Κοινό ΦΠΑ για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ζητά η Insurance Europe

1877

Οι κανόνες για τον ΦΠΑ πρέπει να εκσυγχρονιστούν ώστε να αντανακλούν την πραγματικότητα της αγοράς

Η Insurance Europe δημοσίευσε ένα έγγραφο θέσεων με το οποίο ζητά διεξοδική αναθεώρηση της Οδηγίας για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, Value Added Tax (VAT) και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων που αφορούν τον ΦΠΑ στην ΕΕ, ιδιαίτερα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Όπως επεσήμανε η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Ενώσεων, η υποχρέωση ΦΠΑ στις συναλλαγές των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εξακολουθεί να διέπεται από μία οδηγία που εφαρμόστηκε το 1977 και γράφτηκε ακόμη νωρίτερα.

Επειδή η παρούσα οδηγία είναι από πολλές απόψεις παρωχημένη και δεν εφαρμόζεται σωστά στις τρέχουσες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η Insurance Europe πιστεύει ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των κανόνων ΦΠΑ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έδειξαν, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη προσαρμογής της συγκεκριμένης οδηγίας στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Ως εκ τούτου, η Insurance Europe δήλωσε ότι η αναθεώρηση θα πρέπει να επιδιώξει τη δημιουργία ασφάλειας δικαίου, εφαρμόζοντας τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να ξεπεράσει τις ερμηνείες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που μπορεί να είναι υπερβολικά περιοριστικές και οδηγούν σε σημαντική αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων (π.χ. όσον αφορά τη διαθεσιμότητα σε ομάδες κατανομής κόστους στον χρηματοπιστωτικό τομέα).

Η έλλειψη προσαρμογής των υφιστάμενων κανόνων ΦΠΑ στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς οδήγησε σε μια κατάσταση, όπου τα κράτη μέλη προσπαθούν να βρουν ισορροπία στην εθνική τους αγορά για να μπορούν να εφαρμόσουν τη δική τους ερμηνεία του νόμου. Αυτό οδήγησε σε άνισους όρους ανταγωνισμού εντός της ΕΕ, καθιστώντας τον VAT σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και καθορίζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αυτό οδηγεί επίσης σε ακατάλληλη φορολόγηση των παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και απώλεια εισοδήματος ΦΠΑ για τα κράτη μέλη.

Στην πραγματικότητα, η Insurance Europe είναι της άποψης ότι η έλλειψη εναρμόνισης της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ σε όλη την ΕΕ αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την Ένωση Κεφαλαιαγοράς (CMU).

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Insurance Europe καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια αναθεώρηση της οδηγίας ΦΠΑ που να αποσκοπεί στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να εξασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ΦΠΑ είναι κατάλληλη για το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον και μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες προκλήσεις.

Προηγούμενο άρθροΗ εξωδικαστική επίλυση των διαφορών κερδίζει συνεχώς έδαφος
Επόμενο άρθροΣε κέρδη ύψους €2,1-2,5 δισ. στοχεύει η Munich Re το 2018