Εταιρείες

Kaspersky: Οι κίνδυνοι των δημόσιων Wi-Fi

Το δημόσιο Wi-Fi είναι αρκετά δημοφιλές σε καφετέριες, αεροδρόμια ή στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια διακοπών ή επαγγελματικών ταξιδιών. Παρά την ευκολία και την αντιληπτή αναγκαιότητα της διατήρησης της σύνδεσης, αυτές οι κοινότυπες καταστάσεις απαιτούν επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Για την ασφαλή αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο ασφαλών πρακτικών για τη χρήση ελεύθερων δικτύων.   

Το δημόσιο Wi-Fi είναι ένας βολικός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι εν κινήσει, είτε σε μια καφετέρια, σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε ένα αεροδρόμιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ζητήματα ασφαλείας κατά τη σύνδεση σε αυτά τα ελεύθερα δίκτυα. Μερικές φορές, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα Wi-Fi ή θέτουν σε κίνδυνο τα υπάρχοντα δίκτυα. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ονόματα που μοιάζουν πολύ με νόμιμα δίκτυα για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να συνδεθούν. Μόλις οι χρήστες συνδεθούν, προσωπικές πληροφορίες, όπως συνδέσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραπεζικά στοιχεία και διευθύνσεις email, γίνονται ευάλωτες σε υποκλοπή και κατάχρηση.

Παρά αυτές τις ανησυχίες, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να προστατευθούν και να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή. Για να αποφευχθεί η ανάληψη περιττών ψηφιακών κινδύνων, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τις ακόλουθες πρακτικές:

  1. Σύνδεση σε δημόσιο Wi-Fi μόνο όταν είναι απαραίτητο. Συνιστάται γενικά να χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο λόγω των πιθανών τρωτών σημείων ασφαλείας τους. 
  2. Επαλήθευση αυθεντικότητας δικτύου. Όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi, η επιβεβαίωση της νομιμότητας του δικτύου με το προσωπικό της υποδομής μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή συνδέσεων σε παραπλανητικά δίκτυα που ενδέχεται να αποθηκεύσουν προσωπικές πληροφορίες.
  3. Προσοχή στη σελίδα σύνδεσης του δημόσιου δικτύου Wi-Fi. Εάν ζητήσει διαπιστευτήρια σύνδεσης μέσω εξωτερικών πλατφορμών όπως τα κοινωνικά δίκτυα, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Τέτοια αιτήματα μπορεί να υποδεικνύουν προσπάθεια ηλεκτρονικού phishing με στόχο την αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών.
  4. Αποφυγή ευαίσθητων συναλλαγών σε δημόσια Wi-Fi. Είναι μια ασφαλής πρακτική να αποφεύγετε την πρόσβαση σε ιστότοπους που απαιτούν στοιχεία σύνδεσης, ιδιαίτερα χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi. Η πρακτική αυτή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υποκλοπής ευαίσθητων δεδομένων.
  5. Ενίσχυση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας με ένα VPN. Η χρήση ενός VPN ενώ βρίσκεστε σε δημόσιο Wi-Fi μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το απόρρητό σας. Τα σύγχρονα VPN κρυπτογραφούν δεδομένα και προστατεύουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και η χρήση τους δεν επηρεάζει σημαντικά την ταχύτητα του διαδικτύου, καθιστώντας τα κατάλληλα για συνεχή χρήση.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο VPN διασφαλίζεται ότι η εμπειρία περιήγησης ενός χρήστη σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi παραμένει ιδιωτική. Εκτός από την παροχή κρυπτογράφησης δεδομένων, ορισμένες ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας προστατεύουν από διάφορους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, όπως το ηλεκτρονικό phishing, όπου οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα για να κλέψουν διαπιστευτήρια σύνδεσης και πλαστογράφηση DNS, η οποία ανακατευθύνει τους χρήστες σε κακόβουλους ιστότοπους. Επιπλέον, η κρυπτογράφηση VPN βοηθά στην προστασία από στοχευμένες επιθέσεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν το ιστορικό περιήγησης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, προσφέροντας ισχυρή προστασία από τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi.  

Επιπλέον, τα VPN μπορούν να χρησιμοποιούνται συνεχώς, όχι μόνο σε συγκεκριμένα σενάρια όπως η σύνδεση σε ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi. Η διατήρηση ενός ενεργού VPN ανά πάσα στιγμή διασφαλίζει ότι τα δεδομένα των χρηστών παραμένουν προστατευμένα, διατηρώντας το απόρρητο ανεξάρτητα από το δίκτυο που χρησιμοποιείται. Επιπλέον, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες VPN δεν θέτουν σε κίνδυνο την ταχύτητα του διαδικτύου, επιτρέποντας στους χρήστες να απολαμβάνουν πλήρη προστασία χωρίς να αντιμετωπίζουν σημαντικές μειώσεις στις ταχύτητες περιήγησης ή λήψης αρχείων.

«Αν και τα VPN θεωρούνται εργαλεία για ειδικές περιστάσεις, μπορούν επίσης να αποτελέσουν λύση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για καθημερινή χρήση. Διατηρώντας ενεργοποιημένο ένα VPN, οι χρήστες ενισχύουν την ασφάλειά τους και διασφαλίζουν τη συνεχή προστασία της ιδιωτικότητάς τους, ενισχύοντας την άμυνά τους έναντι των σημερινών κινδύνων στον ψηφιακό χώρο», σχολιάζει η κα Anna Larkina, ειδικός ανάλυσης περιεχομένου ιστού στην Kaspersky.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας