Στη σκιά των φυσικών καταστροφών, της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμού που αυτός θα εντείνει, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, με την εκδήλωση που πραγματοποίησε, στις 8 Μαρτίου, επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα αν η ασφάλιση είναι απάντηση στην ανασφάλεια των καιρών.

Πρόκειται ασφαλώς για την καθιερωμένη εκδήλωση που ακολουθεί τη Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ και καλεσμένοι ομιλητές ήταν φέτος οι κ.κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας Ιατρικής Σχολής του Imperial College of London, και Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι… προσωπικές απόψεις του κ. Υπουργού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα όσα ανέφερε ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, για τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να αναλάβει η ιδιωτική ασφάλιση ως «επικουρικό εργαλείο απέναντι στην κλιματική κρίση», μια κρίση που δημιουργεί ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διέθεσε ο κ. Υπουργός, μόνο για τις πυρκαγιές στην Εύβοια και τον σεισμό στην Κρήτη το κράτος έχει, προς το παρόν, καταβάλει €500 εκατ. –«ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ και που κάλλιστα θα μπορούσε να διατεθεί για πάγιες ανάγκες όπως η υγεία ή η παιδεία». Αυτό το μοντέλο, του κράτους-ασφαλιστή, δεν είναι πλέον βιώσιμο, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη. Πρέπει ο πολίτης να είναι ενεργός και συμμέτοχος στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μας θέτει η κλιματική αλλαγή. Το κράτος δεν έχει την ικανότητα να αποζημιώνει τόσο συχνά και τόσο μεγάλα καταστροφικά γεγονότα υποστήριξε ο Υπουργός και υπερθεμάτισε για τη σημασία των ΣΔΙΤ, επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι τα παραπάνω είναι οι προσωπικές του απόψεις οι οποίες δεν μετουσιώνονται σε κυβερνητικές επιλογές.

Η ασφαλιστική αγορά, δυστυχώς, έχει χορτάσει να ακούει τις θετικά προσκείμενες για την ίδια προσωπικές απόψεις των πολιτικών στελεχών. Ως πότε; Σε μια ιδεατή κοινωνία και χώρα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών υπουργός θα έπρεπε να μπορεί απόψεις σαν τις παραπάνω να τις κάνει κοινό κτήμα και να ενεργήσει με βάση αυτές. Αλλού ίσως, εδώ όμως;

Ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων, αλλά από ποιους;

Στη σημασία των ΣΔΙΤ αναφέρθηκε και ο Επόπτης της αγοράς, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μόνιμος ομιλητής τα τελευταία χρόνια στις αντίστοιχες εκδηλώσεις της ΕΑΕΕ. Ο Διοικητής της ΤτΕ τόνισε για ακόμη μία φορά την επάρκεια κεφαλαίων που διαθέτουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις της χώρας μας (85%, περισσότερα κεφάλαια από τα αναγκαία) και τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να παίξουν. Χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη τη θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Τι κρίμα που ο κ. Διοικητής, ενώ εισακούεται σε τόσα άλλα θέματα από την κυβέρνηση, οι επαναλαμβανόμενες προτροπές του για κίνητρα στην ιδιωτική ασφάλιση, μένουν χωρίς ανταπόκριση.

Η ιδιωτική ασφάλιση έχει πολλή δουλειά ακόμη για να γίνει αποδεκτή

Πολλά αλλάζουν, η κρίση εμπιστοσύνης παραμένει

Πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα ήταν και τα όσα είπε ο καθηγητής κ. Ηλίας Μόσιαλος, κυρίως για τους υπεύθυνους του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίοι και καλούνται να αναδιαμορφώσουν τον κλάδο σήμερα. Πώς; Με καθετοποίηση υπηρεσιών και φυσικά με την αξιοποίηση των big data για τη δημιουργία νέων σύνθετων προϊόντων, που θα λαμβάνουν υπόψη τις συννοσηρότητες και τον προληπτικό έλεγχο, και για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, με απώτερο πάντα στόχο τον περιορισμό του κόστους των ασφαλίσεων υγείας. Η πανδημία έδωσε μια σπάνια ευκαιρία να αποκτήσουν οι πολίτες υγειονομική συνείδηση, υποστήριξε ο καθηγητής, και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να αμβλυνθούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και να επιτευχθεί η επιχειρησιακή και θεσμική ανανέωση του ΕΣΥ, που καθυστερεί εδώ και δεκαετίες εις βάρος φυσικά του πολίτη.

Εμείς, πάντως, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε και σε μία ακόμη επισήμανσή του, ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Όπως ξεκάθαρα είπε ο κ. Μόσιαλος, το υψηλότατο ποσοστό της out of pocket δαπάνης για ιατρικές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα αποδεικνύει ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν και δεν εμπιστεύονται τη διαμεσολάβηση του ασφαλιστικού κλάδου.

Η ασφαλιστική αγορά με αριθμούς

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι αν και δραστηριοποιούμενη κάτω από δύσκολες συνθήκες και χωρίς τη στήριξη που χρόνια τώρα περιμένει, η ασφαλιστική αγορά πέτυχε για ακόμη μία χρονιά θετικά αποτελέσματα, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, το 2021 ο τζίρος της ασφαλιστικής αγοράς ανήλθε στα €4,26 δις (+7,7%), οι επενδύσεις της σε €17,8 δις, ενώ τα αποθεματικά της σε €4,5 δις. Το ίδιο διάστημα πλήρωσε €2,3 δις σε αποζημιώσεις. Η αγορά απασχολεί 8.000 υπαλλήλους και 14.000 συνεργάτες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, καθώς και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έμμεσα συνεργαζόμενους, προμηθευτές κ.ά.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η φετινή εκδήλωση της ΕΑΕΕ σηματοδοτεί και την ανάληψη, από 1ης Απριλίου, των καθηκόντων της Γενικής Δ/ντριας από μία αξιόλογη επαγγελματία του κλάδου της Ιδιωτικής ασφάλισης, την κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, η οποία διαδέχεται την κα Μαργαρίτα Αντωνάκη. Για την κυρία Αντωνάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προβλήθηκε αφιερωματικό βίντεο στο οποίο μίλησαν μερικοί από τους πρώην Προέδρους της ΕΑΕΕ και μέλη του ΔΣ, καθώς και ο Πρόεδρος και η Γενική Δ/ντρια της Insurance Europe, που συνεργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια μαζί της και στο οποίο εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση στο πρόσωπο και το έργο της.

Διαβάστε επίσης: Διαδικτυακή εκδήλωση ΕΑΕΕ: «Ασφάλιση. Η απάντηση στην ανασφάλεια των καιρών»


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροEurolife FFH: Στηρίζει την έρευνα του ΚΕΜΕΦΙ για τη γυναίκα και την ελληνική κοινωνία
Επόμενο άρθροΔιαδικτυακή εκδήλωση ΕΑΕΕ: «Ασφάλιση. Η απάντηση στην ανασφάλεια των καιρών»