Διαμεσολαβούντες

Η ΠΟΑΔ επανέρχεται στο θέμα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας

Για το φλέγον θέμα των αυξήσεων στα ασφαλιστήρια υγείας τοποθετείται και πάλι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), δίνοντας στη δημοσιότητα επιστολή που είχε αποστείλει στην ΕΑΕΕ στις 7/8/2023.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΑΔ, κ.κ. Ηλίας Τσολάκης και Δημήτρης Μουντάκης, επισημαίνουν τις επιπτώσεις που υφίστανται οι επαγγελματίες του κλάδου και τους κινδύνους που διαβλέπουν, ενώ παράλληλα προτείνουν λύσεις, όπως η εφαρμογή loss ratio και στον κλάδο υγείας και η υιοθέτηση ζωνών ασφάλισης με διαφορετικό ασφάλιστρο ανά περιοχή.

Η ΠΟΑΔ ανακινεί ένα θέμα που απασχολεί έντονα την αγορά και τους καταναλωτές και δεν είναι μόνη της…

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Κε Σαρρηγεωργίου, Μέλη του Δ.Σ της ΕΑΕΕ, Κύριε Καντώρο Πρόεδρε της Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ,  η επιστολή αυτή απευθύνεται σε εσάς τους καθ’ ύλην αρμόδιους στο θέμα που θέλουμε να θέσουμε στις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ασφαλίσεις υγείας φυσικών προσώπων μέσω του κλάδου ζωής ή του κλάδου Π.Α.

Έρχονται καθημερινά στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών από όλη την Ελλάδα καταγγελίες συναδέλφων επαγγελματιών πρακτόρων, συντονιστών και μεσιτών για αθέμιτες πρακτικές αύξησης των ασφαλίστρων υγείας πέραν των συμφωνηθέντων από τους γενικούς και ειδικούς όρους έκδοσης των συμβολαίων αλλά και αυξήσεις, χρησιμοποιώντας ως μέσο εξυγίανσης της ανόδου αυτής τους δείκτες τιμών καταναλωτή, ακόμη και τις αυξήσεις των νοσηλίων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ή λόγω αυξημένου κόστους αποζημίωσης, ακριβότερες ιατρικές υπηρεσίες ή αυξημένες τιμές των αναλώσιμων ειδών στα χειρουργεία ακόμη και των συμβεβλημένων ιατρικών κέντρων των οποίων οι συνομιλητές είστε εσείς.

Δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής κάτοχος ενός συμβολαίου υγείας να γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εξυγίανση του κλάδου.

Όλα αυτά και άλλα τόσα το μόνο που καταφέρνουν είναι να απομακρύνουν τον Έλληνα πολίτη από την αδιαμφισβήτητα χρήσιμη γι’ αυτόν και την οικογένειά του ασφάλιση υγείας, αλλά κάνουν και τον Έλληνα Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή να αμφιβάλει για τις προθέσεις των Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Έχετε στα χέρια σας όλα τα αποτελέσματα των παρουσιάσεων-συνεντεύξεων των Ασφαλιστικών Επαγγελματιών Διαμεσολαβητών με τους υποψηφίους πελάτες του καθενός, δεν είναι χρήσιμο να αναρωτηθείτε γιατί δεν τελεσφορούν όλες αυτές οι παρουσιάσεις προς όφελος των Ασφαλιστικών Εταιρειών;

Η αγωνία όλων μας είναι πως οι κόποι και οι προσπάθειες ετών να διατηρήσουμε υψηλό το φρόνιμα όσων διατηρούν συμβόλαια υγείας χωρίς να έχουν καμιά απαίτηση, παρά μόνον να βλέπουν τις αυξήσεις των ασφαλίστρων τους από χρόνο σε χρόνο να γίνονται απαγορευτικές θα πάνε χαμένοι.

Η ΠΟΑΔ έχει θέσει και στο παρελθόν ερωτήματα προς την ΕΑΕΕ για τις απαγορευτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, αλλά πιστεύουμε πως σήμερα η κατάσταση ολισθαίνει προς το χειρότερο χωρίς καμιά περίπτωση επιστροφής στην υγιή πραγματικότητα.

Πρέπει να εφαρμοστεί μέτρο loss Ratio και στον κλάδο υγείας, ασφαλισμένος που δεν κάνει χρήση του νοσοκομειακού προγράμματος του, να του δίδεται έκπτωση στα ασφάλιστρα μελλοντικής  περιόδου.

Πρέπει να εφαρμοστεί ζώνη ασφάλισης με διαφορετικό ασφάλιστρο και στον κλάδο υγείας.

Δεν μπορεί κάτοχος συμβολαίου υγείας από την Φλώρινα ή την Ιεράπετρα να καταβάλει τα ίδια ασφάλιστρα για το ίδιο προϊόν με έναν κάτοχο συμβολαίου υγείας του Ν. Αττικής ή του Ν. Θεσσαλονίκης, δεν κάνουν την ίδια χρήση εκ πραγμάτων.

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να μετατραπεί σε πολυτέλεια!

Αφουγκραστείτε τις αγωνίες μας και τους προβληματισμούς μας, όλοι εμείς οι καθημερινά αγωνιζόμενοι μέσα από εμπορικές πολιτικές και εγκυκλίους που εκπονούνται από την πλευρά σας προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε μια αγκύλωση που δεν έχει καμιά ευθεία γραμμή, κάθε ημέρα το θέμα των αυξήσεων των ασφαλίστρων ολισθαίνει προς το χειρότερο.

Ας αναρωτηθούμε τι θα γίνει εάν στο τέλος του χρόνου παραμείνουν ενεργά όσα συμβόλαια υγείας έχουν υψηλό δείκτη ζημιών και λόγω του περιβάλλοντος που δημιουργείται γύρω από αυτό το φαινόμενο του εκφοβισμού του πωλητή να πουλήσει ένα συμβόλαιο υγείας δεν γίνονται νέες πωλήσεις.

Ας αναρωτηθούμε όλοι μας μήπως μας χαρακτηρίσουν όσοι δεν μας αγαπάνε ως άλλους καιροσκόπους που θέλουν να ανέλθουν επαγγελματικά και κοινωνικά με οποιονδήποτε τρόπο. 

Η ΠΟΑΔ το φαινόμενο αυτό θα το θέσει και στον Ευρωπαίο εταίρο μας, την Bipar, ως ένα μέσο διαβούλευσης προς συζήτηση που πρέπει να έχει ευοίωνο τέλος.

Σας ευχαριστούμε, τελούμε σε αναμονή της θέσεώς σας.

Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της ΠΟΑΔ
Ηλίας Τσολάκης, Πρόεδρος
Δημήτριος Μουντάκης, Γεν. Γραμματέας


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας