Διεθνή

Η Ελλάδα μεταξύ των 7 χωρών που θα λάβουν €720 εκατ. για φυσικές καταστροφές το 2021

Η επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ στήριξε την εκταμίευση σχεδόν €720 εκατ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές σε επτά χώρες της ΕΕ το 2021. Μεταξύ των χωρών που θα αποζημιωθούν βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία θα λάβει €1,4 εκατ. για τον σεισμό στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚ., η ενίσχυση ύψους €718,5 εκατ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) θα κατανεμηθεί ως εξής:

Όσον αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες τον Ιούλιο του 2021:

  • €612,6 εκατ. για τη Γερμανία.
  • €87,7 εκατ. για το Βέλγιο.
  • €4,7 εκατ. για την Ολλανδία.
  • €1,8 εκατ. για το Λουξεμβούργο.
  • €797.520 για την Αυστρία.

€1,4 εκατ. θα δοθούν για τον σεισμό στην Κρήτη (Ελλάδα) και για την έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, άλλα €9,5 εκατ.

Το σχέδιο για το πακέτο βοήθειας πήρε το «πράσινο φως» από την αρμόδια επιτροπή του ΕΚ ομόφωνα, με 30 ψήφους υπέρ.

Δηλώσεις

Η εισηγήτρια, κα Henrike Hahn (Πράσινοι, Γερμανία), δήλωσε: «Τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, που εγκρίθηκαν σήμερα από την επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ, αποτελούν σαφή και σημαντική ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο, η αποτελεσματική καταπολέμηση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής, ώστε να μην χρειάζεται να βασιζόμαστε υπερβολικά συχνά στο ΤΑΕΕ, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, διότι η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση».

Σχετικές πληροφορίες

Το Ταμείο δημιουργήθηκε σε συνέχεια των σοβαρών πλημμυρών στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί για 100 καταστροφές, καλύπτοντας πολλά και διάφορα καταστροφικά γεγονότα, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς, καταιγίδες και ξηρασίες. Το Ταμείο έχει επίσης κινητοποιηθεί για 20 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Μέχρι στιγμής έχει παρασχεθεί στήριξη σε 28 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες για ποσό άνω των 7 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας