δαπανώνται κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά απευθείας από το εισόδημα των νοικοκυριών σε ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και νοσηλείες, ενώ όλα αυτά τα έξοδα θα μπορούσαν να καλυφθούν με πολύ λιγότερα χρήματα (ασφάλιστρα) από ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα και τα χρήματα της οικογένειας να εξοικονομούνται για κάποιες άλλες σοβαρές ανάγκες.

Όσο για τα “μικρά γράμματα” των συμβολαίων, κάθε αμφιβολία μπορεί να αποσαφηνιστεί και κάθε ζήτημα να επιλυθεί, εφόσον δίπλα στον ασφαλισμένο στέκεται ένας επαγγελματίας, εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας, ασφαλιστικός σύμβουλος. Πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο του θεσμού, τον άνθρωπο που στέκεται με σεβασμό και αφοσίωση δίπλα στον ασφαλισμένο, που τον καθοδηγεί και τον στηρίζει τη δύσκολη στιγμή, λειτουργώντας ως “σύνδεσμος” (διαμεσολαβητής) ανάμεσα σε αυτόν και την ασφαλιστική εταιρεία.

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα είναι η μοναδική επαγγελματική ειδικότητα που πιστοποιείται για την επάρκεια των γνώσεών της κάθε χρόνο από δημόσιο φορέα με ειδικές εξετάσεις, θεωρούμε ότι η αξιοπιστία απέναντι στον ρόλο του συμβούλου αυξάνεται συνεχώς και ο κόσμος αισθάνεται συνεχώς περισσότερη προστασία, εμπιστοσύνη και σταθερότητα. άρα, ασφαλής απέναντι στα οικονομικά απρόβλεπτα της ζωής.

Μ. Σεβαστάκη: Ασφάλεια - Ασφάλιση - Ασφαλιστής
Μ. Σεβαστάκη: Ασφάλεια - Ασφάλιση - Ασφαλιστής

H κα Μαρία Σεβαστάκη είναι διακεκριμένη Diamond Ασφαλιστικός Σύμβουλος/Life Advisor Interamerican, πιστοποιημένη Financial Planner (Achmea & LIMRA), μέλος HFPA, ΠΣΑΣ και σπουδαστής EFICERT SQF 3 (ΕΙΑΣ).

Διαθέτει πτυχίο Νομικής Αθηνών, πτυχίο και μεταπτυχιακό Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά.

Υπηρετεί τον ασφαλιστικό κλάδο 10 χρόνια, με αφοσίωση, πάθος και επαγγελματισμό.

Έχει ενεργή παρουσία και αρθρογραφία στο Internet reference SEVASTAKI INSURANCE eInsureConsult/InsuranceChannel (www.maria-sevastaki.com).


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας