Διεθνή

Insurance Europe: Οι προτάσεις της Ε.Ε. για τους Ιδιώτες Επενδυτές δεν είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών

Η Insurance Europe ανησυχεί ότι ο συνολικός αντίκτυπος της δέσμης μέτρων για την προστασία των Ιδιωτών Επενδυτών (EU Retail Investment Strategy), που ανακοίνωσε, στις 24 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταστήσει το επενδυτικό “ταξίδι” των καταναλωτών πολύ μακρύτερο, πιο περίπλοκο και περισσότερο αποθαρρυντικό από πριν.

Όπως επισημαίνει στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ενώσεων, μέσα σε ένα κατάλληλα σχεδιασμένο νομοθετικό πλαίσιο, τα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται στην ασφάλιση αποτελούν το κλειδί για τους καταναλωτές που επενδύουν με εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές, έχουν πρόσβαση στην ασφαλιστική προστασία και προετοιμάζονται για τα γηρατειά. Στο πλαίσιο αυτό, η Insurance Europe υποστηρίζει σθεναρά τον δεδηλωμένο στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη στρατηγική της για τους Ιδιώτες Επενδυτές, δηλαδή την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στις κεφαλαιαγορές, και χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να καταστεί το νομοθετικό πλαίσιο πιο φιλικό προς την ψηφιακή τεχνολογία, να εξορθολογιστεί η ενημέρωση των καταναλωτών και να προωθηθεί η χρηματοοικονομική εκπαίδευση.

Ωστόσο, υπάρχουν τρεις νέες διατάξεις που απαγορεύουν τις προμήθειες˙ όταν πρόκειται για πωλήσεις που περιορίζονται στην εκτέλεση εντολής του πελάτη, για πωλήσεις χωρίς συμβουλές και για ανεξάρτητες συμβουλές. Επιπλέον, στην περίπτωση πωλήσεων με συμβουλευτική υποστήριξη, στο πλαίσιο του πρόσθετου ελέγχου για την αντιμετώπιση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων, προτείνονται νέες υπερβολικές απαιτήσεις όταν καταβάλλονται προμήθειες. Παράλληλα, η θέσπιση “value for money” κριτηρίων αναφοράς όσον αφορά το κόστος και τις αποδόσεις είναι πιθανό να οδηγήσει στον καθορισμό των τιμών. Συνολικά, όπως τονίζεται, τα μέτρα αυτά δεν θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές. Θα περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση των καταναλωτών σε επενδυτικές ευκαιρίες και είναι πιθανό να αυξήσουν τα υφιστάμενα κενά στις συντάξεις και στην παροχή προστασίας.

Η Insurance Europe πιστεύει ακράδαντα ότι οι καταναλωτές εξυπηρετούνται καλύτερα όταν λαμβάνουν απλές και σαφείς πληροφορίες, έχουν εύκολη πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες, σε ασφαλιστική προστασία και σε συμβουλές όταν τις χρειάζονται και μπορούν να επιλέγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ταιριάζουν στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Οι προτάσεις της Ε.Ε. για τους ιδιώτες επενδυτές υπολείπονται σε αυτούς τους τομείς, υπογραμμίζει η Insurance Europe, τονίζοντας, εν κατακλείδι, ότι θα συνεχίσει να εξετάζει τις λεπτομέρειες των προτάσεων και να επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο η ασφάλιση μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των κενών στις συντάξεις και στην προστασία.

Διαβάστε επίσης: Αλλάζει το πλαίσιο για τους Ιδιώτες επενδυτές – Τι θα γίνει με τις προμήθειες


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας