Διεθνή

Ιστορική συμφωνία Generali – Cattolica αλλάζει το ασφαλιστικό τοπίο στην Ιταλία

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έγινε επισήμως γνωστό ότι ο ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος Generali προσήλθε στη διάσωση της Cattolica Assicurazioni, ενός προβληματικού τοπικού ανταγωνιστή της στoν οποίo είναι μέτοχος η Berkshire Hathaway του Warren Baffett.

Οι ρυθμιστικές αρχές τον περασμένο μήνα απαίτησαν από την Cattolica να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, αφού η αστάθεια της αγοράς που σχετίζεται με το κορωνοϊό έπληξε την οικονομική θέση των ασφαλιστών Ζωής.

Οι ασφαλιστές παγκοσμίως έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση, η οποία μείωσε την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους και αύξησε τις υποχρεώσεις τους. Ήδη από τον Μάρτιο, η EIOPA προέτρεψε τους ασφαλιστές να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους ακυρώνοντας τη διανομή μερισμάτων.

Η Generali, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας, δήλωσε ότι θα πληρώσει €300 εκατ. για το 24% της Cattolica, εκτιμώντας την εταιρεία στα €1,25 δισ. Πηγές που γνωρίζουν μιλούν για τη διάσωση ενός ανταγωνιστή που χρειάζονταν κεφάλαια άμεσα. Η συμφωνία θα αμβλύνει τη συμμετοχή της Berkshire Hathaway, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Cattolica από το 2017 με μερίδιο 9%. Η Cattolica σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει άλλα €200 εκατ. σε ανοιχτή σε όλους τους μετόχους έκδοση μετοχών.

Ο δείκτης φερεγγυότητας της Cattolica μειώθηκε από 183% στα τέλη του περασμένου έτους σε 133% αυτόν τον μήνα.

Η μετοχή της Cattolica αυξήθηκε 33% στα 4,80 ευρώ μια μέρα μετά την ανακοίνωση, αν και παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα 7,30 ευρώ στα οποία διαπραγματευόταν στις αρχές του έτους. Η μετοχή της Generali παρέμεινε σταθερή.

Η διάσωση έρχεται ενώ η Cattolica βρίσκεται σε νομική διένεξη με τον πρώην Γενικό Δ/ντή της, Alberto Minali. Ο κ. Minali, ο οποίος ήταν CFO της Generali πριν ενταχθεί στην Cattolica, απομακρύνθηκε από τη θέση του πέρυσι μετά από σύγκρουση με το διοικητικό συμβούλιο για ζητήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη στρατηγική. Μηνύει την εταιρεία για 9,6 εκατ. ευρώ για την αποχώρησή του.

Το μετοχικό μερίδιο που έλαβε η Generali έρχεται παράλληλα με μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία αφορά σε τομείς, όπως η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η αντασφάλιση και η τεχνολογία (π.χ. τηλεματική στα αυτοκίνητα).

«Η στρατηγική συνεργασία με την Cattolica αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία αυτήν τη στιγμή στην Ιταλία για κερδοφόρα ανάπτυξη στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και καινοτόμες υπηρεσίες», δήλωσε ο Marco Sesana, επικεφαλής της Generali.

Ο James Shuck, αναλυτής της Citi, δήλωσε: «Για τη Generali, αυτό σημαίνει πρόσβαση σε 3,5 εκατομμύρια πελάτες και 1.400 πράκτορες, σε μια πολύ ελκυστική τιμή».

Η Cattolica κατέχει μερίδιο 6% στην ιταλική ασφαλιστική αγορά, σε σύγκριση με το 16% της Generali, σύμφωνα με τον κ. Shuck.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι για την Cattolica η εξαγορά από την Generali  του 24,4%, σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή. Μετά από 124 χρόνια ως συνεργατική εταιρεία, θα πρέπει να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατόν έκτακτη γενική συνέλευση και να αλλάξει το “dna” της με τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας