Η άποψη της Insurance Europe για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή (ViDA)

2412

Η Insurance Europe κατέθεσε τις προτάσεις της για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή (ViDA), στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Ευρωπαίοι (αντ)ασφαλιστές χαιρετίζουν τους στόχους της Επιτροπής, για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης που σχετίζεται με τον ΦΠΑ, τη βελτίωση της εναρμόνισης και τη διασφάλιση ότι οι κανόνες είναι κατάλληλοι για την ψηφιακή οικονομία. Ωστόσο, αρκετές πτυχές των προτάσεων της Επιτροπής απαιτούν βελτιώσεις, ώστε να αποφευχθεί η περιττή αναστάτωση για τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες.

Παραδείγματος χάριν:

  • Η προτεινόμενη κατάργηση των συγκεντρωτικών τιμολογίων θα πρέπει να ακυρωθεί. Τα συγκεντρωτικά τιμολόγια χρησιμοποιούνται συνήθως από τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες και η κατάργησή τους θα προκαλούσε σημαντική δυσλειτουργία των επιχειρήσεων.
  • Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα των δύο ημερών για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και τις απαιτήσεις ψηφιακής αναφοράς είναι πολύ στενό, όχι μόνο για την έκδοση του τιμολογίου, αλλά και για τον έλεγχο –και τη γνωστοποίηση– πιθανών αποκλίσεων.
  • Χρειάζεται ενδελεχής εκτίμηση των επιπτώσεων των προτεινόμενων διατάξεων για τις εταιρείες.
  • Το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των νέων απαιτήσεων θα πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικό.
  • Οι πληροφορίες που ζητούνται στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων για την υποβολή εκθέσεων θα πρέπει να περιορίζονται σε εκείνες που είναι απολύτως απαραίτητες για την αντιμετώπιση των κινδύνων απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
  • Οι κανόνες ViDA θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι οι συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος ΦΠΑ και των απαιτήσεων αναφοράς εξαιρούνται επίσης από το πεδίο εφαρμογής των νέων προτάσεων.

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΕΑΕΕ: Εγχειρίδιο Αστικής Ευθύνης Εμπορικών Κινδύνων
Επόμενο άρθροΠροσιτές επισκευές οχημάτων ζητούν η Insurance Europe και 5 ακόμη ενώσεις