Άρθρα

Η Κυβέρνηση εκτίθεται και εκθέτει τους ασφαλιστές

Με μια κακοσχεδιασμένη και ελλιπή πρόταση έρχεται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει το κόστος από φυσικές καταστροφές.

Δεν μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η αλαζονεία με την οποία προσέγγισε, για μια ακόμα φορά, η Κυβέρνηση ένα ζήτημα που αγγίζει και το πεδίο της Ιδιωτικής Ασφάλισης (είναι πολύ… νωπή η εμπειρία μας από τον νόμο για την Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες…). Το σχέδιο, όπως αυτό περιγράφεται σε σχετικά δημοσιεύματα, μιλά για υποχρεωτική ασφάλιση, από το 2025 και μετά, των ΝΕΩΝ κτηρίων, που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για καταστροφικά συμβάντα, όπως φωτιές και πλημμύρες –νέων κτηρίων, λες και θα σχεδιάσουμε εκ του μηδενός μια νέα πολιτεία!

Πέραν του προφανούς σε όποιον ασχολείται έστω τα τελευταία πέντε λεπτά με την κλιματική κρίση, ότι δηλαδή ο χάρτης επικινδυνότητας των περιοχών αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, υπάρχει και μια σειρά άλλων προβλημάτων σε αυτήν την προσέγγιση, ικανών να ακυρώσουν εν τη γενέσει της όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων.

Θα τα αναδείξει, ελπίζουμε, με ισχυρή επιχειρηματολογία η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών στην προαναγγελθείσα περίοδο διαβούλευσης. Είναι όμως προφανές ότι κανείς εκπρόσωπός της δεν συμμετείχε στην ομάδα που σχεδίασε και εισηγήθηκε τον «νέο κλιματικό νόμο», τουλάχιστον στα πεδία εκείνα που αφορούν την ασφαλιστική επιστήμη, βασικές έννοιες της οποίας δείχνουν να παραβιάζονται κατάφωρα… Αλλά και όσοι συμμετείχαν στην ομάδα προφανώς δεν έκαναν τον κόπο ή δεν προβληματίστηκαν για το τι ισχύει σε άλλες κοινωνίες, προς τις οποίες οφείλουμε να τείνουμε… Εξ ου και ο ισχυρισμός μας περί αλαζονείας, καθώς ξεκάθαρα η Πολιτεία περιμένει την αρωγή και τη συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς ωστόσο να τις αξιώνει ως συνομιλητές!

Τελικά, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθούν αποτελεσματικά οι περιουσίες των πολιτών ή να πετάξει από επάνω της την ευθύνη αποζημίωσης και αρωγής σε περίπτωση καταστροφικών συμβάντων;

«Α.Α.»


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας