Εταιρείες

Η ΕΑΕΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο νέο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων

Εγκύκλιο προς τα μέλη της, με την επισήμανση ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις εταιρείες ασφαλίσεων υγείας, απέστειλε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών στις 17 Σεπτεμβρίου, με την οποία τις ενημερώνει για τον νέο νόμο «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων – Σύσταση και καταστατικό της εταιρείας με την επωνυμία “Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία” – Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/39/ΕΕ της επιτροπής της 26ης Νοεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/17/ΕΚ», η ψήφιση του οποίου, αν και είχε προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε (λόγω ΕΝΦΙΑ!) στις 12 του μηνός.

Στην εγκύκλιό της η ΕΑΕΕ αναφέρεται επιγραμματικά στον νέο νόμο και επισημαίνει τα πλέον χαρακτηριστικά και σημαντικά στοιχεία των ρυθμίσεων που εισάγονται: α. ως προς το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ) και β. ως προς την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ).

Ειδικά για την τελευταία, να θυμίσουμε ότι προβλέπεται η συμμετοχή με ποσοστό 20% και αντιπροσωπευτικών ενώσεων ασφαλιστικών εταιρειών (δείτε σχετικές δημοσιεύσεις της «Α.Α.» στις 4 και στις 11 Σεπτεμβρίου).

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απάντηση της Επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΑΕΕ, κας Εύας Βαρουχάκη, σε σχετικό ερώτημα της «Α.Α.», καταρχήν τουλάχιστον, η Ένωση, σύμφωνα με το καταστατικό της, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να συμμετάσχει στην ΕΣΑΝ Α.Ε.

Η ΕΑΕΕ, πάντως, όπως αναφέρεται και στην κατακλείδα της εγκυκλίου, που υπογράφει η Γενική Δ/ντρια, κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, «θα παρακολουθεί τις ενέργειες υλοποίησης του νόμου» και θα ενημερώνει τα μέλη της «για κάθε νεώτερη εξέλιξη που ενδιαφέρει τον Κλάδο Υγείας αλλά και την ΕΑΕΕ ως συλλογικό φορέα εκπροσώπησης των Εταιρειών-Μελών».

Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι αν δεν μείνει στα χαρτιά το όλο νομοθέτημα (όπως έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν –βλ. νόμο Λοβέδρου), η ΕΑΕΕ και οι εταιρείες μέλη της μπορεί να ξαναδούν με θετικό μάτι την ιδέα συνεργασίας με το δημόσιο στον τομέα υγείας, που δεν “περπάτησε” ποτέ, και να προχωρήσουν σε όποια αλλαγή του καταστατικού κριθεί απαραίτητη.

Πάντως, δεν λείπουν τα στελέχη της αγοράς που επισημαίνουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποιες βασικές αδιαπραγμάτευτες αρχές και με βάση αυτές τις αρχές να έχουν μια συλλογική εκπροσώπηση. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με την Υγεία. Το αν επεκταθεί στις συντάξεις και τα επαγγελματικά ταμεία και, γιατί όχι, και σε ένα πρότυπο σχέδιο σύμβασης συνεργασίας με τους διαμεσολαβητές, νομίζουμε ότι εξαρτάται από τις ίδιες και από το αν θεωρούν εαυτούς απλώς ανταγωνιστές ή συναγωνιστές στον αγώνα για την προώθηση της ιδέας της ασφάλισης.

Οψόμεθα.

Δείτε τον ψηφισθέντα νόμο εδώ και την Εγκύκλιο της ΕΑΕΕ εδώ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας