Εταιρείες

Ι.Ο.ΑΣ.: Νέα καμπάνια «Η παρέα σε οδηγεί με ασφάλεια/Safe Space in Cars»

Λαμβάνοντας υπόψιν πως τα τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 5 – 29 ετών (WHO,2022) και με αφορμή τα τροχαία συμβάντα στη διάρκεια των εορτών που συγκλόνισαν τη χώρα μας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» προωθεί στην Ελλάδα τη νέα καμπάνια “Η παρέα σε οδηγεί με ασφάλεια/Safe Space in Cars”, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (Liikenneturva), ενθαρρύνοντας τους νέους να αντισταθούν στην πίεση των συνομιλήκων (peer pressure) και να αποδοκιμάζουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές στον δρόμο.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, η εκστρατεία αποτελείται από ένα σύντομο video την προσαρμογή του οποίου στα Ελληνικά έχει επιμεληθεί το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Παράλληλα, το Ινστιτούτο έχει μεριμνήσει να συμπεριλάβει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα για τους έφηβους ειδική ενότητα για το θέμα της επιρροής των νέων από τους συνομήλικους τους.

Με γνώμονα ότι:

  • Η παρουσία συνομήλικων (Gheorghiu, Delhomme & Felonneau, 2015):
    • Αποτελεί συχνή αιτία οδήγησης με υψηλή ταχύτητα
    • Αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης & τη σοβαρότητα τραυματισμών
    • Αυξάνει τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές (πχ διάσπαση, αλκοόλ)
  • Οι συνομήλικοι μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την οδηγική συμπεριφορά είτε ως παράγοντας διάσπασης είτε ως άμεση επιρροή (πείθουν τον οδηγό να κάνει κάτι ριψοκίνδυνο) είτε ως μοχλός πίεσης παραβατικότητας με σκοπό την ένταξη σε μια ομάδα.

Το Ινστιτούτο με την εν λόγω καμπάνια προσδοκά να συμβάλει στη μεταβολή αυτής της επιρροής από αρνητική σε θετική και να δώσει φωνή στους νέους να αντισταθούν στους φίλους τους όποτε γίνονται μάρτυρες απερισκεψίας ή επικίνδυνης επίδειξης στο δρόμο θέτοντας τα θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ τους αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) επιβεβαιώνει την πεποίθηση και τις παρατηρήσεις μας ότι οι νέοι και θέλουν και μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να έχουν τη σωστή πληροφόρηση και ερεθίσματα.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα, στην οποία, συμμετείχαν 9.000 νέοι 16-25 ετών (Gen Z) από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία, την Κένυα, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Ισπανία και τη Χιλή, κατέδειξε ότι οι νέοι θέτουν σε προτεραιότητα την ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα ενώ συγχρόνως το μεγαλύτερο ποσοστό επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά σε θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση της.

Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας