Editorial

Λόγια και γεγονότα που σημαδεύουν την ασφαλιστική αγορά (Editorial, Μάρτιος 2021)

Ασφαλώς και δεν υπάρχει άνθρωπος που να αξιολογεί ως ιδιαιτέρας σημασίας και ως εκ τούτου αναφοράς την 114η (;) Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που διεξήχθη διαδικτυακά στις 25 Φεβρουαρίου. Και τούτο διότι, ίσως, τα ενδιαφέροντα να ελέχθησαν στην… κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία.

Οι υποσχέσεις του κ. Χατζηδάκη, οι υποστηρικτικές απόψεις του κ. Χαρίτση, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του κ. Στουρνάρα είναι άπαντα εκτός τόπου και χρόνου. Τουλάχιστον κατά την κρίση αυτής της συγκεκριμένης στήλης…

Τα κορυφαία θέματα που έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις μας για τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ που σημαδεύουν την αγορά μας και λαμβάνουν χώρα εσχάτως είναι τα ακόλουθα δύο –και μακάρι να παραμείνουν μόνον αυτά:

1. Η επιπόλαια, αψυχολόγητη, ανερμάτιστη, αντιδεοντολογική και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, όπως τη χαρακτηρίζει ο καθηγητής κ. Μ. Νεκτάριος, εμφάνιση του Νομοσχεδίου «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων».

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τεράστιες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διατυπώσει τον κανόνα για συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησης, γι’ αυτό και δεν αναφερόμαστε στον άσχετο συντάκτη και τον μοιραίο υπογράφοντα.
Για την Κυβέρνηση αυτή, είναι νωρίς και ίσως άδικο να καταλήξουμε σε πλήρη απογοήτευση. Έχει χρόνο κι ας λέμε ότι… η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται!

(Δείτε τα άρθρα των εγκρίτων κ.κ. Μ. Νεκτάριου και Δ. Καράμπελα σχετικά με το Νομοσχέδιο).

2. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ξεπερνώντας τα χρονικά ρεκόρ της τηλεοπτικής σειράς Λάμψη, φαίνεται πως σημαδεύει την ελληνική αγορά ανεξίτηλα.

Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ένσταση για την τακτική και την αξιοπιστία του διεκδικητή της κατοχής της πρώτης ασφαλιστικής. Αντιθέτως, όποιο κι αν είναι το νέο αφεντικό του… Παρθενώνα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, βέβαιο είναι πως θα εργαστεί για να αξιοποιήσει την επένδυσή του.

Ωστόσο, οι πολλοί ανώνυμοι (κατά την εκτίμησή τους) που συνετέλεσαν εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια στην απαξίωση της Εταιρείας, θα πρέπει να ονοματιστούν, για να τους αποδοθεί η ιστορική ευθύνη.

Παγκοσμίως, δεν υπάρχει παρόμοια διαχείριση εκχώρησης όπως αυτή της μεγαλύτερης θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας, με ιστορία 130 χρόνων, η οποία εκποιείται και μάλιστα στα γενέθλια των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στην ίδρυση του Κράτους μας.

Από Αράπογλου και Παλαιολόγο, μέχρι σήμερα, δεκάδες, ναι δεκάδες ανευθυνο-υπεύθυνοι Τραπεζικοί και ομοτράπεζοι, ανάλογα με τις οικονομικές συγκυρίες, δούλεψαν με στοχευμένη πρόθεση την υπονόμευση των θεμελίων της Εθνικής, της πρώτης ασφαλιστικής.

Την απέσυραν από το Χρηματιστήριο, ξεπούλησαν την ακίνητη περιουσία της, συρρίκνωσαν το δίκτυο και την παραγωγή της, την ανταγωνίστηκαν εσωτερικά με το bancassurance, πλήρωσαν εκατομμύρια σε εθελούσιες εξόδους προσωπικού, και άλλα πολλά για να καταλήξουν… αν κατέληξαν.

Ευτυχώς που οι φερόμενοι νέοι ιδιοκτήτες έχουν στη διάθεσή τους νοσοκομεία, για να μπορέσουν να περιθάλψουν όσα και όσους αγοράζουν!

Και για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε…
Στην 114η (;) Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος λέξη δεν ειπώθηκε για τα παραπάνω δύο γεγονότα.
Μήπως εμείς ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν;

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας