Μελέτες

Ισχυρή αλλά άνιση ανάπτυξη προβλέπει η Allianz για το 2022

Το 2022 θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την πανδημία ή πρόκειται να ξαναζήσουμε τα ίδια; Στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση για τις Οικονομικές Προοπτικές 2022, η Allianz Research εξετάζει τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και προσδιορίζει τις κύριες εξελίξεις για το 2022 –και δεν δείχνει τόσο αισιόδοξη!

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Allianz, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, αν και άνιση, καθώς παρατηρείται μια αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των προηγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών.

Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε, κυρίως, από την κατανάλωση, την αύξηση των επενδύσεων και την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου.

Ως εκ τούτου, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά +4,1% το 2022, με την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ να αναπτύσσονται παράλληλα με την παγκόσμια οικονομία στο +4,1% και +3,9%, αντίστοιχα. Η Kίνα, με ανάπτυξη +5,2% το 2022, θα έχει τη χαμηλότερη συμβολή στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ από το 2015, προκαλώντας πιθανότατα αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Τα ποσοστά εμβολιασμού, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πολιτικές επιλογές θα είναι οι παράγοντες που ενδέχεται να εμποδίσουν την ανάπτυξη.

(Α)βεβαιότητα που προκαλείται από τον πληθωρισμό

Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές και η αγορά εργασίας δύσκολη, αυτό που απασχολεί όλους και θα συνεχίσει να απασχολεί μέχρι τα μέσα του 2022 είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, φέτος, καθώς η ανάκαμψη εδραιώνεται.

Συνολικά, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός, φέτος, αναμένεται να παραμείνει υψηλός, στο 4,4% στις ΗΠΑ και κοντά στο 3% στην Ευρωζώνη.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων, οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς μια πιο επιθετική νομισματική στάση, για να αποτρέψουν να ενσωματωθεί ο πληθωρισμός στις προσδοκίες.

Το παγκόσμιο εμπόριο πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο

Αν και έχει επηρεαστεί αρνητικά από την παραλλαγή Omicron και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και σε επίπεδο εργατικού δυναμικού, το παγκόσμιο εμπόριο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ξανά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και αναμένεται να αυξηθεί κατά +5,4% το 2022 και +4,0% το 2023.

Σε επίπεδο κλάδου, αυτοί που ξεχώρισαν το 2021 με ισχυρές εξαγωγές θα συνεχίσουν και το 2022 (ενέργεια, ηλεκτρονικά, μηχανήματα και εξοπλισμός). Ο μεγάλος νικητής των εξαγωγών το 2023 θα πρέπει να είναι η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ανάκληση πολιτικών στήριξης: η βιασύνη δημιουργεί σπατάλη

Για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη, είναι απαραίτητη η σταδιακή ανάκληση των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών στήριξης. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η δημοσιονομική εξυγίανση στις ΗΠΑ θα είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με την Ευρώπη, ενώ, όπως αναφέρθηκε ήδη, η νομισματική πολιτική μπορεί να είναι πιο επιθετική, λόγω των τρεχουσών πληθωριστικών πιέσεων στις προηγμένες οικονομίες.

Μεγαλύτερη απόκλιση στην εξομάλυνση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής μεταξύ των χωρών, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις ανισορροπίες και να διαταράξει την ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου. Καθώς το χάσμα όσον αφορά τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ πρόκειται να διευρυνθεί, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος αποσύνδεσης, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στην κεφαλαιαγορά.

Οι αυστηρότεροι οικονομικοί όροι ή η πρόωρη ανάκληση των πολιτικών στήριξης θα μπορούσαν, επιπλέον, να υπονομεύσουν την ανάκαμψη και να αυξήσουν τις ευπάθειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Αντίθετα, εάν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να βρεθούν πίσω από την καμπύλη (σ.σ.: δηλαδή, δεν αυξάνουν τα επιτόκια με αρκετά γρήγορο ρυθμό ώστε να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό), με αποτέλεσμα η αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το αναμενόμενο να προκαλεί πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις ανατροφοδότησης μισθών-τιμών, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Οι γνωστοί άγνωστοι

Πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με την omicron και άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάκαμψη και να δημιουργήσουν πρόσθετες ανισορροπίες παγκοσμίως. Εφόσον τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν κάτω από το όριο που απαιτείται για την εξασφάλιση της ανοσίας της αγέλης, πιθανά νέα lockdown θα μπορούσαν να κάνουν την ανάκαμψη άνιση και ελλιπή.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, φέτος, και μαζί με αυτούς ο κίνδυνος από τον (κακό) χειρισμό της κρίσης Covid-19, που είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο εθνικών δημοσκοπήσεων. Ψηφοφορίες-κλειδιά θα διεξαχθούν στην Πορτογαλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία. Οι δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες, η Κίνα και οι ΗΠΑ (ενδιάμεσες εκλογές), θα κατευθυνθούν επίσης στις κάλπες, όπως και η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ινδία.

Στις αναδυόμενες αγορές, αναμένονται εκλογές στις Φιλιππίνες, την Κολομβία και τη Βραζιλία. Στο γεωπολιτικό μέτωπο, η σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι πιθανό να παραμείνει τεταμένη.

Εκτός από την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, η βασική πολιτική προτεραιότητα θα πρέπει να στοχεύει στη βαθμονόμηση του σωστού επιπέδου υποστήριξης του ρυθμού ανάκαμψης και στη σταδιακή στροφή προς πιο στοχευμένα μέτρα, που θα επικεντρώνονται σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς.

Πηγή: Allianz.com


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας