Η καταστροφικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια

1337
california fires

Σύμφωνα με ανάλυση της RMS (εταιρεία μοντελοποίησης καταστροφικών κινδύνων) 15 εξαιρετικής έντασης μέτωπα έχουν κάψει ήδη πάνω από 280.000 στρέμματα στην Καλιφόρνια, έχουν καταστρέψει περίπου 7.000 σπίτια και επιχειρήσεις, και έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους (56 μέχρι αυτή τη στιγμή).

Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ 12.000 πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τις πυρκαγιές.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, η Camp fire, είναι η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία, έχοντας ήδη κάψει 6.700 κτίσματα. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με ιδιαίτερα έντονους ανέμους, εξαπλώθηκε με ταχύτητα κατάληψης χώρου ίσου με ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο ανά δευτερόλεπτο, με ολόκληρες πόλεις στην πορεία της να έχουν καταστραφεί.

Δύο ακόμα μεγάλες πυρκαγιές στη Νότια Καλιφόρνια βρίσκονται πολύ κοντά της: οι πυρκαγιές Woolsey και Hill, οι οποίες έχουν προκαλέσει 250.000 εκκενώσεις. Η πυρκαγιά του Woolsey έχει κάψει πολλά καλά και γνωστά τοπικά ορόσημα και γειτονιές, εκατοντάδες κτίσματα έχουν καταστραφεί και έχουν καταγραφεί ήδη θάνατοι εξαιτίας της.

«Από επιστημονική άποψη, αυτές οι πυρκαγιές δεν συμπεριφέρθηκαν με απροσδόκητους τρόπους, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη στιγμή της ανάφλεξης: ξηρό κλίμα, υγρασία χαμηλής βλάστησης και παρατεταμένοι έντονοι εποχιακοί άνεμοι», αναφέρει η ανάλυση της RMS.

«Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν γρήγορα μετά τις αναφλέξεις τους και τις συσσωρευμένες εστίες καύσης. Καύτρες που εκτοξεύτηκαν στον αέρα προκάλεσαν την εξάπλωση σε μεγάλες αποστάσεις και επέτρεψαν στις φωτιές να υπερπηδήσουν μεγάλους δρόμους και να προκαλέσουν ζημιά πολύ πέρα ​​από τα φλεγόμενα μέτωπα».

Έκθεση της Moody’s (δημοσιοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου) δείχνει ότι με βάση τις πυρκαγιές του παρελθόντος και τον αριθμό των κατεστραμμένων κατασκευών, «οι ασφαλισμένες απώλειες θα μετρηθούν σε δισεκατομμύρια δολάρια».

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.

«Δεδομένης της ήδη υψηλής ζήτησης για κατασκευές από τις πυρκαγιές του 2017 και του 2018 και της ισχυρής αγοράς κατασκευών κατοικιών, η άνοδος της ζήτησης για κατασκευαστική εργασία και υλικά μετά τις τρεις πυρκαγιές θα οδηγήσει σε υψηλότερες ασφαλιστικές ζημίες», αναφέρει η έκθεση.

Οι πυρκαγιές του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2017 είχαν προκαλέσει ασφαλισμένες ζημιές ύψους 12,5 δισ. δολαρίων.

«Οι ασφαλιστές των ιδιοκτητών κατοικιών στην Καλιφόρνια ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν αρνητικά από πρόσθετες απαιτήσεις για την κάλυψη δαπανών διαβίωσης, δεδομένου ότι περίπου 300.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω των τριών πυρκαγιών», αναφέρει η έκθεση της Moody’s.

«Τα επιπλέον έξοδα διαμονής συνήθως καλύπτονται με το 30% της αξίας της κατοικίας και πληρώνονται μόνο εάν το ακίνητο είναι κατεστραμμένο ή εάν το ακίνητο έχει υποβληθεί σε υποχρεωτική εκκένωση. Ορισμένοι ασφαλιστές εμπορικών ακινήτων είναι επίσης πιθανό να κληθούν να αποζημιώσουν και αξιώσεις διακοπής εργασιών επιχειρήσεων».

Προηγούμενο άρθροΚέρδη ύψους €359 εκατομμυρίων για την ERGO στο εννεάμηνο
Επόμενο άρθροΕθνική Ασφαλιστική: Κοινό μέτωπο Διοίκησης και Εργαζόμενων ενάντια στη λασπολογία