27.1 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Gauci και Δημητρίου μίλησαν για τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στην ασφαλιστική αγορά

Στις ομολογουμένως πολλές ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά αναφέρθηκαν οι CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Generali Hellas, κ.κ. Robert Gauci και Παναγιώτης Δημητρίου, και η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε, στις 2 Απριλίου, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (University of Athens MBA).

Η ασφαλιστική αγορά αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στο να προσελκύσει νέα στελέχη, για να καλύψουν τόσο πάγιες όσο και αναδυόμενες ανάγκες του κλάδου. Ως εκ τούτου, η παρουσία των τριών στελεχών στην ημερίδα, με τίτλο «Διαμορφώνοντας το Νέο Επιχειρηματικό Τοπίο: Τάσεις και Προκλήσεις», ήταν μία καλή ευκαιρία, να παρουσιαστούν οι προοπτικές καριέρας που προσφέρει η ασφαλιστική βιομηχανία. Η δε συμμετοχή τους έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΑΕΕ με το University of Athens MBA (θυμίζουμε ότι ανάλογες συνεργασίες η Ένωση διατηρεί με το ΠΑ.ΠΕΙ και το ΟΠΑ).  

Όπως φάνηκε και από τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων στην ημερίδα, είναι πολύ λίγο γνωστό τι κάνει και τι προσφέρει η ασφαλιστική αγορά, ενώ ακόμη κι αυτή η μικρή γνώση, δυστυχώς, είναι συνδεδεμένη με …αμαρτίες του παρελθόντος.

Μιλώντας για την πρώτη τους επαφή με τον χώρο οι κ.κ. Παπασπυροπούλου, Δημητρίου και Gauci παραδέχτηκαν ότι και εκείνοι τυχαία βρέθηκαν, αλλά δεν θα άλλαζαν την επιλογή τους. Τον αναλογιστή κ. Δημητρίου τον συνεπήρε το γεγονός ότι υπήρχαν πράγματα που δεν καταλάβαινε και αυτά αποτέλεσαν το κίνητρο-πρόκληση για να μείνει. Άλλωστε, για τον ίδιο, το πιο σημαντικό είναι «να κυνηγάς τα όνειρά σου, να αναζητάς το διαφορετικό και να επιλέγεις όχι τον εύκολο, αλλά τον δύσκολο δρόμο, γιατί αυτός θα σε αναδείξει».

Tον κ. Gauci, από την άλλη, τον εξίταρε όχι τόσο το τεχνικό σκέλος, αλλά το ότι ο κλάδος έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο˙ «σου δίνει την ευκαιρία να αλλάξεις τον κόσμο και να βοηθήσεις ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μετά από μια καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά, ο κ. Δημητρίου τόνισε καταρχάς το εύρος και την ποικιλία των ειδικοτήτων που χρειάζεται μια ασφαλιστική εταιρεία, για να λειτουργήσει. Πέρα από τις… παραδοσιακές: αναλογιστική, λογιστική, μάρκετινγκ, πωλήσεις κ.λπ., ή τις αυστηρά ασφαλιστικές, όπως το underwriting, η ασφαλιστική αγορά χρειάζεται και ειδικότητες που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τα data. Οι προοπτικές, λοιπόν, απασχόλησης είναι πολλές, οι απολαβές και τα προνόμια υψηλά, ενώ υπάρχουν και ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως η τηλεργασία, που αρκετοί νέοι προτιμούν.

Επιπλέον, ο κ. Gauci επεσήμανε ότι η ασφαλιστική αγορά διαθέτει στελέχη με τεχνικές γνώσεις και εξειδίκευση, αλλά αρκετά συντηρητική προσέγγιση των πραγμάτων, οπότε έχει ανάγκη από νέα ταλέντα και φρέσκιες ιδέες. «Η ουσία του προϊόντος που προσφέρουμε δεν αλλάζει, αλλά χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα πράγματα». Ήδη το κέντρο βάρους για την ασφαλιστική αγορά, όπως το προσδιόρισαν οι κ.κ. Δημητρίου και Gauci, μετατοπίζεται από την αποζημίωση στην πρόληψη και από τα πολυκαναλικά δίκτυα πωλήσεων (multi-channel) στα omni-channel, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά και προϋποθέτουν τη συνεργασία των δικτύων πωλήσεων προς όφελος του καταναλωτή.

Καθώς το επιχειρηματικό τοπίο αλλάζει και μετασχηματίζεται και οι προοπτικές για την ασφαλιστική αγορά αυξάνουν, η επένδυση σε νέα και περισσότερα στελέχη είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Το ζητούμενο είναι, βραχυπρόθεσμα, η κάλυψη των όλο και αυξανόμενων αναγκών και, μακροπρόθεσμα, η ανανέωση του κλάδου, προκειμένου η ασφάλιση να γίνει περισσότερο κατανοητή και προσιτή στον καταναλωτή και να του προσφέρει συνολικές και ολοκληρωμένες λύσεις, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οικοσυστήματος.

Δεν ξέρουμε πόσοι από το νεανικό κοινό της ημερίδας θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταδιοδρομήσουν στην ασφαλιστική αγορά, ωστόσο, παρεμβάσεις σαν αυτές των κ.κ. Gauci και Δημητρίου σίγουρα είναι αναγκαίες και προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς βοηθούν όχι μόνο στην προσέλκυση στελεχών αλλά και στην ανάδειξη της αξίας και της χρησιμότητας του θεσμού της ασφάλισης.

Δήμητρα Καζάντζα


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας