Άνθρωποι και Αριθμοί

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ…!

«Άνθρωποι & Αριθμοί της Ασφαλιστικής και Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας 2021-2022»

Στην 30ή έκδοση – οδηγό της ασφαλιστικής αγοράς θα βρείτε:

  • 77 ελληνικές & κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • 97 μεσίτες ασφαλίσεων.
  • 876 ασφαλιστικούς πράκτορες.
  • 1.670 ονόματα επαγγελματιών.
  • Παραγωγή ανά κλάδο ασφάλισης 34 ασφαλιστικών εταιρειών (που αντιστοιχεί στο 96,2% της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων το 2021).
  • Οικονομικά στοιχεία και στελέχωση 33 ασφαλιστικών εταιρειών. 
  • Κύκλος Εργασιών και Κέρδη (Ζημιές) προ φόρων 116 εταιρειών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Δείτε εδώ τα περιεχόμενα της έκδοσης.

Θέλω να παραγγείλω την έκδοση

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

30 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το 1992, όταν η συντακτική ομάδα του περιοδικού «Ασφαλιστική Αγορά» εξέδωσε, για πρώτη φορά, τον ετήσιο οδηγό αγοράς «Άνθρωποι και Αριθμοί της Ασφαλιστικής και Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας». «Ζητούμενο αυτής της έκδοσης είναι να περιγραφεί το εύρος και το βάθος της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας», σημείωνε, τότε, ο εκδότης Δημήτρης Ρουχωτάς στον πρόλογό του.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, αντιμετωπίζοντας εμπόδια, αλλά με τη διαρκή στήριξη του συνόλου σχεδόν της ασφαλιστικής αγοράς, είμαστε υπερήφανοι, γιατί τον στόχο μας τον πετυχαίνουμε κάθε χρόνο με συνέπεια, καθιστώντας τις δομές, τα δίκτυα, τους ανθρώπους και τα μεγέθη της ασφαλιστικής αγοράς γνωστά και προσιτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους, εντός και, κυρίως, εκτός της αγοράς μας. Αυτή είναι η συνεισφορά μας στην προσπάθεια για εξωστρέφεια, διαφάνεια και άμεση επικοινωνία με τον τελικό καταναλωτή της ασφαλιστικής υπηρεσίας.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανταποκρίνονται κάθε χρόνο στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε και τις λίγες και συγκεκριμένες εταιρείες που συστηματικά αρνούνται να δημοσιοποιούν τα μεγέθη που τις αφορούν. Είναι χρήσιμες, για να γίνεται η διάκριση και να είναι ευκρινείς οι προτεραιότητες κάθε σχήματος και ο βαθμός σύνδεσής του με τις ανάγκες του καταναλωτή, ιδιώτη ή επιχειρηματία, για ενημέρωση και διαφάνεια.

Η 30ή έκδοση «Άνθρωποι και Αριθμοί της Ασφαλιστικής και Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας» περιλαμβάνει τα μεγέθη της χρονιάς που σημαδεύτηκε εξ ολοκλήρου από την έξαρση της πανδημίας Covid-19. Το 2021, η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα είδε να αποτυπώνονται στην καθημερινή δραστηριότητά της οι επιπτώσεις της εν εξελίξει πανδημίας, που δοκίμασαν τα αντανακλαστικά και τις αντοχές της. Από τα μεγέθη των ασφαλίστρων και από τις οικονομικές επιδόσεις, προκύπτει ότι η αγορά κατάφερε να ξεπεράσει σχετικά αλώβητη και αυτόν τον σκόπελο.

Συνολικά, η παραγωγή ασφαλίστρων το 2021 εκτιμάται ότι ανήλθε σε €4,77 δισ. (έναντι €4,34 δισ. το 2020), εκ των οποίων τα €2,40 δισ. αφορούν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και τα €2,37 δισ. στις ασφαλίσεις Ζωής. Τις πρώτες τρεις θέσεις, βάσει μεριδίου αγοράς, καταλαμβάνουν στις ασφαλίσεις Ζωής οι εταιρείες Eurolife FFH, Εθνική Ασφαλιστική και ΝΝ Hellas και στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών οι Generali, Εθνική Ασφαλιστική και ERGO Ασφαλιστική.

Η τάση για εξαγορές και συγχωνεύσεις διατηρεί τη δυναμική της και το 2022, η οποία, πέρα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, επεκτείνεται και στον τομέα της διαμεσολάβησης. Βέβαια, δεδομένου ότι τα μεγέθη των γραφείων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι μικρότερα, δεν τραβούν την προσοχή των οικονομικών φύλλων, ωστόσο, μέσω των εξαγορών, που ήδη καταγράφονται στον κλάδο, αλλάζει η γεωγραφία της ασφαλιστικής αγοράς και, εν συνεχεία, θα αλλάξουν μοιραία και οι ισορροπίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Απολύτως ενδεικτικός της δυναμικής του κλάδου είναι ο κύκλος εργασιών που καταγράφουν, από έτος σε έτος, αλλά και συνολικά, οι 116 επιχειρήσεις μεσιτείας και ασφαλιστικής πρακτόρευσης που παρουσιάζονται στις σελίδες της έκδοσης.

Η κυπριακή ασφαλιστική αγορά αγκαλιάζει και φέτος την προσπάθειά μας, συμμετέχοντας με τους φορείς και τις εταιρείες της για άλλη μια χρονιά.

Ευελπιστούμε, με κάθε έκδοση του «Άνθρωποι και Αριθμοί της Ασφαλιστικής και Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας», να προσφέρουμε μία πλήρη εικόνα της αγοράς, με την ίδια εγκυρότητα που χαρακτηρίζει το πόνημά μας τα τελευταία 30 χρόνια.

Αμαλία Ρουχωτά
Εκδότης


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας