

Η GFIA προτείνει τρόπους, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος των ασφαλιστών, ώστε να βοηθήσουν τις κοινότητες να προετοιμαστούν καλύτερα απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, σε όλο τον κόσμο οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν οικονομικές απώλειες ύψους $120 δισ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 –εκ των οποίων μόνον οι μισές ήταν ασφαλισμένες.
Σύμφωνα με την GFIA, ο χωροταξικός σχεδιασμός διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ως βασική στρατηγική για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αυξανόμενων φυσικών καταστροφών. Σε αντίθεση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική πόλεων, που μπορεί μερικές φορές να δίνουν προτεραιότητα στο δομημένο περιβάλλον έναντι των φυσικών τοπίων, ο χωροταξικός σχεδιασμός ακολουθεί μια πιο ισορροπημένη και ρυθμισμένη από το Κράτος προσέγγιση. Αποτελεί τη βάση των νόμων για την οριοθέτηση και τον περιορισμό ορισμένων χρήσεων γης για την προώθηση της ομαλής ανάπτυξης, αποτρέποντας την υπερβολική καλλιέργεια ή οικοδόμηση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση συγκεκριμένων στρατηγικών και εργαλείων, για τον μετριασμό των κινδύνων και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, όπως:
■ Περιορισμός της ανάπτυξης σε επικίνδυνες περιοχές.
■ Εξασφάλιση ότι το οικιστικό δίκτυο μπορεί να αντέξει ένα εύρος φυσικών καταστροφών.
■ Διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων που προστατεύουν τις κοινότητες.
■ Προώθηση μέτρων προσαρμογής με βάση τη φύση.
■ Ενημέρωση των ενδιαφερομένων και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες.
Ο ρόλος του χωροταξικού σχεδιασμού στην ανθεκτικότητα είναι ουσιαστικός, βοηθώντας τις κοινότητες να διαχειριστούν τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού των κατασκευών, είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματωθούν μέτρα ανθεκτικότητας, για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα στους κλιματικούς κινδύνους. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση προσαρμοσμένου σχεδιασμού και κατασκευής, την εφαρμογή καθολικών αρχών σχεδιασμού, την τυποποίηση των δομικών υλικών, καθώς και τη μετασκευή και την ανοικοδόμηση. Επιπλέον, η προώθηση μιας κουλτούρας συντήρησης και η εξέταση των οικονομικών, κοινωνικών, διαρθρωτικών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών εκτιμήσεων επιπτώσεων είναι ουσιώδεις για τη βιώσιμη ανθεκτικότητα.
Δεδομένης της εμπειρογνωμοσύνης του ασφαλιστικού τομέα στη διαχείριση κινδύνων, η συμμετοχή των ασφαλιστών στον χωροταξικό σχεδιασμό μπορεί να βελτιώσει τα συνολικά αποτελέσματα, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα του τομέα να ασφαλίζει κινδύνους. Από αυτή την άποψη, ο χωροταξικός σχεδιασμός διαδραματίζει ρόλο στην προσαρμογή, ενσωματώνοντας στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων καταστροφών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Η ασφάλιση των ζημιών που προκαλούνται από κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και οι επενδύσεις στην πρόληψη και την ανθεκτικότητα αποτελούν βασικούς μοχλούς προσαρμογής.
Η GFIA προτείνει να υπάρξει μια ανθεκτική στρατηγική χωροταξικού σχεδιασμού που θα βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή του ασφαλιστικού τομέα και περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς μοχλούς δράσης. Ειδικότερα προτείνει:
Περισσότερα εδώ GFIA sets out recommendations.
Στο επόμενο τεύχος της «Α.Α.», θα διαβάσετε όλη την έκθεση στα Ελληνικά.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News