Μ. Πολιτοπούλου: H NN Hellas επενδύει στο θετικό σενάριο για την Ελλάδα

4844
Politopoulou Mariannna NN

H NN Hellas επενδύει στο θετικό σενάριο για την Ελλάδα, επισημαίνει η κα Μαριάννα Πολιτοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΝΝ Hellas, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δημήτρη Ρουχωτά.

«Νοιαζόμαστε, είμαστε ξεκάθαροι, δεσμευόμαστε».
Έργα και λόγια μοιάζουν να συμβαδίζουν. Η κα Μαριάννα Πολιτοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΝΝ Hellas, περιγράφει την αρχή μιας νέας καριέρας με στόχους και αξίες, καθόλου ευμετάβλητες, αλλά αντιθέτως αταλάντευτες, έχοντας στο επίκεντρό τους πάντοτε τους ασφαλισμένους.

Αξίες που διέπουν και υπηρετούν και την Εταιρεία και τον Θεσμό, που η συγκυρία “θέλει” να βρει σ’ αυτόν η ελληνική κοινωνία τα στηρίγματα που έχει χάσει, με επώδυνο τρόπο, τα τελευταία χρόνια.

Η κα Πολιτοπούλου σέβεται την ιστορία της εταιρείας της στην ελληνική αγορά, σέβεται τη δική της λαμπρή διαδρομή και με τα λεγόμενά της αλλά και τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει λάβει, πιστοποιεί τη φιλοδοξία της, να συνδέσει το όνομά της με δεσμεύσεις προς την κατεύθυνση ενός νέου ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς, στο σύνολό της, για τους χειμαζόμενους Έλληνες πολίτες και καταναλωτές.

Η κα Μαριάννα Πολιτοπούλου, τέλος, με την παρούσα συνέντευξή της, απαντά συνολικά και έγκαιρα σε όλους όσους “παρακολουθούν” την ΝΝ Hellas και τη Διευθύνουσα Σύμβουλό της.

 

Κυρία Πολιτοπούλου, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, σε συνέντευξή σας, είχατε δηλώσει ότι αν δεν ήταν το Group της ΝΝ, δεν θα είχατε μετακινηθεί από τον τραπεζικό κλάδο. Στο διάστημα που έχει παρέλθει, ποια ήταν τα γεγονότα που προτάσσετε ως ιδιαίτερα σημαντικά και τα οποία δικαιώνουν την επιλογή σας; Τι σημαίνει πλέον για σας σήμερα το ότι ηγείσθε μιας ασφαλιστικής εταιρείας;
Μ.Π.: Η μετάβασή μου από τον τραπεζικό κλάδο στον ασφαλιστικό ήταν απόλυτα ομαλή, καθώς οι προσωπικές και επαγγελματικές μου αξίες συνδέονται απόλυτα με τις αξίες που διέπουν την ΝΝ : «Νοιαζόμαστε, είμαστε ξεκάθαροι, δεσμευόμαστε». Και αισθάνομαι υπερήφανη που μέσα σε αυτόν τον χρόνο πετύχαμε πολλά.

Εφαρμόσαμε νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα και τις εσωτερικές διαδικασίες. Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στα κυρίαρχα κανάλια διανομής της ΝΝ Hellas. Λανσάραμε νέα προϊόντα, αναβαθμίσαμε λειτουργίες και αξιοποιήσαμε τα οφέλη της ψηφιοποίησης, ώστε να παρέχουμε στους Ασφαλιστικούς Συμβούλους της ΝΝ όλα εκείνα τα τεχνολογικά εργαλεία που τους στηρίζουν στην καθημερινή τους εργασία.

Παράλληλα, ενδυναμώσαμε τη σχέση μας και με τον στρατηγικό μας εταίρο, την Τράπεζα Πειραιώς. Πιο συγκεκριμένα, ανανεώσαμε τη συνεργασία μας στο Bancassurance, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, για 10 χρόνια, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης για ακόμη 5 χρόνια, επισφραγίζοντας τη στρατηγική μας επιλογή για πολυκαναλική διάθεση των προϊόντων μας.

Μαζί με τη διοικητική μας ομάδα έχουμε καταφέρει να τοποθετήσουμε την εταιρεία σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, προσφέροντας στον Έλληνα ασφαλισμένο ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πιο καίριους και «ευαίσθητους» κλάδους της σημερινής πραγματικότητας: της Υγείας και των Επενδύσεων-Αποταμίευσης.

Είναι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της ΝΝ Ηellas, το Δίκτυό της όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν την «προσωπικότητα» της εταιρείας, όπως η φήμη, η εμπιστοσύνη των πελατών, η γενικότερη κουλτούρα του Οργανισμού και η εικόνα του στην αγορά, που αποτελούν διαρκή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ΝΝ και δικαιώνουν καθημερινά την επιλογή μου.

Τα παραγωγικά και οικονομικά μεγέθη της ΝΝ Hellas μέχρι σήμερα είναι ανάλογα των στόχων που είχατε θέσει όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας;
Μ.Π.: Η δημιουργία μίας πρότυπης εταιρείας σε όλα τα επίπεδα και η ανάπτυξή της με κερδοφορία συνεχίζουν να αποτελούν για την NN πρωταρχικούς στόχους. Τα θετικά παραγωγικά και οικονομικά μας μεγέθη για το 2016 και για τους πρώτους μήνες του 2017 αποδεικνύουν ότι κινούμαστε με επιτάχυνση στη σωστή κατεύθυνση. Θέσαμε ως στόχο να έχουμε έως το τέλος της χρονιάς ισοσκελισμένα αποτελέσματα και νωρίτερα, μέσα σε 7 μήνες, το καταφέραμε, ως προς το καθαρά λειτουργικό αποτέλεσμα.

Κατά την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2017 η ΝΝ Hellas κατέβαλλε αποζημιώσεις της τάξης των 145 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα Ζωής (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλίστρων Υγείας) ανήλθαν σε €217 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση ύψους 8,9% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το μερίδιο αγοράς στον κλάδο Ζωής για την ΝΝ Hellas διαμορφώθηκε στο 21% το πρώτο εξάμηνο του 2017, κατατάσσοντας την εταιρεία στη δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς. Το μερίδιό μας παρουσίασε αύξηση κατά 140μβ και 250μβ έναντι του κλεισίματος των ετών 2016 & 2015, όπου ανερχόταν σε 19,6% & 18,5% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2017, η εταιρεία καταγράφει συστηματικά ρεκόρ δεκαετίας σε νέα παραγωγή, παρουσιάζοντας παράλληλα συνολική αύξηση πωλήσεων κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Επιπρόσθετα, η ΝΝ Hellas καλύπτει πλήρως την κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας για το κλείσιμο του έτους 2016 και συγκεκριμένα σε ποσοστό 252%.

Σε μία περίοδο που το κοινωνικό κράτος έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα και τα εισοδήματα έχουν περιορισθεί σημαντικά, είμαστε ευτυχείς που η ιδιωτική ασφάλιση της ΝΝ καταφέρνει να δίνει αποτελεσματικές λύσεις στους πολίτες. Στην ΝΝ αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις και τις ανάγκες που προκύπτουν στην αγορά και την ελληνική κοινωνία.

Politopoulou NN

O περαιτέρω μετασχηματισμός του οργανισμού μας, δομικά, λειτουργικά και τεχνολογικά, μέσω αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών προς όφελος των ασφαλισμένων, των συνεργατών και του ανθρώπινου δυναμικού μας, καθώς και η καθιέρωση μίας νέας εταιρικής κουλτούρας αποτελεί για μένα τον κύριο στόχο.

Για το μέλλον, ποιους στόχους έχετε και ποια είναι η στρατηγική σας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρείας;
Μ.Π.: Οι στόχοι της ΝΝ Ηellas για το 2017 και τα επόμενα χρόνια είναι ποσοτικοί αλλά και ποιοτικοί.

Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι η αξιοποίηση και ανάπτυξη όλων των καναλιών διανομής μας, παραδοσιακών και εναλλακτικών.

Στον τομέα των προϊόντων εστιάζουμε στη δημιουργία τόσο ολοκληρωμένων ατομικών όσο και ομαδικών προγραμμάτων ασφάλισης υγείας, ζωής και αποταμίευσης. Αναπτύσσουμε τις δραστηριότητες της Μεσιτικής μας εταιρείας, μέσω της οποίας προσφέρουμε προϊόντα γενικών ασφαλειών σε συνεργασία με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Έτσι, ενισχύουμε διαρκώς το αποκλειστικό Δίκτυο των Ασφαλιστικών μας Συμβούλων, τη συνεργασία μας με την Τράπεζα Πειραιώς, αυξάνουμε τις εργασίες της ΝΝ Μεσιτικής, συνεχίζουμε να προσφέρουμε καινοτόμα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας και σύνταξης, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Direct, με στόχο να δίνουμε εναλλακτική μέθοδο πρόσβασης στις υπηρεσίες μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περαιτέρω μετασχηματισμός του οργανισμού μας, δομικά, λειτουργικά και τεχνολογικά, μέσω αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών προς όφελος των ασφαλισμένων, των συνεργατών και του ανθρώπινου δυναμικού μας, καθώς και η καθιέρωση μίας νέας εταιρικής κουλτούρας αποτελεί για μένα τον κύριο στόχο. Επιθυμούμε ανάπτυξη με κερδοφορία και πάντοτε έχοντας τους ασφαλισμένους μας στο επίκεντρο των ενεργειών μας.

Η ΝΝ Hellas έχει ενισχύσει και συνεχίζει να ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με νέα προϊόντα στον κλάδο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας, διευρύνοντας τις στρατηγικές της συνεργασίες προς όφελος των πελατών της. Παράλληλα, ήδη παρουσιάσαμε νέα ασφαλιστικά προγράμματα που συνδέονται με επενδύσεις και με συμπληρωματικές παροχές, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων για δημιουργία ενός μελλοντικού εισοδήματος.

Επιπλέον, αυξάνουμε το θετικό μας αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο πρόκειται να υλοποιήσουμε, για τη στήριξη ομάδων του πληθυσμού που μας έχουν περισσότερο ανάγκη.
Το τέλος του 2017 θα μας βρει σταθερά στις πρώτες θέσεις ως προς το μερίδιο αγοράς μας στον κλάδο Ζωής και Υγείας. Παράλληλα, η ΝΝ Ηellas θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά της, να αποτελέσει δηλαδή μία πρότυπη εταιρεία στον κλάδο της.

Γιατί θεωρείτε σημαντικό να προωθούνται τα προϊόντα Ζωής και Υγείας της ΝΝ Hellas και από την Τράπεζα Πειραιώς; Το αποκλειστικό δίκτυο της Εταιρείας πώς αντιμετωπίζει αυτή τη συνεργασία; Δεν θεωρεί ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το ίδιο;
Μ.Π.: Στην ΝΝ Ηellas εφαρμόζουμε έμπρακτα στρατηγική πολυκαναλικής διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε οι πελάτες μας να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας με όποιο μέσο τους διευκολύνει. Στο πλαίσιο αυτό, η ανανέωση της συνεργασίας μας με την Τράπεζα Πειραιώς αποτελούσε μία από τις βασικές μας προτεραιότητες του νέου επιχειρησιακού πλάνου.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί έναν αξιόπιστο, σταθερό εταίρο της ΝΝ Ηellas, στον οποίο εστιάσαμε τον τελευταίο χρόνο, επιθυμώντας να χαράξουμε έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων. Η μετάβασή μου από τον Τραπεζικό τομέα σε συνδυασμό με τα άξια στελέχη στην ΝΝ Ηellas και την Τράπεζα Πειραιώς συνετέλεσε στη βελτιστοποίηση της συνεργασίας και το αμοιβαίο όφελος για τα δύο μέρη.

Στόχος μου ήταν μέσα από ομαδικότητα και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών να υλοποιήσουμε την ώσμωση της Τραπεζικής και Ασφαλιστικής κουλτούρας και τεχνογνωσίας.

H σύμπραξη δυο ισχυρών παιχτών για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών μπορεί να λειτουργήσει μόνο προς όφελος των καταναλωτών. Θεωρώ ότι έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου τα δύο ισχυρά κανάλια μας συνυπάρχουν, αξιοποιούν συνέργειες, αναπτύσσονται, συνεισφέροντας στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας μας και στη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους μας.

H ασφαλιστική αγορά οφείλει και μπορεί στο μέλλον να ωριμάσει περαιτέρω, μέσα από νέες δομές, συντονισμό και συνεργασία από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Σε παλαιότερες δηλώσεις σας είχατε εντοπίσει σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων στη συνεργασία της ΝΝ με τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία. Με ποιους τρόπους και σε τι βαθμό θα λέγατε ότι έχουν βελτιωθεί οι υφιστάμενες συνεργασίες;
Μ.Π.: Ο κλάδος Υγείας αποτελεί για την ΝΝ αιχμή του δόρατος για το σύνολο των εργασιών της.
Η στρατηγική μας βασίζεται στην πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες Υγείας. Η αποδοτικότερη συνεργασία μας με τους παρόχους υγείας, με στόχο την παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης στους πελάτες μας, αποτελεί διαρκή επιδίωξη για την ΝΝ.

Σε ό,τι αφορά στα προϊόντα υγείας, εμπλουτίσαμε το χαρτοφυλάκιό μας καλύπτοντας κενά αναγκών που υπήρχαν στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, με το NN Care for All, δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κατάστασης υγείας, χωρίς κανένα ιατρικό έλεγχο. Φροντίζουμε, έτσι, για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είμαστε δίπλα τους με την προσφορά ουσιαστικών λύσεων για την ασφάλιση της υγείας τους.

Παράλληλα, σύντομα θα λανσάρουμε ένα νέο πρόγραμμα πρόληψης και νοσηλείας, που θα απευθύνεται και στους συμπολίτες μας με θέματα υγείας, σε συνεργασία με αποκλειστικό πάροχο.

Τέλος, αρχές του 2017 υλοποιήσαμε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια, με κοινωνικό χαρακτήρα, προσφέροντας δωρεάν ασφάλιση υγείας για ένα χρόνο σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών με το πρόγραμμα NN Orange Cross. Μέσω της εν λόγω καμπάνιας, η οποία διήρκησε δύο μήνες, ασφαλίσαμε περίπου 7.500 παιδιά.

Από τη συμμετοχή σας στο Δ.Σ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τι έχετε αποκομίσει;
Μ.Π.: Με ικανοποιεί ιδιαίτερα η συμμετοχή και ο ρόλος μου στην Εκτελεστική Επιτροπή και το Δ.Σ. της ΕΑΕΕ, καθώς έχω την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τους επικεφαλής του ασφαλιστικού κλάδου και συντονισμένα να μιλήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλες οι εταιρείες.

Εκτιμώ ότι συνολικά ο κλάδος οφείλει σε συνεργασία με το κράτος να βελτιώσει τις υπηρεσίες και τη σχέση τιμής – οφέλους, ώστε να γίνουν πιο προσιτές σε περισσότερους Έλληνες, ειδικά για εκείνους που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν χαμηλότερα εισοδήματα. Πιστεύω ότι η ασφαλιστική αγορά οφείλει και μπορεί στο μέλλον να ωριμάσει περαιτέρω, μέσα από νέες δομές, συντονισμό και συνεργασία από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε την άποψή σας για την ελληνική ασφαλιστική αγορά γενικότερα. Είστε αισιόδοξη ότι θα ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πορεία και αν ναι πού το στηρίζετε; Η πρόσφατη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΧΙΝ πώς πιστεύετε ότι θα επιδράσει γενικότερα στην αγορά μας;
Μ.Π.: Η NN Hellas αποτελεί μία από τις επιχειρήσεις που, με το έργο και τη δράση τους, επενδύει στο θετικό σενάριο, πιστεύει στην ανάπτυξη της χώρας και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ασφάλιση στην Ελλάδα. Κινούμαστε σε ένα απαιτητικό περιβάλλον που, όμως, διαθέτει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ΝΝ δεν είναι ένας Όμιλος που συγκυριακά επενδύει στην Ελλάδα. Bρίσκεται στη χώρα μας περισσότερα από 35 χρόνια και αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της.

Ο κλάδος των Ασφαλειών και η NN Hellas κατάφεραν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να επιδιώκουν την εξέλιξη. Έχω την πεποίθηση ότι ο κλάδος μας θα διαδραματίσει νευραλγικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Τέλος, οι επενδύσεις όπως η πρόσφατη περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής νομίζω ότι είναι ένα θετικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Photo credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

Προηγούμενο άρθροHover boards: Η καθημερινότητα μέσα από τη σκοπιά της ασφάλισης
Επόμενο άρθροΠ. Στρατής: Πρόταση για τον περιορισμό των ανασφάλιστων κατοικιών