Διεθνή

IUMI: Mέτρια ανάκαμψη για τις ναυτασφαλίσεις το 2021 και αβεβαιότητα για το μέλλον

Tα παγκόσμια ασφάλιστρα ναυτασφαλίσεων αυξήθηκαν κατά 6,4% πέρυσι και έφτασαν τα $33 δισ., σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Ναυτασφαλίσεων (IUMI).

Η αύξηση οφείλεται στο συνδυασμό μεγαλύτερου όγκου παγκόσμιου εμπορίου, ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ, εντονότερης υπεράκτιας δραστηριότητας και υψηλότερων αξιών πλοίων. Τα ασφάλιστρα για φορτίο (cargo), κύτος (hull), υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και θαλάσσια ευθύνη αυξήθηκαν το 2021.

Η κα Astrid Seltmann, αντιπρόεδρος της επιτροπής Facts & Figures της IUMI, δήλωσε: «Με βάση τα κέρδη που σημειώθηκαν το 2020, το 2021 ήταν ένα ακόμη θετικό έτος για τους ναυτασφαλιστές. Ήταν η χρονιά κατά την οποία το παγκόσμιο εμπόριο είδε μια συγκρατημένη ανάκαμψη, τα συνολικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν, ο αντίκτυπος των ζημιών ήταν ήπιος και, ως αποτέλεσμα, οι δείκτες ζημιών βελτιώθηκαν. Ωστόσο, η θέση αυτή υποβαθμίζεται από τις οικονομικές αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Αναφέρουμε αυτά τα στοιχεία, σε μια εποχή που αρκετοί κλυδωνισμοί πλήττουν την παγκόσμια οικονομία, που έχει ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνει, το αυξανόμενο παγκόσμιο κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός, οι δυσοίωνες προοπτικές για το εμπόριο και η πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών που σχετίζονται με το κλίμα και την πανδημία μας προβληματίζουν. Οι ναυτασφαλιστές αντιμετωπιζουν ορισμένα εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα».

Η IUMI ανέφερε, επίσης, ότι τα έσοδα από ασφάλιστρα σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν μοιρασμένα, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει το 47,2%, την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού το 29,3%, τη Λατινική Αμερική το 10,3% και τη Βόρεια Αμερική το 7,7%. Όσον αφορά την ανά κλάδο παραγωγή ναυτασφαλίστρων, η ασφάλιση φορτίου κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο με 57,4% επί του συνόλου το 2021, η ασφάλιση hull το 23,5%, η ασφάλιση υπεράκτιων εγκαταστάσεων το 11,8% και η θαλάσσια ευθύνη (εκτός IGP&I) το 7,3%.

Πηγή: www.reinsurancene.ws


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας