Κλαδική Σ.Σ.Ε. για εργαζόμενους σε Μεσίτες Ασφαλίσεων

1464
oase black logo

Η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) σε ανακοίνωση της 10ης Οκτωβρίου, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης, και ο Γεν. Γραμματέας, κ. Μανώλης Χατζάκης, επισημαίνει τα εξής αναφορικά με όσα ισχύουν για τους όρους αμοιβής και εργασίας σε επιχειρήσεις Μεσιτών Ασφαλίσεων:

Η ΟΑΣΕ το καλοκαίρι του 2016 προσκάλεσε τον ΣΕΜΑ προκειμένου να συμφωνηθεί η κλαδική ΣΣΕ που θα διέπει τους όρους αμοιβής και εργασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των Μεσιτών Ασφαλίσεων.

Μετά από διαδοχικές καθυστερήσεις και αρνήσεις του ΣΕΜΑ, η ΟΑΣΕ προσέφυγε στον ΟΜΕΔ  (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) και εκδόθηκε η από 31/5/2017 πρόταση μεσολάβησης, η οποία γνωστοποιήθηκε στα δύο μέρη 7/6/2017.

Η Εργοδοτική οργάνωση ΣΕΜΑ αρνήθηκε να συμφωνήσει με την πρόταση της Διαμεσολάβησης, για μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα εξασφάλιζε, αφενός, τα δικαιώματα των εργαζομένων-υπαλλήλων των Μεσιτών, αφετέρου θα απέτρεπε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθιερώνοντας το ίδιο εργατικό κόστος για όλες τις επιχειρήσεις Μεσιτών Ασφαλίσεων. Σε όλη τη διαδικασία ο ΣΕΜΑ πρότεινε βασικούς μισθούς στο επίπεδο όσων ισχύουν για τη ΓΣΕΕ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στην πρωτοβάθμια επιτροπή διαιτησίας, η οποία συμφώνησε με την πρόταση της Μεσολάβησης (απόφαση: https://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/%CE%A0%CE%9A-3-18.pdf).

Και πάλι ο ΣΕΜΑ διαφώνησε και οδηγηθήκαμε στην πενταμελή δευτεροβάθμια επιτροπή διαιτησίας, η οποία τον Ιούλιο του 2018 αποφάσισε για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις Μεσιτών ασφαλίσεων όλης της χώρας (https://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/DA8-PENT-2018.pdf).

Με την απόφαση αυτή δεν μεταβάλλονται οι βασικοί μισθοί που ορίζονταν με την κλαδική ΣΣΕ που έληξε το 2012 (βασικός μισθός 1ου κλιμακίου 956 € κ.λπ.). Παράλληλα, αποφασίστηκε μεταβατική διάταξη προσαρμογής των μισθών  όσων προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η διάρκεια της κλαδικής ΣΣΕ προσδιορίστηκε από 16/12/2016 έως 31/12/2018. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μισθολογικές διορθώσεις-προσαρμογές πρέπει να γίνουν από την ημερομηνία αυτή και οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν άμεσα τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Θεωρούμε ότι η απόφαση της διαιτησίας ήταν μια πρώτη επιτυχία της Ομοσπονδίας (ΟΑΣΕ) απέναντι στην προσπάθεια των εργοδοτών και του ΣΕΜΑ να μην υπάρχει κλαδική σύμβαση και να οδηγηθούμε τελικά σε βασικούς μισθούς της τάξης των 600 ευρώ!

Η ΟΑΣΕ θεωρεί ότι στην  επιτυχία της  μεγάλης αυτής προσπάθειας ήταν σημαντική η στήριξή σας μέσα από τη μαζική συμμετοχή σας στο κλαδικό σωματείο (ΣΥΑΕ). Σας καλούμε όλες και όλους να διαβάσετε την κλαδική ΣΣΕ και να απευθυνθείτε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους σας, προκειμένου να διευκρινιστούν για την κάθε περίπτωση όσα σας αφορούν (Τηλ.: 210 3616572 e-mail: [email protected] και [email protected])».

 

Προηγούμενο άρθροΤεχνολογία & Kαινοτομία: Στρατηγικές εκτιμήσεις για την ασφαλιστική εταιρεία του σήμερα
Επόμενο άρθροΑσφαλίσεις Ζωής: Οι 10 πρώτες εταιρείες ανά κλάδο το 2017