Eurolife FFH: Παραμένει δυνατή με κέρδη €151,9 εκατ. το 2020

2104

• €448,65 εκατ. εγγεγραμμένα ασφάλιστρα

• €291,86 εκατ. σύνολο αποζημιώσεων

• €738 εκατ. ίδια κεφάλαια

• €22,2 εκατ[i]. λειτουργικά κέρδη

Σε ένα λιτό σκηνικό που επέτρεπε στον θεατή να εστιάσει στον ομιλητή και το μήνυμα, ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου απευθύνθηκε διαδικτυακά στους δημοσιογράφους για να ενημερώσει το κοινό για την πορεία του Ομίλου Eurolife FFH, μέλους της Fairfax Financial Holdings Limited, για το 2020.

Μια δύσκολη χρονιά με μαθήματα και ευκαιρίες για την αγορά

Το 2020 ήταν μια χρονιά για βιογραφικό, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, για να τονίσει ότι όποιος αντεπεξήλθε στις δυσκολίες του τελευταίου έτους, μετά από τα πολλά χρόνια κρίσης της ελληνικής οικονομίας, είναι εφοδιασμένος για να ανταπεξέλθει σχεδόν στα πάντα!

Η εικόνα της αγοράς την περασμένη χρονιά ήταν ξεκάθαρα αρνητική, με την πτώση του ΑΕΠ κατά 8,2% να συμπαρασύρει και την ασφαλιστική δραστηριότητα στο -3,7% (-8% στις ασφαλίσεις Ζωής). Ωστόσο, ο κ. Σαρρηγεωργίου και η ομάδα του εστιάζουν στα θετικά μηνύματα. Στην αισιόδοξη πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, διά στόματος Στουρνάρα, για ανάκαμψη ύψους 4% για το 2021 αλλά κυρίως –και πιο ειδικά για την αγορά– στις διαπιστώσεις ότι η υγειονομική κρίση είχε και ορισμένα θετικά επακόλουθα. Η αύξηση των αποταμιεύσεων ενέχει την προοπτική αύξησης της κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, η λογική ανησυχία των πολιτών αφύπνισε ενδιαφέρον για φροντίδα ασφάλισης υγείας, ενώ όλες σχεδόν οι ηλικιακές ομάδες εξοικειώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με τη χρήση του διαδικτύου για τις αγορές υπηρεσιών. Τέλος, μια κάλυψη αρκετά άγνωστη στην Ελλάδα, αυτή της διακοπής εργασιών, έγινε θέμα συζήτησης και απασχολεί πλέον επιχειρηματίες κάθε βεληνεκούς, αλλά και πολύ περισσότερους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, που αναζητούν τρόπους να θωρακίσουν στο μέλλον αποτελεσματικότερα τους πελάτες τους.

Eurolife FFH: Παραμένει δυνατή με κέρδη €151,9 εκατ. το 2020

Το 2020 δεν έλειψαν και οι φυσικές καταστροφές, μεγαλύτερες σε ένταση από κάθε άλλη φορά. Αυτή η τάση φαίνεται ότι θα χαρακτηρίσει και τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας επιτακτικότερη από ποτέ τη δραστηριοποίηση της Πολιτείας στην κατεύθυνση των συνεργιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και φυσικά να υλοποιήσει –επιτέλους! – η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της για φορολογικά κίνητρα στις ασφαλίσεις Περιουσίας.

Η Eurolife FFH έκανε πράξη και αξία αυτά που πρεσβεύει

Η Εταιρεία και το 2020 ήταν παρούσα για να αποζημιώσει τις ζημιές αλλά και να εισφέρει και να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και εκτός αστικών κέντρων, σε ακριτικές και μεθόριες περιοχές.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα παραπάνω η Εταιρεία βασίστηκε στα καλά αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε. Συγκεκριμένα, και όπως τονίζει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια ο κ. Σαρρηγεωργίου, η προσοχή δεν πρέπει να στραφεί μόνο στα €151,9 εκατ. κέρδη προ φόρων του 2020. Ενδεικτικό της υγιούς κερδοφορίας του Ομίλου είναι και το λειτουργικό αποτέλεσμα, με κέρδη €22,2 εκατ. που προδίδει ένα καλό τεχνικό υπόβαθρο, το οποίο στηρίζει και το επενδυτικό αποτέλεσμα στα €236 εκατ. 

Η παραγωγή ασφαλίστρων το 2020 μειώθηκε κατά 11% στα €448,65 εκατ., με τη μείωση να καταγράφεται κυρίως στο δίκτυο του Bancassurance, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών και περιορισμών. Επιπλέον, επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας είχε και το ότι το 2020 ήταν μια χρονιά μεταστροφής στα επενδυτικά προϊόντα από εγγυημένων επιτοκίων σε προϊόντα unit linked περιοδικών καταβολών.

Η Eurolife είχε συμμετοχή στις αποζημιώσεις που προκάλεσαν και τα έξι συμβάντα φυσικών καταστροφών που σημειώθηκαν στη χώρα μας την περασμένη χρονιά, με τις ζημιές που διαχειρίζεται να ξεπερνούν τα €4 εκατ. Οι αποζημιώσεις που κατέβαλε συνολικά η Εταιρεία το 2020 ανήλθαν σε €291,86 εκατ.

Και την περασμένη χρονιά οι ασφαλισμένοι της Eurolife FFH που την εμπιστεύονται για τα επενδυτικά τους προγράμματα βγήκαν κερδισμένοι, καθώς η Εταιρεία, τηρώντας τους κανόνες επενδυτικού κινδύνου που προστατεύουν το κεφάλαιο, εξασφάλισε για το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων των ατομικών προγραμμάτων υψηλές αποδόσεις ύψους 3,24%, ενώ η απόδοση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων των ομαδικών προγραμμάτων έκλεισε στο 2,78%. 

Σημαντικό μέρος των κερδών της Eurolife FFH συνέχισε να επενδύεται το 2020 στον εκσυγχρονισμό της, με €3 εκατ. να διατίθενται σε υποδομές. Παράλληλα με τις υποδομές όμως, στις ιδιαίτερες συνθήκες της περασμένης χρονιάς η Εταιρεία ανταποκρίθηκε με φροντίδα για τους εργαζομένους της, οι οποίοι από την πρώτη ημέρα αξιοποίησαν τη δυνατότητα της τηλε-εργασίας, ενώ €250 χιλ. επενδύθηκαν σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής στα γραφεία της.

Εν μέσω συνθηκών πανδημίας, η Eurolife FFH το 2020 συνέχισε να επιστρέφει αξία στο κοινωνικό σύνολο με δράσεις και πρωτοβουλίες που άγγιξαν διαφορετικούς τομείς. Παραμένει σε στενή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενδυναμώνει τη σχέση της με την HOPEgenesis για δράσεις αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, αλλά και δημιουργίας δομών όπως ο παιδικός σταθμός της Πάτμου. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εργασίας και την οργάνωση Δεσμός για τη χορηγία 640.000 σε είδη υγειονομικού υλικού για δομές κοινωνικής πρόνοιας, όπως ορφανοτροφεία, γηροκομεία, κ.λπ., αλλά και με τον Δήμο της Αθήνας σε πράξεις με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Σταθερή παραμένει η προσήλωση και η στήριξη της Εταιρείας σε εκπαιδευτικούς φορείς, όπως το CSI Institute, αλλά και πολιτιστικούς, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οι επιλογές της Εταιρείας σε αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαίες, υπάρχει ειρμός, δομή και στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Για το 2021 οι στόχοι παραμένουν: περαιτέρω επένδυση στην ψηφιακή αναβάθμιση και επιστροφή αξίας στην ελληνική κοινωνία, με δράσεις και πρωτοβουλίες για τις οποίες θα έχουμε σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

Είμαστε στις επάλξεις, για να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να παραμένει η πλέον ανασφάλιστη αναπτυγμένη χώρα, σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η Eurolife FFH, αλλά και ο ίδιος φυσικά, δεν θα αρκεστούν ποτέ σε κάτι λιγότερο από έναν ηγετικό ρόλο στην αγορά. Με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη εικόνα και την ουσιαστική προσπάθεια, όχι μόνο για την εταιρική ανάπτυξη αλλά και την προσφορά στον κλάδο και την κοινωνία συνολικά.

Αμαλία Ρουχωτά


[i] Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει την επίδραση του αποθέματος Επάρκειας (LAT Reserve) που δημιουργήθηκε κατά την τρέχουσα χρήση.

Aκολουθεί το δελτίο Τύπου της Εταιρείας

Ασφαλιστικός Όμιλος Eurolife FFH: Αξία έχεις να παραμένεις δυνατός στις προκλήσεις

Συνέχισε το πλάνο ανάπτυξής του και διατήρησε την ηγετική του θέση.

Θετικές οικονομικές επιδόσεις, δράσεις με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και επενδυτικές στρατηγικές που δημιουργούν υπεραξία χαρακτήρισαν το 2020 για τον Όμιλο Eurolife FFH, μέλος της Fairfax Financial Holdings Limited. Σε μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις και σε ένα ασταθές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, ο Ασφαλιστικός Όμιλος Eurolife FFH διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά. Παράλληλα, συνέχισε σταθερά να εφαρμόζει το πλάνο ανάπτυξής του, ενώ μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες αποδεικνύει καθημερινά ότι αξία έχει να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων, ενδυναμώνοντάς τους να καταφέρνουν περισσότερα.

Αξία έχει να εξελίσσεσαι

Ο Όμιλος Eurolife FFH επέδειξε ανθεκτικότητα και ευελιξία στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν το 2020. Το σταθερό επενδυτικό πλάνο και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου Eurolife FFH αποτυπώνονται και στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα,τα οποία ανήλθαν σε €448,65 εκατ., το συνολικό ενεργητικό να φτάνει τα €3,5 δισ. και τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε €738 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου άγγιξαν τα €22,2 εκατ[i].

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και τα μερίδια αγοράς (10% σε επίπεδο Group) και συγκεκριμένα 16% στις Ασφάλειες Ζωής και 3% στις Γενικές Ασφάλειες[ii]. Σε €291,86 εκατ. ανήλθαν συνολικά οι αποζημιώσεις το 2020, οι οποίες αφορούν αθροιστικά ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής και γενικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμές ασφαλισμάτων λήξης και αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής δημιουργίας κεφαλαίου, σε Ελλάδα και Ρουμανία. Αξίζει να σημειωθεί πως σε βάθος πενταετίας (2016-2020) το αντίστοιχο νούμερο έφτασε το €1,4 δισ[iii].

Με στόχο να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των πελατών και των συνεργατών του, ο Όμιλος Eurolife FFH συνέχισε και το 2020 να επενδύει στην ανάπτυξη και την αναβάθμισή του, με έργα υποδομής που άγγιξαν τα €3 εκατ.

Τα συνολικά κέρδη προ φόρων για τη χρονιά που πέρασε, άγγιξαν τα €151,9 εκατ. (ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με το 2019), ενώ σε επίπεδο πενταετίας (2016-2020) έχουν φτάσει τα €672,60 εκατ.

Το 2020, ο οργανισμός έδειξε την υπεροχή του στη διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Πιο συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων των ατομικών προγραμμάτων διαχείρισης κεφαλαίου εξασφάλισε υψηλές αποδόσεις ύψους 3,24%, ενώ η απόδοση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων των ομαδικών προγραμμάτων διαχείρισης κεφαλαίου έκλεισε στο 2,78% το 2020. Οι υψηλές αποδόσεις στα επενδυτικά προγράμματα για το 2020 αποτελεί συνέχεια μιας σειράς υψηλών αποδόσεων που διαχρονικά απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι των ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων.

Αξία έχει να στηρίζεις τους ανθρώπους σου

Για το Όμιλο Eurolife FFH, η υποστήριξη των δικτύων συνεργατών είναι μία από τις βασικές προτεραιότητές του, γι’ αυτό πέρυσι πραγματοποίησε συνολικά 345 εκπαιδευτικές συναντήσεις για τους συνεργάτες, με περισσότερες από 1.200 ώρες εκπαίδευσης και πάνω από 14.300 συμμετοχές. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των εκπαιδευτικών συναντήσεων το 71% πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως, με 53% live τηλε-εκπαίδευση σε εικονική αίθουσα (virtual class) και 47% e-learning ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τη μορφή της αυτοδιδασκαλίας. Το 29% των συναντήσεων έγιναν δια ζώσης, με έμφαση σε τομείς όπως η υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των συνεργατών με βάση και τις ανάγκες του σημερινού περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους του, ο Όμιλος έδωσε προτεραιότητα στην ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού, εφαρμόζοντας από πολύ νωρίς εργασία από το σπίτι σε ποσοστό που ξεπερνάει το 75%. Παρά τις δυσκολίες του 2020, κατάφερε παράλληλα να υλοποιήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους εργαζόμενους, οι οποίες ξεπέρασαν τις 4.300 ώρες, καθώς και σεμινάρια wellness με θέμα την ψυχική υγεία και ευεξία (περισσότερες από 1.450 ώρες). Για τον Όμιλο Eurolife FFH, αξία έχει να δίνει ευκαιρίες στους επαγγελματίες του αύριο. Μέσα στο 2020, 15 φοιτητές με διαφορετικά αντικείμενα σπουδών ολοκλήρωσαν την πρακτική τους εξάσκηση σε ξεχωριστές διευθύνσεις του οργανισμού.

Αξία έχει να είσαι μέρος της λύσης  

Το 2020, ο Όμιλος συνέχισε να δίνει αξία στην κοινωνία, με δράσεις για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, την προώθηση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του, συνέχισε τις υφιστάμενες συνεργασίες του, προχωρώντας παράλληλα και στην υποστήριξη νέων οργανισμών. Πιο αναλυτικά:

  • Μέσα από τη συνεργασία με τη HOPEgenesis, σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης των γυναικών που κατοικούν σε απομακρυσμένες ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, έχουν βοηθηθεί μέχρι στιγμής 41 ωφελούμενες, με 40 μωρά να έχουν γεννηθεί ήδη και άλλα 8 να αναμένονται τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου, τη HOPEgenesis και την Ομάδα Αιγαίου, ο Όμιλος Eurolife FFH δημιούργησε τον πρώτο και μοναδικό παιδικό σταθμό στην Πάτμο, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Περισσότερα από 640.000 είδη ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού μοιράστηκαν στις 50 δομές των 12 Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερους από 5.000 ωφελούμενους, σε συνεργασία με το ΜΚΣ Δεσμός και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Πάνω από 30.000 παιδιά και ενήλικες απέκτησαν πρόσβαση και γνώσεις στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
  • Περισσότερα από 1.000 παιδιά και ενήλικες απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες στο διαδίκτυο μέσα από τις Ψηφιακές Ακαδημίες του Cyber Security International Institute (CSIi), σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το cyber bullying, το online phishing, τη ρομποτική και το game development.
  • 7 αυτοκινούμενες σκούπες πεζού χειριστή δωρίστηκαν στο Δήμο Αθηναίων, οι οποίες συγκεντρώνουν 3.360 λίτρα απορριμμάτων και καθαρίζουν 27 πλατείες και πεζόδρομους καθημερινά.

Για τον Όμιλο Eurolife FFH αξία έχει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους, κάθε φορά που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό ο Όμιλος προχώρησε άμεσα σε μια σειρά ενεργειών για τη φροντίδα και την υποστήριξη των πληγέντων ασφαλισμένων του από την κακοκαιρία «Ιανός» στους νομούς Καρδίτσας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Αχαΐας. Ο Όμιλος βρέθηκε επίσης στο πλευρό των ασφαλισμένων του που επλήγησαν από το σεισμό στη Σάμο ανταποκρινόμενος άμεσα και με συνέπεια στις ανάγκες τους.

Κάνοντας έναν απολογισμό του 2020, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε σχετικά «Ο Όμιλος Eurolife FFH κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας την κορυφαία μας θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Το κλειδί για την επιτυχία μας δεν είναι άλλο από την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν καθημερινά οι πελάτες και οι συνεργάτες μας, γι’ αυτό φροντίζουμε να είμαστε στο πλευρό τους και να τους ενδυναμώνουμε ώστε να καταφέρνουν περισσότερα. Μάθαμε πολλά από τη χρονιά που πέρασε και είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε τη γνώση αυτή για την επόμενη ημέρα. Συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών μας και στη στήριξη της κοινωνίας με έργα που έμπρακτα βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Σκοπός μας είναι να παραμείνουμε δυνατοί απέναντι στις προκλήσεις και να δίνουμε αξία σε ό,τι έχει σημασία για κάθε άνθρωπο που μας εμπιστεύεται».


[i] Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει την επίδραση του αποθέματος Επάρκειας (LAT Reserve) που δημιουργήθηκε κατά την τρέχουσα χρήση.

[ii] Εκτίμηση βάσει εσωτερικής άσκησης.

[iii] Όλα τα ποσά που αναφέρονται αφορούν αθροιστικά τις εταιρείες σε Ελλάδα και Ρουμανία για το 2020.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News